Rubik Ernő és Zsigmond Vilmos forgatott dokumentumfilmet a BME-n

Egy Rubik Ernőről készülő amerikai-magyar dokumentumfilm forgatási munkái zajlottak december 3-án a BME OMIKK olvasótermeiben. A kamerák mögött Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr ült.

2014-ben lesz a Rubik-kocka születésének 40 éves évfordulója. Ennek kapcsán egy amerikai-magyar dokumentumfilm készül, amely a kezdetektől napjainkig követi majd a kocka és a feltaláló történetét. A film a tervek szerint része lesz annak a Rubik-kiállításnak is, ami az egész világon körbemegy. Budapesten a kiállításanyagnak a felépítendő, Rubik-kockát idéző múzeumépület ad majd végleges otthont.

Krajcsik Zsolt producer cége kapta meg a kizárólagos jogokat a film egész világon történő forgalmazására, amely IMAX, mozi, tévés és internetes verzióban is megjelenik. Az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos a felvételek operatőre. A produkció készítői a budapesti forgatás után külföldi helyszíneken folytatják a forgatást, Barack Obama amerikai elnökkel is szeretnének egy interjút, mivel ő szintén nagy Rubik-kocka rajongó.

A rendkívül érdekes forgatást követően a BME-n építészmérnökként végzett játékfeltaláló ajándékot is kapott: édesapja, a repülőgép-feltaláló, egykor szintén műegyetemista idősebb Rubik Ernő gépészmérnöknek a BME Levéltárában megtalálható dokumentumaiból és fotóiból készült számára egy DVD-n megtekinthető digitális kiállítás.

(Fotók: Kenese Szilárd)