Péceli Gábor rektorral készült interjú az InfoRádióban

Megalakult a Felsőoktatási Kerekasztal, amelynek a tavasz folyamán kell előrejutnia a felsőoktatást érintő legfontosabb kérdésekben.

A résztvevők három munkacsoportot alakítottak, amelyekben a felsőoktatási intézmények pénzügyi helyzetével foglalkozó finanszírozási rendszer, a hallgatói szerződések, a hallgatói felelősség kérdése, valamint a képzési szerkezet kérdéseit vitatják meg. A közel kétórás megbeszélésen a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Magyar Európai Üzleti Tanács delegációja is részt vett, mint a felsőoktatásban a gazdaság érdekeit artikuláló tárgyalói kör. A résztvevők mindegyike közvetlen érdekeltséggel bír a felsőoktatási szektor minőségében.

Péceli Gábor szerint a felsőoktatási intézmények célja továbbra is az, hogy a lehető leguniverzálisabb tudást adják a saját szakterületükön, valamint hogy folytassák a kifejezetten magas színvonalú elitképzést, hiszen ez a rendelkezésre álló szürkeállomány tud majd hozzájárulni az ország gazdasági felemelkedéséhez. A tudásból lehet továbblépni, az pedig a politikusok felelőssége, hogy olyan környezetet teremtsenek, amelyben a tudást megszerzett fiatalok itthon maradnak és kreatív hozzájárulásaikkal segítik a gazdaság fejlődését. Hangsúlyozta, hogy csak a hozzáadott érték, a többlettudás emelheti fel az országot, ennek érdekében mindent meg kell tenni, válság idején áldozatokat kell vállalni kormányzati szinten is a minőség megőrizéséért, mert ez a jövő záloga.

A kormány finanszírozási koncepciójával kapcsolatban elmondta, hogy egyelőre formálódó képet látnak. Megjelentek a fenntarthatóságot szolgálni próbáló elemek, de jelenleg egy szűkített keretet osztanak szét valamilyen szisztémával, így intézményről-intézményre más stratégia mentén próbálnak fennmaradni, működni. Egy egyetemvezető számára ugyanakkor éppen az szükséges, hogy tervezni tudja intézménye fejlesztési programját. Jelenleg nem ismertek azok a számítási mechanizmusok, ahogyan a költségvetési támogatási összegek megszületnek. A Műegyetemen a tavalyi zárolást elbocsátás nélkül, de súlyos áldozatok árán oldották meg, ami az elmúlt évek nagyon fegyelmezett költségvetési politikájának tudható be, hiszen bizonyos tartalékok részleges felélésével próbálják megoldani a 2013-as évet. Bár mind a 62 év feletti dolgozók nyugdíjba küldése, mind pedig a fogyatkozó hallgatószám súlyos következményekkel járhat, Péceli Gábor arra számít, hogy a rendszerben nem lesznek olyan változtatások, amelyek következtében intézmények teljes mértékben eltűnnek.

Végül kifejezte azon reményét, hogy a kerekasztalon megfogalmazott kormányzati és kamarai törekvések egymásra találnak, a mobilizálható gazdasági források kormányzati támogatással segíteni fognak és az ország nem enged romlásnak indulni olyan nemzeti kincset, mint a Műegyetem.

A felsőoktatás kérdéseivel, reformjával foglalkozó beszélgetés az InfoRádió Aréna című műsorában hangzott el.

Az interjú két részletben itt és itt tekinthető meg.

Az interjú itt hallgatható meg.

Letölthető hangfájlok:
http://inforadio.hu/audio/00041/000414d6a.mp3
http://inforadio.hu/audio/00041/000414d8a.mp3