Vedd kezedbe a jövőd! Villámok, mobilok, robotok és műanyagok – női szemmel!

Április 12-ig regisztrálják a mérnöki pálya iránt érdeklődő hölgyeket az idei Lányok Napjára, ahol egy 21. századi kutatóegyetem laboratóriumainak mindennapjaiba pillanthatnak be a Műegyetemen.

A lányokat is vonzza a műszaki értelmiségi pályák kereseti lehetősége, a munka és a magánélet megteremthető egyensúlya, valamint a mérnöki munka női szemmel is látható szépsége. Április 25-én látványos, interaktív bemutatókon ismerkedhetnek meg a laborok munkájával és a különböző tanszékek érdekes feladataival azok, akik tudományos, műszaki pályák iránt érdeklődnek. Első kézből tapasztalhatják, hogy néz ki egy több ezer voltos villám a laboratóriumban, és hogyan működnek a különleges orvosi elektronikai készülékek. Megtudhatják, hogyan lehet fénnyel vágni, hogy készül a dvd, mi van a mobil belsejében vagy melyek a legújabb beszédtechnológiai fejlesztések.

Azoknak is érdemes eljönni, akik olyan pályára vágynak, ahol nem kell választani az anyaszerep és a karrier között. A szervezésben oroszlánrészt vállalt Győri Erzsébet, a Távközlési és Médiainformatikai Tanszék munkatársa elmondta, hogy sok olyan műszaki jellegű munka van, ami akár távmunkában is végezhető. „Nem igaz, hogy a nőknek nincs műszaki érzékük, az viszont gyakran igaz, hogy nagyobb türelemmel bírnak, így hibák megkeresésében, részletek kidolgozásában sokkal sikeresebbek. Műszaki vezetőként pedig nagyobb empátiával képesek a beosztottjaikkal bánni” – tette hozzá a bme.hu kérdésére. A résztvevők minderről maguk is megbizonyosodhatnak, hiszen beszélgethetnek az egyetemen dolgozó női oktatókkal-kutatókkal, műegyetemista lányokkal is.

Győri Erzsébet megjegyezte, hogy a férfi munkatársak a szakmai szempontokon túl is profitálnak a nőkkel történő együttműködésekből. A hölgyek jelenléte jótékony hatást gyakorol egy műszaki értelmiségi munkahelyi közösségre. Általában jobb a légkör, és kevésbé van jelen a férfiak között sokszor jellemző durvaság, mind a viselkedési formákat mind a beszédstílust illetően.

Regisztráció

Találkozási pont: 1111 Budapest, Egry József utca 1. E épület, földszint
A program kezdete: 2013. április 25., 8.45 óra

A programok

BME Gépészmérnöki Kar

Polimertechnika Tanszék:
Műanyagok a megújuló energiafelhasználásban
Nanotechnológia a porszívóban
Hogyan készül a dvd?

Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék:
Napenergia hasznosítása

 

BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar

Elektronikai Technológia Tanszék:
Szívgörbe az ujjon optikai érzékelővel
Mi van a mobil belsejében?
Hogyan készülnek az áramkörök?
Vágás fénnyel

Villamos Energetika Tanszék:
Villámok közelről

Távközlési és Médiainformatikai Tanszék:
Nao robot közelről
Beszédtechnológiai fejlesztések