Növényekből épülettetők: a Westend és a Csepeli Szennyvíztisztító csak a kezdet

A településfejlesztés új távlatainak nyit utat a növényzet építési célú felhasználása, ami lassítja a klímaváltozást is. Beszélgetés Horváth Sándor egyetemi adjunktussal.

Az Épületszerkezettani Tanszék adjunktusát a BME-n nemrégiben lezajlott nemzetközi zöldtető konferencia apropóján kérdezte a bme.hu. A globális felmelegedés világszerte hatalmas kihívás elé állította a várostervező szakembereket, ez alól az épületszerkezetek alkotói sem kivételek. Horváth Sándor egyetemi adjunktus épületszerkezeti oktatóként és tervezőként is jártas a növényzet építési célú felhasználásában.

 

Milyen főbb építészeti előnyök származnak a növényzet építési célú felhasználásából?

A házakba szinte beépített-benövesztett zöldnövényzet elsősorban mikrokörnyezet formáló hatása miatt előnyös, az esztétikai és a pszichológiai hatásain túl. A növényeknek a házak számára klímaszabályozó szerepük van, hiszen csapadékvíz-visszatartó tulajdonságuk mellett arra is képesek, hogy a párolgást késleltetve a tárolt nedvességet fokozatosan adják le. Kevesen tudják, de az ilyen zöldeknek jelentős szerkezetvédő szerepük is van. Fontos szempontok még a növénytakaró oxigén-kibocsátása, akusztikai hatása, valamint az így megnövekedett zöldfelületek jótékony hatása.

 

A magyar építési gyakorlat hol tart a zöldtetők építésében?

A Magyarországon kivitelezett zöldtetők leginkább külföldi tapasztalatok alapján készülnek. Bár a honosítás szigeteléstechnikailag egyszerűbb, kertészetileg több vizsgálat és kísérlet szükséges. Nálunk, a külföldi gyakorlattal ellentétben, az aktív használatra épült ún. intenzív telepítés túlsúlya jellemző, nagyjából 80 – 20 % arányban. Külföldön inkább az extenzív zöldtetők vannak többségben. A külföldi építési gyakorlatban igen gyakoriak a városi árvízvédelem szempontjából is hasznos extenzív zöldtetők is. Itthon ugyanígy meg lenne hozzá a technológiai háttér és a szaktudás, és az építészek szívesen is alkalmaznák, azonban az építtetőknek nincs rá úgy igényük, mint az intenzív telepítésre. Ez mentalitásbeli eltérés is. Itthon jóval fontosabb a hasznos beépített négyzetméter mint költségtényező. Az extenzív zöldtetők nagyon sokszor ugyanis csak madártávlatból látszódnak, és az épület lakói nem használják a mindennapokban. Mindkét zöldtetőszerkezet fontos tulajdonsága, hogy termőtalajaik és víztároló rétegeik a csapadékvizet visszatartják és elfolyását késleltetik. Így a városi csatornahálózatot és a víztisztító berendezéseket is részben tehermentesítik.

 

Az extenzív, illetve intenzív zöldtetők milyen pozitív hazai példáit érdemes kiemelni?

Itthon, intenzív zöldtető esetén, a mindenki által ismert Westend tetőteraszát érdemes megemlíteni, míg a nálunk ritkábban fellelhető extenzív telepítésre is akad jó példa: a Csepeli Központi Szennyvíztisztító telep.

 

Milyen fenntartási költségeket okozó tényezőkkel számolhat e két típusú zöldtető hazai tulajdonosa?

Intenzív típus esetében természetesen a növényzettel kapcsolatos kertészeti munkákra, extenzív zöldtetőnél azonban nincs effajta igény, ugyanis a relatíve vékony termőrétegre csak nagyon nagy szárazságtűrő bőrlevelűek és szédum-fajták telepíthetőek. A zöldtetők egyik legnagyobb haszna a biodiverzitás elősegítése. Ehhez azonban gondos tervezés szükséges, hogy ne tájidegen, oda nem illő fajokat alkalmazzunk, és hogy megfelelő összhang legyen a növényfajok között.

 

Mennyire kedvező a jogszabályi háttér ma Magyarországon a növényzet építési célú felhasználását illetően, illetve igénybe vehető-e valamilyen támogatás a építésükre-telepítésükre, amint az külföldön jellemző?

Sajnos ezen a téren nagy a lemaradásunk, pedig ragyogóan működő külföldi módszereket ismerünk. Ilyen pl. a németországi támogatási rendszer, ami a támogatások közvetett és közvetlen rendszerére épül. A téma legutóbbi átfogó tudományos konferenciáját négy éve rendezték. A folyamatosan halmozó tapasztalatok és új technológiai ismeretek átadása nagyon fontos lenne az építési gyakorlat fejlődése szempontjából, hogy ezen ismereteket az építési piac szereplői is elsajátítsák. Ám a konferenciák, szakmai találkozók mellett akár országjárás szintjén is népszerűsíteni lehetne és kellene a növényzettel telepített tetők és más zöldszerkezetek előnyeit és jelentőségét.