Különleges öko-innovatív sütőlisztkeveréket fejlesztettek ki BME-s hallgatók

A speciális alapanyagokból sütőipari termékek széles skálája készíthető, az otthoni felhasználás mellett pékségek termékpalettájának bővítésére is alkalmasak.

A GabonART sütőipari termékcsaládot műegyetemi hallgatók fejlesztették ki az Écotrophelia Magyarország 2013 élelmiszer-innovációs versenyre. A munkát tanáruk, Tömösközi Sándor, a BME Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék docense, Bucsella Blanka, a tanszék PhD hallgatója és a kutatócsoport valamennyi kollégája segítette. „A termékeket a malomipari korpafrakciók új típusú hasznosítása teszi igazán különlegessé (a korpa a héj és héjközeli rész – szerk.), mert ezek gazdagok élelmi rostokban és egészségtámogató egyéb mikro-komponensekben. Egy korábbi K+F konzorciumi munka során olyan különleges technológiát fejlesztettünk ki, amivel kinyerhető a korpa alkotórészei közül az értékes részeket, összetevőket” – mondta el a bme.hu kérdésére Bucsella Blanka az élelmiszer- innovációs projektről.

Az Écotrophelia Magyarország 2013 verseny – amelyen egyetemi hallgatók mutatják be élelmiszer innovációikat – hazai fordulójának házigazdája a Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft volt. Ezen a fordulón döntöttek arról, hogy a Műegyetem csapata képviseli Magyarországot az őszi nemzetközi versenyen. Az évente szervezett Écotrophélia megmérettetés az EcoTroFood projekt keretein belül fut, nemzeti és európai szinten is. A 2011-ben indult pályázat a Versenyképesség és Innováció Keretprogram részeként, öko-innovativ megoldások és termékek terjesztését, környezeti hatások csökkentését és az élelmiszer-feldolgozás során keletkező költségek mérséklését tűzte ki célul. Mindezeken kívül feladata az információ és tudás elterjesztése a kis és közepes méretű vállalkozások részére, az öko-innovációval kapcsolatosan, valamint a kifejlesztett szolgáltatások beépítése az Európai Élelmiszer Öko-Innovációs Platformba. Az Écotrophélia 2013 versenyen résztvevő egyetemi csapatok munkáit a budapesti Millenáris Parkban, az Innotrends Hungary 2013 elnevezésű innovációs szakkiállításon mutatták be.

„Arra törekedtünk a GabonART sütőipari termékcsalád fejlesztésekor, hogy a pályázati kiírás minél több pontjának megfeleljünk. Szerencsés helyzetben voltunk, hogy a pályázat kiírásakor a speciális korpaalapú alapanyag és a hozzá fejlesztett ipari technológia már egy korábbi kutatási projekt után a Gyermelyi Zrt-nél rendelkezésre állt" – mondta el Tömösközi Sándor. A tavaly lezárult kutatási projekt keretében, ipari partnerekkel közösen kifejlesztett technológia lényege, hogy a korpafrakciókat úgy szeparálják, hogy táplálkozástanilag értékes komponensekben (élelmi rostok, antioxidánsok, ásványi anyagok stb.) gazdag frakciókat nyerjünk, miközben a felszíni szennyeződések mennyisége is csökkenthető – magyarázta a szakember. Az eljárás során kinyert speciális malomipari frakció a GabonART sütőipari termékcsalád alapanyaga. Mivel a technológia igen speciális és egyedülálló, a jelenleg előállítható alapanyag mennyisége korlátozott – hangsúlyozta Tömösközi Sándor.

 

Az Écotrophelia Magyarország 2013 verseny hazai fordulójának első helyezése azt is jelenti, hogy a Műegyetem csapata képviseli Magyarországot az őszi élelmiszeripari szakvásár és kiállítás (ANUGA) alatt megrendezendő nemzetközi versenyen. A csapat tagjainak többsége a tanszék Gabonacsoportjában éppen TDK vagy diplomamunkáján dolgozik. Tömösközi Sándor tanár úr hívta fel figyelmünket a versenyre, amit izgalmas szakmai kihívásnak és lehetőségnek tartottunk, mindenki megtalálta a leginkább hozzá illő feladatot – válaszolták a bme.hu kérdésére a GabonART csapat tagjai, Gaizer Tünde, Molnár Dóra, Nagy Judit és Németh Renáta. Versenyképesnek érezzük a csapatot és termékeinket – nyilatkozták lelkesen a nemzetközi megmérettetésre készülve, ahol a legjobbat szeretnék kihozni a közös munkából.

 

„Az Écotrophélia pályázat is jól mutatja, léteznek olyan támogatások és lehetőségek, amelyek a környezettudatos élelmiszer innovációt ösztönzik, egyszóval van igény öko-innovatív élelmiszerkutatásokra a világban” – összegezte a tanulságokat Tömösközi Sándor. A verseny fontos eleme volt a termék öko-innovációs értéke – egészítette ki Bucsella Blanka az elmondottakat. A magyar versenyzők lényegében egy malomipari mellékterméket hasznosítottak tovább, így az eljárás, amivel a korpafrakciók közül kiválasztják a továbbhasznosítható, tápanyagokban értékes részt, nemcsak állja a versenyt, hanem környezettudatos szemléletre is vall – tette hozzá a fiatal szakember. További környezetvédelmi szempont, hogy újrahasznosított papírból készül a termékcsalád csomagolása.

 

A bme.hu kérdésére, hogy mikor készülhet pékáru a fogyasztók számára a különleges és egészséges sütőipari termékcsaládból, Tömösközi Sándor elmondta, hogy a projekt jelenleg a megvalósíthatósági fázis szintjén tart. A piaci bevezetést az alapanyagot előállító cég kereskedelmi döntése befolyásolja, ugyanis a fentebb részletezett korpa alapanyagra többféle hasznosítási alternatíva is lehetséges. A GabonART csapat tanára hozzátette, az alapanyag és a technológia iránt máris vannak érdeklődők, itthonról és külföldről egyaránt.

A projekt megvalósítását a Gyermelyi Zrt, a BÜHLER AG. Svájc Magyarországi képviselete, a Mogyi Kft és a FLEXO2000 Csomagolástechnikai Kft szakmai támogatásával segítette.

Fotó: Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék