Kreatív megközelítés és játékos problémamegoldás

Közel 350 lépésből álló Goldberg-gépével készül rekorddöntésre a BME Másik elnevezésű csapata.

A gondos mérnöki tervezést és az kreativitást egyaránt igényli egy ilyen szerkezet megvalósítása – hangsúlyozta Németh Balázs csapatvezető. A Műegyetem villamosmérnök hallgatója a nemrég még a Q épület aulájában látható szerkezetet mutatta be a bme.hu-nak.

A Goldberg szerkezet egy olyan mozgássorozatot felvonultató gép, amely egy egyszerű feladatot több, egymásból következő lépés láncolataként végez el – magyarázza Németh Balázs. Minél több lépésből áll, annál jobb. Az eddigi világcsúcs megdöntéséhez a gépen minimum 301 lépést kell kiépíteni. A csapatvezető elmondta, hogy tavasszal már elnyerték a legtöbb lépésből álló Goldberg-gép díját, szerkezetük azonban akkor többször is megakadt. A gépet több mint 470 lépésre tervezték eredetileg, ebből 300 feletti értéket hagyott jóvá a versenyt Guinness World Records kirendelt bírája.

A Bosch Mérnökök játszótere célja, hogy ösztönözze a kreativitást és mérnöki problémamegoldást a hagyományostól eltérő, szórakoztató formában. Ennek eszközéül idén a szervezők a Rube Goldberg-gépet választották, amelyek megépítésével egyúttal a „legtöbb lépésből álló Goldberg-gép” Guinness Világrekordjának megdöntésére törekedtek a résztvevő csapatok.

A Mérnökök Játszóterén a Másik csapatról készült összefoglaló videó itt látható.

Statisztikailag kiszámoltuk, hogy ha minden lépés 99 százalékos valószínűséggel lefut, akkor is csupán 3 százalék az esélye annak, hogy hiba nélkül működik a gép – érzékelteti a csapatkapitány a feladat nehézségét a jegyzetek gyors összevetése és némi számolás után. A tagok úgy vélekednek, hogy tökéletesíteniük kell a lépések működését ahhoz, hogy a következő megmérettetéseken nagyobb sikerrel fusson a gépük.

Több mint fél év munka, minden péntektől vasárnapig, az egyetemi tanulmányok mellett – válaszolják egybehangzóan a csapattagok a munkamennyiséget és időráfordítást firtató kérdésre. A verseny előtti utolsó két hétben pedig még ennél is sokkal több – teszi hozzá a csapatkapitány.

A Másik csapat tagjai egy kivételével mindannyian műegyetemisták. Legtöbben közülük villamosmérnök hallgatók (Németh Balázs csapatkapitány, Bihari Gábor, Hodován István, Kovács Bálint, Matuska Timót, Tarjányi Péter, Cserik Dávid), de akad gépészmérnök (Vita Zsanett), építész (Mészáros Zsófi) hallgató is közöttük. A csapat nem BME-s tagja, Wéber Péter az Óbudai Egyetem mechatronikai mérnök szakos hallgatója. A csapatkapitány oroszlánrészt vállalt nemcsak az alakulat koordinálásában, de a szponzorok felkutatásában és megnyerésében is.

Németh Balázs és csapata érdekes és izgalmas kihívásnak tartja egy ilyen nagyméretű Goldberg-szerkezet megépítését és ezzel a világcsúcs megdöntésére tett kísérletet. „Olyan, mint amikor legózol, ez egy jó játék” – számol be a személyes élményről Kovács Bálint. Mint mondja, leginkább térlátás, jó csapatmunka és kitartás szükséges a Goldberg-gép megépítéséhez. Nagyon érzékeny szerkezetről van szó, amit jól szemléltet, hogy az egyik rendezvényükön nem működött egy adott lépés, holott csupán 1 mm-rel tértek el a jelöléstől egy alkatrész beépítésénél. Megszoktuk, hogy rendezvényekre érkezés után legalább 10 részegységet kell javítanunk a gépen, mivel csupán a szállítástól elhasználódnak vagy elállítódnak elemek – teszik hozzá a csapattagok.

Az egyetemről szólva a csapattagok egyetértettek abban, hogy ha újra felvételiznének, akkor is ide jelentkeznének. Úgy vélik, hogy a cégek szeretik a Műegyetemen végzett munkaerőt és elismerik azt a tudást, amit az egyetem ad,. A fiatalok számára különösen értékes még a hangulat, a közösség és az egyetemi mindennapok a BME-n.

A Másik csapat év eleji bemutatkozó videója itt tekinthető meg. A csapat életét Facebook oldalukon is figyelemmel lehet kísérni.

Fotó: Másik csapat

A csapat mögött számos támogató áll Németh Balázs szorgos munkájának köszönhetően: a Bestbyte mint főtámogató jelentős anyagi hozzájárulást tett. A Csodák Palotája biztosította az építési helyszínt. A Schönherz Kollégiumért Alapítvány is felkarolta a csapatot. A BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara a rollup elkészítésével segített, és lehetővé tette, hogy a gépet megismerhessék a kutatóegyetemi konferencia résztvevői a Q épületben. A Videoton és Videoton Assyst ipari automatizálási eszközökkel,  érzékelőkkel, PLC-vel, pneumatikával segítette a munkát. A Lomextől elektronikai eszközöket és alkatrészeket, a Garzontól jelentősebb faanyagot, az Intermetalltól elektronikai eszközöket, motorokat és sorkapcsokat kapott a csapat. Ez utóbbi cég szállította a gépet az áprilisi verseny idején a Mérnökök Játszóterére. A Sapa alumíniumprofilokkal támogatta az építést, a Demola pedig helyet biztosított a gépnek az új helyre költözéskor. A kedvezményes kikapcsolódást a Pannon Paintball nyújtotta. Kiemelendő még az Il Treno, ahonnan jelentős mennyiségű pizzát rendeltek az építés során.