„Célunk a magyar egyetemi és főiskolai teremfoci-válogatott létrehozása.”

Nagyszabású tervek, kiváló szakmai munka és remek közösség jellemzi az európai viszonylatban is kiemelkedő BME Docler Akadémia – MAFC futsal klubját.

Csupán Brazíliából – a futsal őshazájából – 15-en jelentkeztek a BME cserediákjai közül próbajátékra a MAFC BME Futsal Szakosztály immár hagyományosnak mondható nyári toborzóján a közel ötven jelentkező között. A válogatás célja a minőségi utánpótlás biztosítása volt a szakosztály csapatainak.

A futsal a nagypályás labdarúgás hivatalos, teremben játszott változata, a teremlabdarúgás csúcsa. Hazánkban, szervezett formában 1986 óta működik ez a szakág, az MLSZ felügyelete alatt. Országos bajnokságokat 1991 óta rendeznek, de a nagypályához hasonló őszi-tavaszi lebonyolítású versenyrendszer csak az 1997-98-as szezontól létezik.

Jól mutatja a klubmodell sikerességét a négyórás próbajátékra jelentkező rengeteg hazai és külföldi jelölt, aki mind a klub kötelékébe szeretne tartozni. „A jelentkező játékosok 5-10 százaléka szokott megfelelni a toborzó követelményeinek, de csak azokat vesszük fel, akik megfelelő alapképességekkel és hozzáállással rendelkeznek” – így nyilatkozott a bme.hu-nak Huszár Viktor, a BME Futsal Szakosztály vezetője. Emellett nagyon fontos tényezőként említi, hogy az illető csapatjátékos szellemű legyen, valamint célokkal és elképzelésekkel rendelkezzen a saját jövőjét illetően. Huszár Viktor elmondta, hogy olyan játékost is találtak már, aki a toborzó után egyből az NB1-es csapat bő keretébe került (Andorka Kristóf, a BME aktív hallgatója a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karról).

A MAFC BME Futsal Szakosztály 2010-ben alakult. A csapat a 2010-2011-es NB II-es bajnokságban 5. helyezést ért el, az MLSZ mégis felkérte őket az NB I-es indulásra a következő idényben. 2011-2012-ben az NB I-es csapatuk mellett elindult az utánpótlásképzés is. A szakosztály jelenleg három csapattal működik: férfi NB1 és NB2 -es, valamint női NB1 -es csapattal. Az NB II-ben szerepel a tartalékcsapat is, illetve van U19-es, U17-es és U15-ös alakulatuk is. Nemrégiben elindult a szakosztály Kapus Akadémiája is, ahol minőségi kapusképzés zajlik.

Olyan csapatot is tervezünk létrehozni, amely kizárólag aktív egyetemistákból áll – tette hozzá a szakosztály vezetője. Ez utóbbi alakulat indul majd a Budapesti Labdarúgó Szövetség heti rendszerességgel megrendezett egyetemi futsal bajnokság fordulóin – beszélt a továbbiakról Huszár Viktor. Távlati tervük azonban ennél messzebbre mutat, és egybecseng frissen kinevezett spanyol szakmai igazgatójuk itteni küldetésével: „Célunk a magyar egyetemi és főiskolai futsal válogatott létrehozása.”

A klubnál folyó szakmai munka minőségét jól jellemzi, hogy nemrégiben egy neves és tapasztalt külföldi edzőt igazoltak szakmai igazgatói posztra, a spanyol Marcos Angulo személyében. A szakember sok ajánlat közül választotta a MAFC BME Docler Akadémiát, annak ellenére, hogy üzletileg kedvezőbbek az Európán kívüli lehetőségek. A magyar csapatban végzett munka ugyanakkor rendkívül izgalmas feladatnak ígérkezik és Marcos Angulo a kontinensen szeretett volna maradni. A szakmai igazgató szerzett már munkatapasztalatot egyetemi és főiskolás sportolókkal: Spanyolországban megszokott jelenség, hogy az egyetemisták tanulás mellett futsaloznak, valamint, hogy van erős egyetemi bajnokság és egyetemi válogatott is. A szakmai vezető egyebek mellett azért is fogadta el a magyar csapat ajánlatát, mert szeretne részt venni a futsal magyarországi felemelésében, és a spanyol modell itthoni adaptálásában. Fontosnak tartja, hogy minden egyetemen működjön ez a sportág. Marcos Angulo szakmai tevékenységét a munkába vetett hit határozza meg. Szereti, ha csapata agresszíven védekezik, sokat tartja a labdát és látványosan játszik.

„Az a vágyunk, hogy az első olyan magyar egyetemi bázisú futsal csapat legyünk, amely bejut a Bajnokok Ligájába” – számolt be Huszár Viktor szakosztályvezető további merészebb tervekről is a bme.hu-nak. A szakember elmondta , hogy szeretnék hazánkban népszerűsíteni ezt a sportot, hiszen az idehaza még nincs eléggé a köztudatban. A futsalra nemcsak különálló sportágként, hanem a nagypályás focit segítő, azt kiegészítő, az ott játszó játékosokat technikásabbá képző sportágként kell tekinteni – fogalmazott Huszár Viktor.

Huszár Viktor szakosztályvezető azt tartja a szakosztály eddigi legnagyobb eredményének – a számos nemzetközi tornán történt sikeres szereplés mellett –, hogy egyetemi csapatként évről-évre ott tudnak lenni az NB1 férfi mezőnyében. Mint mondta, nagyon tudatosan építkeznek, így azok a játékosok, akik ezt a klubot választják, stabil jövőképet kapnak és nem utolsósorban örök élményekkel gazdagodhatnak. „Legyen ez akár sírógörcsös nevetés hihetetlen élethelyzetekben vagy az utolsó pillanatban elbukott döntő mérkőzés siralma” – idézte fel a személyes élményeket Huszár Viktor, hozzátéve, hogy a remek szakmai munkának és közösségnek köszönhetően nagyon ritkán igazolnak el tőlük játékosok. A különböző karakterű játékosokat is jól tudjuk kezelni – mutatott rá szakosztály egy további fontos jellemzőjére.

Felvetődik a kérdés, egy ilyen profi módon működő klub hogyan képes sikeresen gazdálkodni, ismerve a magyarországi viszonyokat. „Mi nem egyetemi pénzből működünk, így nem terheljük meg az intézmény költségvetését. Támogatónkkal, a Docler Holdinggal kötött hosszútávú szponzorációs szerződés teremti meg a megfelelő pénzügyi alapokat” – magyarázta a szakosztályvezető. „Mindazonáltal sikeres működésünket nagyon sokban köszönhetjük a Műegyetemnek és a Hallgatói Önkormányzatnak” – tette hozzá Huszár Viktor. Az Egyetemi Hallgatói Képviselet pénzzel, illetve a BME Sportközpontban a teremlehetőség megteremtésével és a hallgatók bevonásával is segíti őket. „Idén reméljük, a gólyák is kijönnek a meccsekre” – utal a szakosztályvezető a klub és a Hallgatói Önkormányzat jó kapcsolatából adódó további lehetőségekre is. A Műegyetem vezetése pedig támogatja és kapcsolatokkal segíti a klub és a Docler Holding közötti együttműködést – hangsúlyozza Huszár Viktor. Az egyetem nemcsak a gyakornoki programok futtatása révén, hanem a Docler Scholarship-ösztöndíjprogrammal és a szakestek támogatásával is segíti a szakmai munkát. „Ez egy minden oldal számára előnyös szituáció, amelyből az egyetem, a támogató és a klub is nyertesként kerül ki” – fogalmazta meg a szakosztályvezető.

A szakosztály eredményei számokban:

2010    Futsal MEFOB, 2. helyezés
2010    Kárpát-medencei Egyetemek Kupája, 1. helyezés
2010    IUTT Eindhoven Nemzetközi Futsal Torna, 1. helyezés
2011    Futsal NB II-es bajnokság, 5. helyezés
2011    Kárpát-medencei Egyetemek Kupája, 4. helyezés
2011    IUTT Eindhoven, 2. helyezés
2011    BIG Belgrad International Games, 2. helyezés
2011    Euromilano, Milánó, Negyeddöntő
2012    Kárpát-medencei Egyetemek Kupája, 4. helyezés

Fotó: Pintér Erik