A könyvtár és a gépészkar folyamatos fejlesztése lebegett a szemük előtt

A Szinnyei József-díjas Fonyó Istvánné és a Trefort Ágoston-díjas Sziráki Zsuzsanna vall az itt töltött munkás évtizedekről.

Fonyó Istvánné „a Műegyetem könyvtárában kifejtett 37 éves műszaki könyvtárosi tevékenységéért, főigazgatóként a BME Központi Könyvtára és az Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár integrálásában elért eredményeiért, aktív szakmai közéleti tevékenységéért” kapta a rangos szakmai elismerést a nemzeti ünnepen. A friss Szinnyei-díjas nagyon meglepődött és megörült, amikor megérkezett a meghívó a díjátadó ünnepségre – idézi fel a kitüntetés történetét a bme.hu kérdésére. A Szépművészeti Múzeum barokk termében közel százan részesültek különböző elismerésekben kulturális és oktatási tevékenységükért. A díjakat Doncsev András parlamenti államtitkár adta át az emberi erőforrások miniszterének megbízásából augusztus 19-én. „A büszkeség és meghatottság érzése futott át rajtam, amikor a nevemet hallottam. Ez az elismerés a könyvtárnak is szól, hiszen az eredményekhez kellett a jó csapat, és én mindig együttműködő közösséggel dolgoztam” – fogalmazott Fonyó Istvánné.

1976 óta dolgozik a BME könyvtárában, 1991-től pedig különböző szintű vezetőként részt vett az egyetem életében is. Fonyó Istvánné főbb eredményei között említi, hogy 1991-ben az egyetemi menza helyén megnyílt a szabadpolcos Szakolvasó, ami nagy áttörést jelentett az addigi zárt rendszerrel szemben, amelyben a raktárból kell kikérni a műveket. Egyidejűleg megtörtént – ugyancsak elsőként az országban – az integrált könyvtári számítógépes rendszer (Aleph) bevezetése is – említi még a könyvtáros szakember. Fonyó Istvánné fontosnak minősíti azt a felelősségteljes tevékenységet is, amelyet egy évtizeden keresztül végzett a 2001-ben egyesített két műszaki könyvtár főigazgatójaként. „Mindig törekedtem a könyvtár, mint a Műegyetem könyvtári-információs szakmai szerve szolgáltatásainak folyamatos fejlesztésére a megfelelő könyvtári szervezet kialakításával és annak további tökéletesítésével” – összegzi az elmúlt évtizedeket a nemrég nyugdíjba vonult főigazgató. Visszavonulását követően, 2013 januárjában vette át a BME OMIKK kiadásában megjelenő Tudományos és Műszaki Tájékoztatás című könyvtári szakfolyóirat főszerkesztői feladatát, amit nagy örömmel végez. „Emellett több szakmai szervezet munkájában is aktívan részt veszek, tehát nem szakadtam el sem az egyetemtől, sem pedig a könyvtáros társadalomtól” – ecseteli a mindennapok kötelezettségeit a Szinnyei-díjas szakember.

 

A „felsőoktatás területén végzett kiemelkedő munkájáért” kapott Trefort Ágoston-díjat Sziráki Zsuzsanna, a BME Gépészmérnöki Kar Dékáni Hivatalának főtanácsos ügyvivő szakértője, oktatási csoportvezetője. Mint elmondta, nem számított rá, hogy ilyen kitüntetésben részesül. Felemelő élmény volt a díjátadó ünnepség, ami nagyon nyugodt, szép, békés hangulatban, elegáns környezetben, meghitt körülmények között zajlott – idézi fel a Szépművészeti Múzeumban tapasztaltakat. A frissen kitüntetett csoportvezető úgy gondolja, hogy a döntéshozók az évtizedeken keresztül egyetlen munkahelyen kifejtett tevékenységét is méltányolták. Kivételesnek számít az is, hogy szinte az összes munkaterületen dolgozott a dékáni hivatalban. Sziráki Zsuzsanna a kilencedik gépészkari dékánt szolgálja, és büszke arra, hogy számtalan dékánhelyettes, hivatalvezető és más tisztségviselő mindennapi munkáját segíthette. A hivatalban végzett feladataim közé tartozik még a felvételi és alkalmassági vizsgák szervezése, lebonyolítása, a felsőoktatási felvételi tájékoztató kiadványok szerkesztése, a minta-tantervek, szakok, képzések adatainak kezelése a hallgatói információs rendszerben, a diplomaátadások szervezése, hallgatói pénzügyek, szakirány-választás előkészítése, statisztikák készítése – sorolja az oktatási csoportvezető.

Mindig nagy örömmel segítettem a hozzám forduló hallgatóknak a tanulmányaikkal összefüggő ügyekben – mondja Sziráki Zsuzsanna, utalva arra, hogy nemcsak a kar vezetése számíthat lelkiismeretes munkájára. „Számomra mindig fontos volt, hogy pontos információt kapjanak a hallgatók, és úgy távozzanak a hivatalból, hogy választ kaptak a kérdéseikre” – hangsúlyozza a dékáni hivatal főtanácsosa. „Felállítottam magamnak egy mércét, amiből nem engedtem” – vall elkötelezettségéről és munkamódszeréről Sziráki Zsuzsanna, aki úgy véli, ha mindig fiatalok között van az ember, az nagy energiákat ad a munkához. Bennem még rengeteg energia van, bőven tudnék még dolgozni – érzékelteti. „Célok azonban mindig vannak, mindenképpen szeretnék valamivel foglalkozni, mert a nagy lendületből nem szabad hirtelen leállni” – teszi hozzá a BME Trefort Ágoston-díjas munkatársa.  

Fotók: Wendl Péter