Boráros tér 2025: építészeti és közlekedési kihívás

Az idei Várostervezési Napokon a jövő mérnökei a Petőfi-híd pesti lábához „a belváros új kapuját” álmodták meg az arculat nélküli átszállási csomópont helyére.

Az idén ötödik alkalommal megrendezett ötletpályázaton összesen hét csapat mérte össze szakmai tudását és kreativitását. Az ötfős csoportok építő-, építész- és közlekedésmérnök-hallgatókból álltak. A többnapos verseny olyan alkotó műhelymunkává vált, amelynek keretében a leendő mérnökök megismerhették a társszakmákat, valamint „életszagú” projekten keresztül mérhették össze tudásukat. Dunai László, az Építőmérnöki Kar dékánja, a verseny fővédnöke szerint „az egyetemi oktatást nagyon jól kiegészítik a hasonló jellegű, gyakorlatias, a karokon átnyúló szakmai rendezvények, amelyek felkészítik a diákokat a mérnöki életre, a  különböző szakágakkal zajló mindennapos együttműködésre.” A rendezvény főszervezői a Zielinski Szilárd Építőmérnöki Szakkollégium, a Közlekedésmérnöki Szakkollégium, valamint az Építész Klub.

Pászti Renátó, a verseny főkoordinátora elmondta, hogy mind a BKK Zrt., mind Szűcs Balázs IX. kerületi főépítész a Boráros teret javasolta versenyfeladatként. A tér rehabilitációjára ugyanis „napjainkig konkrét tervek még nem születtek”– hangzott el.

A versenyzők szerint a terület jelenlegi formájában egy túlméretezett, arculatát vesztett átszállási csomópont, ahol rengeteg kihasználatlan térrész található és konzerválódott az 1970-es évek közlekedési állapota. A hallgatók a tér arculatának kialakításakor szem előtt tartották az akadálymentesítést, a jelenleginél gördülékenyebb átszállási lehetőségek kialakítását és a kerékpárutak létesítését is. A központi tér mellett hangsúlyt kapott a „naposabbik Duna part” szerepének erősítése. Az egymástól eltérő koncepciók abban azonban egyeztek, hogy a BME hallgatói különleges teret képzeltek el: a pihenést és a kikapcsolódást helyezték a középpontba a puszta célállomás és átszállási pont helyett.

Részlet a nyertes prezentációból

Részlet a második helyezett csapat prezentációjából

Részlet a harmadik helyezett csapat prezentációjából

A zsűri munkájában idén Deák Krisztina Erzsébet, a Főpolgármesteri Hivatal Városépítési Főosztályának hivatali főtanácsosa is részt vett. A szervezők azt remélik, hogy eljöhet az idő – akár már a következő években –, amikor a főváros keresi meg a verseny szervezőit a kérdéssel, hogy hol legyen a helyszíne a BME Várostervezési Napok rendezvényének.

-MA-

Fotó: Philip János, Zielinski Szilárd Szakkollégium