Több, mint 60 év a hazai elektrotechnika szolgálatában

Bán Gábor, a BME Villamos Energetika Tanszék professzor emeritusa vehette át a 2014. évi Elektrotechnikai Nagydíjat.

Az elektrotechnika területén kifejtett kiemelkedő életműveket díjazzák a Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) 1969-ben alapította legmagasabb elismerésével. Idén Bán Gábor kapta a kitüntetést.

A BME professor emeritusa 1950-ben végzett a Villamosmérnöki Karon. Az iparban eltöltött közel két évtized után, 1968-ban lett a Villamosművek Tanszék docense, 1981-től egyetemi tanára, 1985-1991 között a tanszék vezetője. 1997-től a Villamos Energetika Tanszék professor emeritusa. A veterán szakember diplomázása évétől a MEE tagja, a Műszaki Tudományos Bizottság titkára, majd elnöke is volt (Bán Gábor tanszéki oldala). A számos szakmai díjjal és Eötvös-koszorúval kitüntetett tudós kutatási területe elsősorban a nagyfeszültségű és nagyteljesítményű kísérleti technika, és a villamosenergia-rendszerek gyors lefolyású, elektromágneses tranziens folyamatai.

„Ez egy felelősségteljes, fáradságos szakma, viszont feltétlenül nagy szükség van rá” – nyilatkozta korábban a BME VIK közel 90 éves oktatója (a teljes interjú itt tekinthető meg – a szerk.)