„Az ötlet önmagában semmi, a megvalósítás a lényeg!”

Új, vizuális jegyzetelésre alkalmas szoftvert fejlesztett ki egy BME-n végzettekből is álló csapat. A Ziteboard nevű úttörő alkalmazás startup világversenyt nyert.

„Egy jó ötlet ma már kevés egy sikeres startuphoz. A piac telített, és ahhoz, hogy felfigyeljenek rád, valami egyedit, kézzel foghatót kell mutatnod”– mondta Gellai Richárd, a Ziteboard ügyvezetője. „Azon vagyunk, hogy ne kövessük el azokat a hibákat, amelyekbe előttünk mások beleestek. Sokan például csak az ötletükkel törődnek, és fogalmuk sincs a megvalósításról. Vannak, akik túl sokat titkolóznak, és vannak, akik túl sokat mondanak el magukról és az ötletükről. Egy sikeres startupnak nem kellenek a felesleges beruházások, nekünk például még névjegykártyánk sincs. Nem tartunk még ott, nincs rá szükségünk, és egyébként sem ez a siker kulcsa. Számunkra ennél sokkal fontosabb, hogy hiszünk magunkban, és nem félünk a kudarctól. A kudarc jó dolog, amivel inkább számolni kell, mintsem rettegni tőle. És mi van, ha éppen bebukik egy ötlet? Semmi. Ez csak egy alkalom, amiből sokat lehet tanulni ahhoz, hogy legközelebb tudjuk, mit csináljunk másként” – tette hozzá Gellai Richárd.

A Ziteboard startup csapat tagjai

Gellai Richárd
2010-ben végzett a BME GTK műszaki menedzsereként. Diploma után a SOTE orvosi kutatásainak üzleti értékelésével foglalkozott, majd saját máig sikeresen működő üzletfejlesztő vállalkozást és egy egészségügyi média céget hozott létre. Korábbi munkája során újfajta élelmiszeripari csomagolástechnikát honosított meg egy észak-amerikai élelmiszer-inkubátorban. Létrehozta a Business Meetup közösségét, közel 1250 budapesti és környéki vállalkozó tudásmegosztó fórumát, amely biztosítja az együttműködéshez szükséges szinergiákat.

Hornos Tamás
2009-ben végzett a Műegyetem fizikus doktori iskolájában, két évet töltött Norvégiában kutató-ösztöndíjasként. Hazatérve a KFKI-nál kezdett dolgozni, ma számos kutatás szuperszámítógépes infrastruktúrájáért felelős.

Rékasi Tamás
12 éves gyakorlattal rendelkező dizájner illusztrátor, korábban saját digitális nyomdát működtetett, egyik emlékezetes munkája a Galaktika magazinnak készített borítója.

A jelenleg háromfős vállalkozás egy egyedi, letisztult, ún. „post-app service” (internetes alkalmazáson alapuló) szolgáltatást fejlesztett ki, amelyet személyes élmények inspiráltak. „Mindannyian használtunk már flipchartot vagy whiteboardot előadás vagy megbeszélés közben. A probléma ott kezdődött, amikor ezeket az anyagokat szerettük volna magunkkal vinni, szerkeszteni és később is felhasználni, de mindössze képként tudtuk megörökíteni az utókor számára” – emlékezett vissza Hornos Tamás, a Ziteboard technológiai vezetője.

„Soha nem készülök az előadásaimra” – osztotta meg a trénerként és tanácsadóként is dolgozó Gellai Richárd. „Egy előre megírt prezentáció helyett sokkal fontosabb, hogy a közönségem megnyíljon, és beszéljen az őket foglalkoztató témákról. Ezeket a gondolatokat, érzéseket rögtön lerajzolom, jegyzetelem – a Ziteboard révén egy szinte korlátok nélküli és folyamatosan szerkeszthető felületen.”

Ziteboard

A Ziteboard egy interaktív prezentációs eszköz és egy vizuális jegyzetelésre alkalmas szoftveralkalmazás egyben, ami helyettesítheti az irodai és oktatási környezetben használt flipchartokat, whiteboardokat és írótáblákat.
Az alkalmazás elnevezése a „zoomable whiteboard” angol szavak (magyarul körülbelül: felnagyítható fehér filctábla) játékából ered.

A felhasználó kurzor, érintőképernyő vagy digitális ceruza segítségével rajzolhat, jegyzetelhet egy elektronikus felületen, számítógépen, tableten, okostelefonon. Az így elkészített jegyzeteket digitális fájlként az alkalmazás felületén tárolhatja, és nem kell fotóként, utólagos szerkesztésre alkalmatlan formában lefényképeznie és elmentenie.

Az alkalmazás egy böngészőben futó felhő-alapú applikáció: a Ziteboard oldalán a felhasználónak lehetősége van saját jegyzetoldalt nyitni anélkül, hogy bármilyen, akár adott készülék típusához kötődő applikációt letöltene.
A Ziteboard egy jegyzetoldal használatáig ingyenes, a felület nagysága azonban üzleti titok. A jegyzetoldal megosztható másokkal, és kollaborációra is alkalmas, azaz egyszerre többen jegyzetelhetnek egy azonos felületre.

A piacon már létezik több, a Ziteboardhoz hasonló alkalmazás. „Ezek többsége személyes adatokat, pénzt, ismerősök és barátok elérhetőségét, további alkalmazások letöltését követeli meg a felhasználótól. Ezeken kívül sok készüléktípusnak van már saját applikációja, ezt azonban más eszközön nem lehet megjeleníteni” – elemezte a piaci helyzetet Hornos Tamás. „Ezzel szemben a Ziteboard egy kézenfekvő, letisztult és sallangoktól mentes alkalmazás: csak egy zoomolható whiteboard. Semmi más”- tette hozzá Gellai Richárd.

„Sokan hibáznak ott, hogy nem figyelnek a felhasználóra. Fogalmuk sincs arról, hogy a piacnak egyáltalán szüksége van-e arra a termékre, amit fejlesztenek” – világított rá egy fontos kérdésre Rékasi Tamás, a csapat dizájnere és grafikusa. „Egy felhasználó-központú terméknél, legyen az hardver vagy szoftver, a fejlesztőnek bele kell látnia a fogyasztó fejébe, szinte együtt kell lélegeznie vele, és kifürkésznie a gondolatait. A többség ezt nem teszi meg.  A ma piacra dobott alkalmazások többsége annyira jó és annyira „szép” akar lenni, hogy az már túlzás. Rengeteg olyan funkciót építenek be, amelyet egy átlagos fogyasztó soha nem fog használni. Így felesleges volt beleölni a munkát, időt, pénzt” – fűzte hozzá Hornos Tamás.

A volt műegyetemisták projektje 2014 tavaszán 50.000 dollárnyi fejlesztői kapacitást nyert egy 197 fős mezőnyű startup versenyen: egy profi fejlesztő- és dizájner-csapattal közösen dolgozhatnak a Ziteboard továbbfejlesztésén. „A jövőben olyan cégek felé nyitunk, amelyek az alkalmazást saját belső szerveren keresztül működtetnék, hogy a vállalati adatok ne kerüljenek ki a világhálóra. A partneri visszajelzések szerint ezzel a szolgáltatásunkkal úttörők lehetünk a nemzetközi piacon” – vázolta Hornos Tamás. „Emellett a Ziteboard egy jó lehetőség azon oktatási intézményeknek is, amelyek az utóbbi években a társadalmi infrastruktúra operatív program (TIOP) révén jutottak interaktív digitális táblákhoz. Sok iskolában probléma, hogy a táblákon futó szoftverek licence már lejárt, ezért nem tudják kihasználni az eszköz nyújtotta lehetőségeket. A Ziteboard kötöttségek nélkül működik ezeken a felületeken is, az alkalmazással interaktívvá tehető a tanóra” – tette hozzá Gellai Richárd.

„A versenynek nem úgy indultunk neki, hogy győzni fogunk, sőt, először fel sem fogtuk, hogy mit nyertünk. Úgy voltunk vele, hogy próbáljuk ki magunkat, nincs vesztenivalónk. Mert ha mi nem csináljuk, akkor majd csinálja más – akkor meg miért ne vágjunk bele” – emlékezett vissza Gellai Richárd. „A fő célunk az volt, hogy felhasználókat gyűjtsünk és kitörjünk egy kis ország közegéből. Pont emiatt valamelyest hátrányból indultunk például az amerikai startupokhoz képest, amelyek a miénknél sokkal szélesebb kapcsolati hálóval rendelkeznek. A hátrány miatt sokkal több energiát fektettünk a kommunikációra és arra, hogy legyen technológiai tartalom amögött, amiről beszélünk” – fűzték hozzá a csapat egykori műegyetemista tagjai, akik már az egyetemi évek alatt is dolgoztak együtt. „Startupot indítani már csak azért is megéri, mert nagyon jó emberekkel dolgozhatsz együtt. Olyanokkal, akik kellően megszállottak, hogy egy kérdőjelből is unikornist csináljanak. Másokkal szemben nekünk nagy előnyünk, hogy mi már felépítettünk egy értékes szervezeti kultúrát: törődünk a másikkal, folyamatosan beszélgetünk és kíváncsiak vagyunk egymásra. Olyan csapat vagyunk, amely feladattól függetlenül bármikor együtt tud dolgozni” – zárták gondolataikat a Ziteboard csapat tagjai.

- TZS -

Fotó: Philip János