Fekete nap a magyar tűzoltás történetében

A nyolc évvel ezelőtti műegyetemi tűzben hősi halált haltakra emlékeztek családtagjaik és bajtársaik.

2006. augusztus 8. Ez volt az a nap, amikor a Műegyetem K épülete alagsorának lőterén tűz keletkezett a fiatalok felügyelet mellett zajló lőgyakorlatát követően. A kilenc órás oltás közben három tűzoltó, Horváth Ákos hadnagy, Pintér Gábor főhadnagy, valamint Repmann Károly hadnagy életét vesztette. Az igazságügyi orvosszakértő megállapította, hogy a tűzoltók halálát füstmérgezés miatt fellépő keringési elégtelenség, illetve légzésbénulás okozta.

Minden évben tisztelettel adóznak a Tűzoltóság és az Egyetem képviselői az elhunytak emlékének a K épület aulájában felavatott emléktáblánál.

Idén az emlékezés koszorúját a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság nevében Horváth Jenő tűzoltó ezredes, Tűzoltósági Főfelügyelő helyettes; a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság nevében Morvai Zsolt Gábor tűzoltó ezredes, igazgató helyettes és Molnár Zsuzsanna tűzoltó ezredes; a Fővárosi Tűzoltóság Szakszervezete nevében Kiss József elnök és Gál László vezetőségi tag; a Hivatásos Tűzoltók független Szakszervezete nevében Salamon Lajos elnök; a BME nevében Haraszti Péter tűzvédelmi csoportvezető, Rafael Gábor, az Üzemeltetési Osztály igazgatóhelyettese és Vidóczi Andrea, az osztály munkatársa helyezte el.

A megemlékezéshez kapcsolódóan az ország valamennyi laktanyájában az állomány megkülönböztető jelzés használatával emlékezett a három életet követelő tragédiára.

Fotó: Philip János