„Ahol az ipar és a felsőoktatás találkozik”

A BME Formula Racing Team nyerte a Győr Special Award for Innovation díjat az ötödik Formula Student Hungary versenyen.

A műegyetemisták az „Öngyógyuló és állapotjelző kompozitok tervezése” című pályázatukkal nyerték el a rendező város, Győr különdíját. „A szakirodalom szerinti állapotjelző és öngyógyító funkciót már eddig is sikerült elérni próbatesteken, de nem létezett olyan megoldás, amellyel ez valós termékeknél is megvalósítható lenne” – tájékoztatta a bme.hu-t Kling Sándor mentor. A csapat kompozitszakértője újdonságnak minősítette az általuk alkalmazott és a szerkezetet erősítő raktározó szálak használatát a korábbi módszer, a próbatestek tulajdonságait rontó üreges szálakkal szemben. A csapat tagjai versenyautójuk kormányán mutatták be az új eredményt – tette hozzá.

Az augusztus 14-én elrajtolt megmérettetésen 15 országból 44  belső égésű motoros, illetve elektromos meghajtású járművel versenyző egyetemista csapat – köztük öt magyar – mérte össze tudását. A járműveket három tervezői kategóriában (konstrukció, gyártási- és költségterv) és öt menetdinamikai szempont (gyorsulás, oldalirányú terhelés, üzemanyag-fogyasztás, autocross/egykörös teszt és hosszú távú terhelés) szerint pontozták.

A verseny fő támogatója, a Continental cégcsoport idén két magyar csapatot – köztük a BME Formula Racing Team-et – közvetlenül támogatott a megmérettetésen.

Fotó: BME Formula Racing Team Facebook oldala