Minőségi ismeretterjesztés szórakoztató formában

Fergeteges bemutató részesei lehettek a Műegyetem Nagyfeszültségű Laboratóriumában a Kutatók Éjszakájának beharangozó sajtótájékoztatójára érkezők.

„A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, amely az egész ország műszaki felsőoktatási és gazdaságtudományi képzését szolgálja, a nagyközönség számára is méltó helyszíneket tud mutatni a közelgő Kutatók Éjszakáján” – emelte ki köszöntőjében a BME rektora. Péceli Gábor emlékeztetett arra, hogy a Quacquarelli Symonds friss nemzetközi rangsora szerint is Magyarország legjobb műszaki és mérnöki képzőhelyeként számon tartott BME idén tizenhét új helyszínre várja az érdeklődőket, akik a népszerű Nagyfeszültségű Laboratóriumon, a Repülésszimulátoron és a Szélcsatornán kívül egyebek mellett számos vadonatúj informatikai kutatásba is bepillantást nyerhetnek.

„A BME a felfedező kutatásoktól az alkalmazott, azaz a megvalósító tudományig és az ipari innovációig jelentős kutatási-fejlesztési tevékenységet végez, és ennek látványos szegmensébe avatja be a nagyérdeműt a Kutatók Éjszakája alkalmából”– fejtette ki a BME vezetője.

A Műegyetem 2005-ben csatlakozott a programhoz, amely évről évre egyre több látogatót vonz. Kisbáró Edina, a Tempus Közalapítvány egyik koordinátora elmondta: Magyarországon 33 város 101 intézménye várja az érdeklődőket sokszínű, a nagyobb gyermekeket és felnőtteket egyaránt megcélzó programkínálatával.


 

A Műegyetem új programjai:

Építőmérnöki Kar

3D fényképmodellezés az adatgyűjtéstől a nyomtatásig

Az ivóvíztől a szennyvízig – látogatás a Vízi Közmű és környezetmérnöki Tanszék vízminőségi laboratóriumában

Az ÜVEG, korunk transzparens építőanyaga mérnöki szemmel

Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar

A kard és a szív titkai – amit a titkosírások elárulnak

Breaking News: válságkommunikációs snittek fikción innen és túl

Inkább egy okostelefon, mint az érettségi?

Nem – ez (a) kérdés

Villamosmérnöki és Informatikai Kar

Biztonságkritikus rendszerek modellvezérlet fejlesztése: Azaz miért nem kell félnünk a szoftverhibáktól utazás közben?

Mi van a falon túl? Intelligens otthon újszerű megvilágításban

Számítógépes orvosi diagnosztika

Energia-pozitív közvilágítás

Mobil alkalmazásfejlesztés, ahogyan mi csináljuk

Séta a MIK-ben, avagy vendégségben a negyedik mobilszolgáltatónál

Útban az 5G mobil felé

Szemek nélkül is látlak – vajon nyomon követhető-e emberek mozgása épületen kívülről is rádiós eszközök segítségével?

Építészmérnöki Kar, Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék

Felrázó kísérletek: a földrengés hatása az épületekre

Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

Kábítószerek - ámítószerek

Ez nem csoda. Ez KÉMIA!

Természettudományi Kar

Buffon-féle tű probléma, Digitális napóra, Galton-deszka

Lineáris egyenletrendszerektől a mozdony-hozzárendelési problémáig: Mit kell tudni egyes gyakorlati feladatok megoldásához?

Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar

Merre repülnek a repülők? – Izgalmas kérdések bemutatása az eljárástervezéséről és a ferihegyi reptér forgalmáról

(A Műegyetem összes programjáról itt olvashat.)

Skultéty Tamás, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szorgalmazta, hogy a gyermekek és a fiatalok ismerjék meg lehetőségeiket, és úgy vélte, hogy erre kiváló lehetőséget nyújt a Kutatók Éjszakája, mert olyan élményt kínál számukra, amelyet a hétköznapokban nem tudnak átélni. Ez az országos rendezvény a gazdag programválasztékával alkalmas arra, hogy motiválja a gyerekeket, és ők úgy menjenek haza este, hogy mérnökök, orvosok vagy gyógyszerészek akarnak lenni – tette hozzá.

Kiss István, a Villamosmérnöki és Informatikai Kar Villamos Energetika Tanszékének vezetője hangsúlyozta: céljuk, hogy a következő generációt motiváló látványos kísérleteket, alapjelenségeket mutassanak be. A jelenlévők ízelítőt kaptak a péntek esti programból: meghallgathatták üvegfelületen a kisülések hangját, és láthatták működés közben a villámcsapást generáló készüléket is.

Jakab Roland, az Ericsson vezérigazgató-helyettese látványos bemutatójuk előtt elmondta: az Ericsson több mint 1700 kutatót, mérnököt és informatikust foglalkoztat; befogadja és értékeli a jól képzett magyar munkaerőt. A cég képviselői bemutatták a sajtótájékoztató résztvevőinek a „csatlakoztatott kosárlabda” működését – a labda pattogásáról és eldobásának szögéről adatok jelentek meg egy digitális táblán –, és az „okos papírt”, vagyis egy mobil szerkezetet, amely, ha kézben fogjuk a lapot, az emberi kart USB-kábelként használva, információt olvas le a papírról.

- HegA -

Fotó: Pintér Erik