„Új eszközökkel, új eljárásokkal új távlatokat nyitnak”

Gábor Dénes-díjjal ismerték el BME-s oktatók és hallgatók műszaki-szellemi alkotásait, mérnöki munkáját, valamint a technológiai fejlesztés terén nyújtott kiemelkedő teljesítményüket.

„A tudósok, az idei díjazottak nemcsak megálmodják és megtervezik, majd megvalósítják a jövőt, hanem fel is találják, új eszközökkel, új eljárásokkal új távlatokat nyitnak, amelyek révén eddig ismeretlen lehetőségekhez juthat a magyar állam, az egész nemzet" – hangsúlyozta Kövér László, az Országgyűlés elnöke. Idén tizenegy díjazott részére adták át a Gábor Dénes-díjat, az In Memoriam Gábor Dénes elismerést, valamint a Gábor Dénes Tudományos Diákköri Ösztöndíjat a Parlament Felsőházi termében.

„Fontos, hogy a Gábor Dénes-díjhoz hasonló kezdeményezések támogatni tudják a piaci alkalmazás szempontjából is hasznos fejlesztéseket, az olyan alkalmazott kutatásokat, amelyek a társadalom számára kézzelfogható eredményeket hoznak" – nyomatékosította Lovász László, az MTA elnöke a huszonötödik alkalommal megrendezett díjátadón.

„A magyar mérnöki munka éves elismeréséül szolgáló díj mára nemzetközileg is ismertté vált" – méltatta a kitüntetést Gyulai József, a VIK Elektronikus Eszközök Tanszék professzor emeritusa, a díjat odaítélő kuratórium elnöke. A professzor külön kiemelte a díjat elnyerő kiválóságok munkája kapcsán a tanárok szerepét: „Csak a minőségi oktatáson keresztül kaphatják meg a lehetőséget a diákok a tehetségük kibontakoztatására, ezáltal a kiugrásra. A támogatói ösztöndíjon kívül nagy szükségük van a szakma képviselőinek hivatásuk tiszteletére, presztízsük visszaszerzésére."

Karger-Kocsis József, a GPK Polimertechnika Tanszék egyetemi tanára, az MTA-BME Kompozit-technológiai Kutatócsoport tudományos tanácsadója az MTA elnökétől vehette át a Gábor Dénes-díjat. A vegyészmérnök kutató a természetes és mesterséges polimerek, valamint kompozitjaik tulajdonságainak javítása, vizsgálata és alkalmazása, az anyagvizsgálati módszerek, technikák kidolgozása és továbbfejlesztése, a mátrix és erősítőanyag határfelületi kölcsönhatások tanulmányozása, a műanyag és gumihulladékok újrahasznosítása terén elért eredményeiért, továbbá a környezetvédelmi jelentőségű szabadalmak kidolgozásában vállalt alkotó közreműködéséért kapta az elismerést. A Gépészmérnöki Kar professzorával a bme.hu tavaly ősszel készített interjút, mivel a tudománymetriai méréseket végző Google Scholar alapján egyetemünkön több mint 11 ezer összhivatkozással ő állt az élen.

Augusztinovicz Gusztáv Fülöp, a VIK Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék egyetemi tanára a környezeti zajcsökkentési és rezgéscsillapítási eljárásokhoz kapcsolódó, a modern számítástechnika által támogatott numerikus számítási és tervezési eljárások fejlesztéséért és az alkalmazásukban elért eredményeiért részesült Gábor Dénes-díjban. A BME VIK oktatója tanítványaival szakértőként dolgozott az utóbbi évek nagy infrastrukturális beruházásaiban. Elemzései alapján építették át a budapesti Déli vasúti összekötő hidat, és jelenleg építik a Rákóczi hídi villamos pályát, részt vett továbbá a Művészetek Palotája és a 4-es metró rezgésszigetelő szerkezeteinek tervezésében, a Zeneakadémia átépítésében és számos ipari zajcsökkentési feladat megoldásában. Az elismerést Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke adta át a Műegyetem idén szeptemberben kinevezett egyetemi tanárának.

A Gábor Dénes Tudományos Diákköri ösztöndíjat idén Borbás Enikő, a BME vegyészmérnök hallgatója kapta meg, aki „Antipszichotikumok formulálása és in vitro analitikai vizsgálati módszerei" című dolgozatában a mentális kórképekben szenvedő betegek számára kifejlesztett, szájból felszívódó gyógyszerformula létrehozása mellett meghatározta a gyógyszeripar számára hasznos in vitro kioldódási-felszívódási modell előnyeit és hátrányait. Borbás Enikő két éve kapcsolódott be a Szerves Kémia és Technológia Tanszék kutatómunkájába. A díjazott TDK dolgozata Marosi György egyetemi tanár és Nagy Zsombor Kristóf tanársegéd témavezetésével, valamint Balogh György Tibor, a Richter Gedeon NyRt. Vegyészeti Gyár biotechnológiai osztályvezetője konzulensi közreműködésével született. A méltatás szerint Borbás Enikő „mérnöki szemléletmódjának megtartása mellett e fejlesztő és kutató munkának köszönhetően felvértezte magát gyógyszerészi ismeretekkel, készségekkel is, valamint ipari gyakorlatot szerzett. Egyetemi kutatócsoportjában kiemelkedő önállóságról, kreativitásról és terhelhetőségről tett tanúságot, amelyet kiválóan kamatoztathat a jövőben.” Az elismerést Péceli Gábor, a BME rektora adta át a hallgatónak.

Palkovics László felsőoktatási államtitkártól vehetett át Gábor Dénes-díjat egy, a Műegyetemről indult innovációért Haidegger Tamás villamosmérnök, orvosbiológiai mérnök, aki a digitális képfeldolgozáson alapuló, az orvosi kézhigiénia objektív ellenőrzésére alkalmas berendezés prototípusának megalkotása, a termék kifejlesztése és a Hand-in-Scan szabadalomra alapozott start-up vállalkozás létrehozásában való közreműködéséért, valamint az eszköz nemzetközi szintű elterjesztéséért, sebészrobotikai eredményeiért kapott elismerést. A munkáról a bme.hu több alkalommal is beszámolt (legutóbb itt).

-BK-

Fotó: Philip János