Hamarosan megsemmisül Magyarország első műholdja

Várhatóan januárban fejezi be sikeres misszióját a Masat-1, és elég a Föld légkörébe érve. Addig még meghallgatható a műhold adása.

Egy nyilvános weboldalon keresztül kísérhetők  figyelemmel a Műegyetemen található műholdvezérlő-állomáson elhelyezett vevőberendezés adatai – ismertette a bme.hu-nak Gschwindt András egyetemi adjunktus. „Mindössze pár nap maradt a 2012. február 13-án felbocsátott első magyar műhold Föld körüli pályafutásának végéig, ezért addig mindenki számára lehetővé tesszük a műhold nyomon követését” – hívta fel a figyelmet a VIK Szélessávú Hírközlés és Villamosság Tanszék veterán űrkutatója. Az állomást egyidejűleg többen is használhatják, vagyis az adást többen hallgathatják. A vevőberendezés az interneten keresztül távkezelhető, ún. SDR (Software Defined Radio) elrendezés, amelyet a Masat-1 vezérlőállomás antennái táplálnak. A szakember tájékoztatása szerint kezelése egyszerű, minden érdeklődő elsajátíthatja, részletes instrukciókat ugyanezen a weboldalon találnak az érdeklődők.

Január első napjaira a látogatók száma már a négyezer felé közelít, a belépések száma pedig több mint a duplájára emelkedett. Gschwindt András év végi tájékoztatása szerint volt olyan nap, amikor 300-an is hallgatták a Masat-1-et.

A Masat-1 süllyedéséről a fejlesztőcsapat több előrejelzést is készített, a teljes aktuális előrejelzés itt olvasható.

A Masat-1 alkotói közössége e mellett felhívást intézett azokhoz a rádióamatőrökhöz is, akikkel az elmúlt közel három évben kapcsolatban állt. A szakemberek szerint az utolsó napok sok hasznos és a továbblépéshez fontos információval szolgálhatnak az űrkutatók számára, ezért fokozott figyelemmel kísérik az útját. Mivel a Masat-1 utolsó pillanatai a bolygó bármely pontja felett bekövetkezhetnek, szükség van azon rádiósok segítségére, akik korábban is vették a műholdat. A szakemberek és a rádióamatőrök számára egyaránt érdekes lesz, hogy ki veszi majd a Masat-1 utolsó jeleit, ám a kutatók egy statisztikát is szeretnének kiadni azokról az állomásokról, amelyek a legtöbb csomagot küldik az utolsó 168 órában.

Tavaly volt 90 éves a Műegyetemi Rádió Club (HA5MRC hívőjelű rádióklub állomás), amelynek hagyományos novemberi Műszaki Napján ezúttal is többek között a rádióamatőr tevékenységekben történt változásokról, a rádióamatőröket leginkább foglalkoztató új technikai fejlesztésekről és az egyetemen végzett kapcsolódó tudományos munkákról hangzottak el előadások  (a rendezvény anyaga itt meghallgatható – a szerk.).

A Masat-1 méretazonos mását tavaly novemberben helyezték el a Magyar Nemzeti Múzeumban (erről szóló cikkünk itt olvasható - a szerk.)

Fotó: cubesat.bme.hu, gnd.bme.hu