Nemzedékeken átívelő elkötelezettség a magyar közügyek iránt

Habsburg József nádorra, a hazai műszaki képzés támogatójára emlékeztek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen.

A bensőséges hangulatú ünnepségen Habsburg Mihály és felesége a család, Péceli Gábor rektor pedig az egyetem képviseletében helyezte el az emlékezés koszorúját a központi épületben található szobornál.

Habsburg Mihály ünnepi beszédében ezúttal ükapja családjáról emlékezett meg az ünnepségen résztvevő egyetemi vezetők, többek között Barta-Eke Gyula kancellár, Jobbágy Ákos oktatási rektorhelyettes, valamint a karok dékánjai jelenlétében. Méltatta a közös koszorúzás szép hagyományát, hiszen idén már a 17. alkalommal idézik fel József nádor emlékét. Habsburg Mihály külön kiemelte azokat a beszélgetéseket Péceli Gábor rektorral, amelyek minden évben az ünnepség előtt újra és újra megerősítik a több évtizede közös értékeket.

József nádornak három feleségétől öt gyermeke maradt életben (további három kiskorában meghalt). Első felesége Alexandra Pavlovna Romanova orosz nagyhercegnő volt, másodszor Hermina Anhalt-Bernburg-Schaumburg-Hoym-i hercegnőt vezette oltár elé (tőle született István fia, aki Magyarország utolsó nádora volt 1847-1848-ban). Harmadik házasságát Mária Dorottya württembergi hercegnővel kötötte, ebből a frigyből származik Habsburg Mihály dédnagyapja, József Károly Lajos főherceg is, aki 1869-1905-ig a Magyar Királyi Honvédség főparancsnoka volt.

Péceli Gábor utolsó alkalommal vett részt a Műegyetem vezetőjeként ezen az évről-évre megtartott ünnepségen. Beszédében felidézte az elmúlt hét év rektori működésének közös koszorúzásait, a megjelentek figyelmébe ajánlva Habsburg Mihály „imponálóan szép” életútját és tevékenységét. Mint fogalmazott, nemcsak az ükapa volt elkötelezett a magyar közügyek iránt, hanem az ükunoka maga is őrzi a családi hagyományt.

A Habsburg-család nevével jelzett sok más karitatív tevékenység mellett felidézte a BME hallgatói számára alapított József nádor Ösztöndíjat, valamint azt a XI. kerületi iskolaprogramot, amelynek keretében valósult meg a Mezőkövesdi úti Szent Benedek Iskolaközpont fejlesztése. Az egyetem tanév végén leköszönő vezetője mindenkinek olyan sikeres és eredményes életet kívánt, mint amilyen Habsburg Mihályé.

A család és az egyetem koszorúit Daku Dávid, az Egyetemi Hallgatói Képviselet, valamint Hajas Lívia, az Egyetemi Doktorandusz Képviselet elnökei helyezték el a szobornál.

József nádor erőteljesen támogatta a hazai mérnökképzést, így a mai Műegyetem több jogelődje is viselte nevét. Erre emlékezve 1912-ben avatták fel mellszobrát a központi épületben. A műalkotás, amelyet Turi Jobbágy Miklós szobrászművész készített, a második világháború idején eltűnt, csak jóval később, 1997-ben bukkantak rá véletlenül az egyetem pincéjében. Az elveszett márványfejet Bodó Csaba szobrászművész, a BME OMIKK munkatársa alkotta újra, majd 1999-ben ünnepélyes keretek között avatták fel régi-új helyén. Azóta a család és az egyetem minden évben megemlékezik József nádorról, aki „Habsburgnak született és magyarnak halt meg.”

-BK-

Fotó: Philip János