Smartpolis és SOLSUN: két értékes projektre nyert európai uniós támogatást a Műegyetem

Összesen közel két millió euróból fejleszthet okos várost, illetve kültéri világítást a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara.

A Műegyetem csaknem 400 ezer euró támogatást kapott egy, a BME bázisán megvalósítandó okos város (smart city) kiválósági központ létrehozására a Horizon 2020 Teaming európai uniós kutatási program keretében, három konzorciumi partnerével közösen. Konzorciumi partnerek a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, valamint a berlini Fraunhofer Fokus és a chemnitz-i Urban Software Institute. Az Európai Unió a fejlesztések egy jelentős hányadát az integrált és üzletileg is fenntartható, okos városi megoldásokra összpontosítja a gazdasági jólét elősegítése érdekében. Kiemelten az energetika, a mobilitás és az infokommunikáció területe tartozik ide. Régiónk nem tartozik Európa élvonalához az okos városok kiépítését tekintve, ezt felismerve átfogó kormányprogram is készül e terület fejlesztésére. Ez utóbbiban meghatározó szerepet kaphat a létrejövő regionális okos város kiválósági központ.

A BME Egyesült Innovációs és Tudásközpont közleményében olvasható, hogy a projektben először üzleti tervet kell kidolgozni, amely bizonyítja, hogy a létrehozandó központ mind a hazai, mind a regionális okos város fejlesztésekhez jelentős szakmai hozzájárulást tud biztosítani. A program második fázisában kilenc pályázat nyerhet a kidolgozott üzleti tervek alapján, így létrehozhatják a központot és elindíthatják a tevékenységüket, öt-hét évig jelentős EU-s támogatással. A második pályázati forduló megnyeréséhez jelentős hazai kormányzati forrást is kell biztosítani.

A smart city koncepciójába illeszkedik a SOLSUN-projekt is, amelyre a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszéke négy konzorciumi partnerével (British Telecommunications Plc, a szintén brit Select Innovations Limited, valamint Budapest Főváros Önkormányzata és a PANNON Pro Innovációs Kft.) együttesen nyert 1,4 millió euró támogatást a 2015-2017 közötti időszakra – tájékoztatta a bme.hu-t Lengyel László egyetemi docens. A SOLSUN (Sustainable Outdoor Lighting & Sensory Urban Networks) intelligens városi infrastruktúra kialakítását tűzte ki célul a városi közvilágítási rendszer költséghatékony és fenntartható hasznosításával. A projekt elsődleges céljai az energiafogyasztás csökkentésének és a levegőszennyezés mérséklésének segítése. Ennek keretében szenzorok gyűjtenek majd adatokat a levegőszennyezésről, a zajártalomról, a forgalomról és további klímaparaméterekről. Az összegyűjtött információból levont következtetések támogathatják a városi forgalom szervezését, valamint a városokban az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését. A gyűjtött szenzoradatok alapján további szolgáltatások és alkalmazások is telepíthetők és üzemeltethetők. Az Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszéken született kutatási eredmények, valamint az ott kifejlesztett SensorHUB-keretrendszer egy integrált technológiai platform kidolgozásához vezethet.

A SensorHUB-koncepciót és -keretrendszert korábban is alkalmazták már az európai tudás- és innovációs közösség kutatási és fejlesztési projektjeinek (Climate-KIC) keretében. Az URBMOBI (Urban Mobile Instruments for Environmental Monitoring) programban a BME VIK szakemberei a városi tömegközlekedési járművekre elhelyezett, különböző szenzorokat egyesítő, mobil mérési egységeket, az adatok gyűjtését, utólagos feldolgozását, a különféle környezeti modelleket és vizualizációs technikákat, az éghajlattal kapcsolatos szolgáltatásokat, a környezetvédelmi monitorozást, valamint a területhez kapcsolódó tervezési és kutatási igényeket integrálták.
A BME kutatói a SensorHUB-keretrendszerrel az okos város mellett további szakterületeket is támogatni szeretnének, például a közlekedést, az egészségügyet, valamint a gyártósorokat. Ez utóbbiaknál az adatok gyűjtését, kezelését és elemzését tennék hatékonyabbá, illetve segítenék az adatokra épülő alkalmazás- és szolgáltatásfejlesztést.

- BK -