Nem olyan nehéz a kezdet, ha a BME Egyetemi Napokkal indítasz

Kilencedik alkalommal rendezték meg Budapest legnagyobb hallgatói fesztiválját. Idén először az egyetem vezetői nyitották meg a háromnapos programsorozatot.

Irigylem Önöket a fiatalságukért, és örülök, hogy itt együtt tudunk lenni – e szavakkal köszöntötte a megjelenteket Józsa János, a Műegyetem rektora a BME Egyetemi Napokon, Barta-Eke Gyula kancellárral. A BME vezetője azt a 45 évvel ezelőtti estét is felidézte, amelyet egy Omega-koncerten egy „hasonlóan hangos tömegben” töltött.

A BME első embere elismerését fejezte ki a színvonalas rendezésért Daku Dávidnak, az EHK elnökének és Orbán Balázs főszervezőnek, valamint néhány közös fotó erejéig a hallgatókkal is kamera elé állt. A bme.hu kérdésére elmondta: nagyon jó érzés volt ekkora színpadon ennyi diákhoz szólni. „A Halott Pénz előtt egy élő rektort hallhattak” – viccelődött, utalva az első fellépő együttesre.


„Legyél Te is angyal” mottóval a megnyitó előtti órákban zajlott az 5. Önkéntes Nap, amelynek keretében idén 15 helyszínen mintegy ötszázan dolgoztak. A BME hallgatóinak keze nyomán megújult a Martos Kollégiummal szemközti kerítés, de megtisztítottak újbudai zöld területeket, eltávolítottak graffitikat, és segítettek a Fővárosi Önkormányzat Bánk Bán utcai idősek otthonában is. Idén is zajlott a Goldman György téri adománygyűjtés: a Magyar Vöröskereszt közreműködésével ruhát és játékot, az Élelmiszerbankon keresztül pedig tartós élelmiszert juttattak el a hallgatók a rászorulóknak.


Mintegy 30 sportágat lehetett kipróbálni a második nap délelőttjén. A Budapesti Egyetemi Sportnap két helyszínen, a BME Sportközpontban, illetve a BME Sporttelepen zajlott. A főváros legnagyobb felsőoktatási sportrendezvénye több mint kétezer hallgatót vonzott, ők a MOB támogatásával „Mini 5próba Rióba” néven sportos erőfelmérést is végezhettek – tájékoztatta a bme.hu-t Molnár László, az EHK sportreferense. A sportnapon több sportág házibajnokságát is megrendezték. A programot meglátogatta a nászútjáról éppen hazaérkező Cseh László olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok úszó, a BME GTK műszaki menedzser szakos hallgatója is.


A BME háromnapos programsorozatán több mint 30 külföldi és magyar zenekar lépett fel az Infoparkban, köztük a 30Y, a műegyetemi gyökerekkel rendelkező Ivan & the Parazol, a Kelemen Kabátban vagy az év legnagyobb slágerét jegyző Dj-producer, a svéd Aron Chupa.

Daku Dávid sikeresnek minősítette az idei rendezvényt és azt ígérte, hogy a jövő évi jubileumi BME Egyetemi Napok „még jobb lesz.” Budapesten e programsorozattal zárult az idei fesztiválszezon.

-BK-

Fotó: Pintér Erik, BME Egyetemi Napok