Élen jár a BME az információs technológia biztonsági kérdéseiben

A CrySyS Lab tevékenységét több díjjal is elismerték, hallgatóik pedig időről időre rangos versenyeredményeket érnek el és díjnyertes szakdolgozatokat készítenek.

„A hazai IT biztonsági szakmai közösség az ITBN 2015 CONF-EXPO Biztonsági Díjjal ismerte el eddigi tevékenységünket. Ez a gesztus számunkra azt jelzi, hogy a munkánk értelmes és értékes”– erősítette meg a hírt Buttyán Levente, a VIK Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék egyetemi docense. Az IT Biztonság Napja (ITBN) a hazai szakma legnagyobb konferenciája és kiállítása, amelyet idén már 11. alkalommal rendeztek meg. Az eseménynek több száz résztvevője van, rengeteg cég állítja ki termékeit, és számos hazai és külföldi szakember tart előadást a legfrissebb eredményekről és termékekről. Az ITBN rendezvényein adják át az iránymutató szakemberek és a kimagasló eredményt elérő cégek részére a szakma elismeréseit. Idén egyetlen díjat osztottak ki – az iránymutató szakértő díjon kívül –, az "Exceptional Achievement" díjat, amelyet a CrySyS Lab kapott meg. „Köszönettel tartozunk minden jelenlegi és korábbi munkatársunknak és hallgatónknak, akik hozzájárultak a sikereinkhez. Ez az elismerés nekik is szól” – hangsúlyozta Buttyán Levente.


A tanszék hallgatói közül került ki Az Év információbiztonsági szakdolgozata címet elnyert Simon Benedek, aki a diplomadolgozat (MSc) kategóriában nyert a „Strukturális deanonimizációs algoritmusok elemzése és fejlesztése” című dolgozatával, amelyet a közösségi hálókon megosztott személyes információkkal történő visszaélésről írt, (konzulense Gulyás Gábor, a CrySyS Lab óraadó munkatársa). Benedek dolgozata a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület diplomaterv pályázatán is dobogós lett. Munkája színvonalát jelzi, hogy közös publikációja is jelent meg tanszékvezetőjével és konzulensével.
A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület idén már tízedik alkalommal írt ki pályázatot információbiztonság témakörében szakdolgozatot író főiskolai és egyetemi hallgatók részére. A szervezők szerint egyre több szakmai műhely kapcsolódik be a nemes versengésbe (Budapesti Corvinus Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem/Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Dunaújvárosi Főiskola), ám az eddigi pályázatok többsége éppen a BME-ről származik (7 darab).


A CrySyS Lab csapata, a !SpamAndHex idén nemcsak a legjobb egyetemi csapat lett a világon, hanem bejutott a legrangosabb nemzetközi profi hackerverseny döntőjébe is. A DEFCON CTF-en csak az első 15 csapat kerülhet a legjobbak közé, és vehet részt a Las Vegas-i döntőn. A csapat szerint ez a verseny olyan, mint a Bocuse d'Or a konyhai szakma legjobbjai vagy egy világbajnokság a sportolók számára. A !SpamAndHex a selejtezőn a hetedik helyen végzett a 284 résztvevőből, így az első magyar csapat lett, amely bejutott a DEFCON döntőjébe, ahol végül a 11. helyet szerezték meg .

A !SpamAndHex csapat jelenleg az ötödik helyen áll a nemzetközi ranglistán, és alapvetően a BME CrySyS laboratóriumában működő CrySyS Student Core önképző körre épül. Tagjai az IT biztonság területén kimagasló eredmények felmutatására képes jelenlegi és korábbi diákok, akikkel az oktatók a labor tehetséggondozó programja keretében, ám órarenden kívüli foglalkozásokon dolgoznak.

-BK-