Rektori interjú, életműdíj, év oktatója ösztöndíj

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2015. december 02 – december 09. között.

2015. december 02. Kulcskérdés a közlekedési és az energiahálózat harmonizálása

Közös tanácskozást folytatott a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és a felsőoktatási e-mobilitási platform. Az ankéton felsőoktatás részéről a Budapesti Műszaki Egyetem, a jövő év elejétől egyetemi rangot elnyert Dunaújvárosi Főiskola, a Szegedi Tudományegyetem Műszaki és Anyagtudományi Intézete, a Széchenyi István Egyetem mutatta be a témával foglalkozó eredményeit, Bokor József akadémikus, András István rektor, Varga István dékán, Hanula Barna dékán, Gáspár Péter tanszékvezető tolmácsolásában.

http://dunaujvaros.com/hirek/201512/kulcskerdes_a_kozlekedesi_es_az_energiahalozat_harmonizalasa

 

2015. december 03. "A BME hitelesítést kapott arra, hogy jó úton jár"

Az elmúlt évek átalakításai gyakorlatilag érintetlenül hagyták a Műegyetemet, mely a hazai rangsorokban minden mérnöki területen vezeti a listákat. Valamennyi kara elitképzésre törekszik, mondja Józsa János, a BME rektora.

http://vs.hu/kozelet/osszes/a-bme-hitelesitest-kapott-arra-hogy-jo-uton-jar-versus-1203

 

2015. december 03. Kiosztották az Év Informatikai Oktatója pályázat ösztöndíjait

Ismét díjat ért (http://bitport.hu/ismet-bme-s-az-ev-informatikai-oktatoja) a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán folyó színvonalas munka. Idén az Elektronikai Eszközök Tanszék adjunktusa, Czirkos Zoltán oktatói tevékenységét díjazta a VISZ.

http://hirek.prim.hu/cikk/2015/12/03/kiosztottak_az_ev_informatikai_oktatoja_palyazat_osztondijait

2015. december 03. Még a konnektor is megokosodik

 

Ekler Péter az intelligens otthonokról beszélt a műsorban. Elmondta, hogy a Budapesti Műszaki Egyetemen olyan megoldásokat fejlesztenek, amelyekkel egy mobilkészülék segítségével az otthoni környezetünk egyszerűbben és jobban használható, irányíthatók az otthoni eszközeink, lekérdezhetők az információk.

http://hirek.prim.hu/cikk/2015/12/03/meg_a_konnektor_is_megokosodik

 

2015. december 03. KÖZépület / változó aspektusok

A BME Középtanszék oktatói és a meghívott jeles építészek a közösségi lét, a közösségformáló tényezők és az építészet változásairól gondolkodnak publikus konferencia formájában.

http://epiteszforum.hu/kozepulet-valtozo-aspektusok

2015. december 04. Zseniális magyar találmány robbant nagyot az energiapiacon

Az ötletgazda, Cseh József az MNO-nak adott interjút, Ilyés pedig csütörtökön be is mutatta az új magyar találmányt a BME-n az Antall József Tudásközpont által szervezett Kreatív Magyar Elme nevű rendezvényen.

http://utajovobe.eu/hirek/energetika/6098-magyar-talalmany-robbant-nagyot-az-energiapiacon

2015. december 05. A videojáték iránt komoly munkaerőpiaci igény van

Sem állami támogatása, sem hagyományos értelemben vett felsőoktatási háttere nincs a hazai videojáték-iparnak, mégis látható egy halvány reménysugár: játékkészítő felnőttképzés indult 2015 őszétől a BME-n.

http://mno.hu/digitalis/a-videojatek-irant-komoly-munkaeropiaci-igeny-van-1314613

 

2015. december 05. Európai életmű díjas lett Somlyódy László professzor

Somlyódy László professzor kapta az idén az Európai Vízügyi Szövetség (EWA) legrangosabb elismerését, a Dunbar-díjat, a víz- és szennyvízkezelés tudományos, technológiai és kutatási területén elért, nemzetközi szinten is kimagasló szakmai munkájáért. Somlyódy László 1943-ban született Kecskeméten, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vizi Közmű és Környezetmérnöki Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára volt.

http://hvg.hu/itthon/20151205_Europai_eletmu_dijas_lett_Somlyody_Laszlo

 

2015. december 07. A felhergelt párducok, az ordító oroszlán és a szárnyas Géniusz

Elkészült a Kossuth-mauzóleum felújítása, a síremléket december 9-én nyilvános ünnepségen adják át. A felújítást Mezős Tamás, a Műegyetem tanára, műemléki szakember tervezte.

http://magyarhirlap.hu/cikk/42123/A_felhergelt_parducok_az_ordito_oroszlan_es_a_szarnyas_Geniusz