John Scott-díjjal tüntették ki a Műegyetem díszdoktorát

Az „emberiség kényelméhez, jólétéhez és boldogságához járult hozzá” John Paul Perdew, a BME VBK új díszdoktora.

2015 novemberében a sűrűségfunkcionál elmélet (Density Functional Theory, DFT) fejlesztésében játszott kulcsfontosságú szerepéért kapott John Scott-díjat John Paul Perdew, a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar 2015-ben műegyetemi díszdoktorrá avatott szaktekintélye. Világszínvonalú tudományos kísérleteivel hozzájárult az anyag szerkezetének és viselkedésének megértéséhez. Ezen ismereteket új anyagok tervezéséhez lehet felhasználni.

Fotó forrása: news.temple.edu

John Scott-díj

Az elismerést azok a férfiak és nők kaphatják, akiknek „találmányai kiemelkedően járulnak hozzá az emberiség kényelméhez, jólétéhez és a boldogságához”. A mára patinássá vált díjat 1834-ben osztották ki először – a kötőgép és a zár feltalálásáért. Az évek alatt nemzetközivé nőtt kitüntetést az iparban, a mezőgazdaságban, a gyártásban, a tudományban és az orvostudományban alkalmazható találmányokért adják át, a leggyakrabban a két utóbbi tudományterületen. E díjjal ismerték el annak idején többek között a sárgaláz és a malária megelőzésében elért eredményeket, valamint a penicillin és a streptomycin kifejlesztését is.

A díjazottak között volt mások mellett Mme. Curie, Thomas Edison, a Wright fivérek, Edwin Land, Jonas Salk, Irving Langmuir, Guglielmo Marconi, John Bardeen, Nikola Tesla és Sir Joseph H. Thomson, sőt, a nemrégiben kémiai Nobel-díjat nyert Kary B. Mullis és Richard E. Smalley is.
2015-ben a VBK díszdoktora mellett a John Scott-díj nyertese lett Madeleine Joullie, a Pennsylvania Egyetem szerves kémia kutatója is.

John Paul Perdew 1971-ben a torontói egyetemen kezdte tudományos karrierjét, majd 1974-1977 között a Rutgers Egyetemen kutatott és oktatott. Később fizika kurzusokat tartott (1977-től) a Tulane Egyetemen. 1996-ban kezdett együttműködést a BME-vel, és támogatta a nálunk zajló sűrűségfunkcionál elmélettel kapcsolatos kutatásokat. 2004-ben kapcsolódott be a BME VBK doktori képzésébe, 2005 óta pedig több mint 40 tudományos közleménye jelent meg kari társszerzőkkel. 2011-ben lett az USA Tudományos Akadémiájának tagja. 2012-ben nyerte el az Anyagtudomány Kutatási Társaság díját. 2013-tól a Temple Egyetemen dolgozik, a Tudományos és Műszaki Kar Laura H. Carnell díjas fizika és kémia professzora és az Anyagtudomány Elméleti Központ alapító igazgatója. Alexander von Humboldt Professzori díjat is kapott.

A Műegyetemi Szenátusa 2015-ben választotta díszdoktorává a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar javaslatára. Az on-line is olvasható Periodica Polytechnica szakmai folyóiratban a karral közös közleménye is megjelent, míg a Physical Review Letters-ben még 2008-ban látott napvilágot szintén a karral közös publikációja, amely 2015-ben már az 1000-es idézettségi küszöböt is túllépte. A közlemény második és harmadik szerzője Ruzsinszky Adrienn, a korábbi BME OTKA posztdoktora, valamint akkori témavezetője Csonka Gábor István, a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék professzora.