Indiában is hódított Daniel, a humanoid robot

Mumbaiban mutatta be itthon már népszerű találmányát Hegyesi Donát másodéves mechatronikai mérnökhallgató.

„Az Indian Institute of Technology Bombay nevű műszaki egyetem keresett meg, hogy lesz egy „IIT Techfest” című konferencia-kiállításuk, amely egész Ázsia legnagyobb műszaki tematikájú eseménye. Hosszú levelezések után sikerült megszervezni kiutazásomat” – mesélte a bme.hu-nak Hegyesi Donát másodéves mechatronikai mérnökhallgató, aki Danielt, az általa tervezett humanoid robotot legutóbb Indiában mutatta be az érdeklődő közönségnek.

Donát a még középiskolás korában tervezett pókerező robotjának prototípusával a Magyar Innovációs Szövetség Tehetségkutató Versenyének első díját nyerte meg, majd a robot továbbfejlesztett változatával a Prágában rendezett 25. EU Fiatal Tudósok Versenyének különdíját is neki ítélték. E sikerek betetőzéseként a világ legnagyobb, középiskolásoknak szánt tudományos versenyén a második helyet szerezte meg az Egyesült Államokban. Az IIT Techfesten a pókerező robotot is bemutatta, de az igazi újdonság Daniel volt.

„Valószínűleg a korábbi nemzetközi szerepléseknek köszönhetően hallhattak rólam” – hangsúlyozta a hallgató. „Sokat köszönhetek a National Instruments Hungary cégnek, ők egyrészt a robot-projekt szponzorai, másrészt az utazást segítették. Az Indiában jelentkező költségeket pedig a rendezvény szervezői finanszírozták.”

A mérnökhallgató vegyes érzésekkel utazott a kontinensnyi méretű országba. „Kicsit tartottam attól, hogy mivel nem ismerem az ottani kultúrát, kínos helyzetekbe kerülhetek” – emlékezett. „Meglepő volt számomra, hogy az egyetemi közeg nagyon hasonlít az Európában megszokottra. A fesztiválon olyan látogatók voltak, akik érdeklődtek a technika iránt: egyetemi tanárok és a családtagjaik jöttek, akik otthonosan mozogtak a tudomány világában. Sok hat év körüli kisfiú folyékonyan beszélt angolul, és például olyanokat kérdeztek, hogy milyen nyelven programoztam a robotot, ami nagyon meglepő volt. A beszélgetések során kiderült, hogy rendkívül sokat tanulnak, egyesek közülük tíz éves korukra már tudnak programozni, bár ők általában a legjobb családi háttérrel rendelkező gyerekek. Az emberek nagyon segítőkészek, mind a fesztiválon, mind az utcákon. Voltak persze az európai számára megdöbbentő élmények, például a hatalmas társadalmi különbségek megnyilvánulása, az utcagyerekek látványa – mert persze nemcsak programozó gyerekekkel találkoztam.”

Az ITT Techfesten közel húsz robotfejlesztő kiállító volt – Európából, Ázsiából, Amerikából érkeztek: többek között kvadrokoptert, focizó robotokat, sakkozógépet vagy robothalat láthattak az érdeklődők. Hárman saját fejlesztésű humanoid robottal jelentkeztek. „Egyesek még nem tartottak ott a fejlesztésben, mint én, de volt, aki már saját céggel és termékkel jelent meg” – ecsetelte a hallgató. „A kapcsolatépítés szempontjából nagyon hasznos volt az út, és a rendezvény utáni eszmecserék szakmailag is tanulságosak voltak.”

Hegyesi Donát az egyetem kezdetekor, másfél évvel ezelőtt kezdte el Daniel, a humanoid robot fejlesztését. Közel egy évig tartott a papíron és számítógépen folyó tervezés. A szerkezet különlegessége, hogy minden apró alkatrésze saját tervezésű, ami hosszú, átgondolt munkát igényelt. Donát az utóbbi fél évben elektronikai és programozási fejlesztéseken dolgozott. „Nagy célom, hogy komplex feladatokat is el tudjon végezni: ha például azt mondom neki, hogy menjen ki a konyhába, főzzön egy teát és hozza be a szobába, akkor ezt tudja értelmezni és végezze is el. Már kisebb funkciókat beleprogramoztam, így tud labdázni, integetni, kezet fogni, reagálni az ember jelenlétére. Jelenleg a mozgás fejlesztésén dolgozom, hogy minél szebben, dinamikusabban tudjon járni. A későbbiekben szenzortechnikailag szeretném fejleszteni Danielt, hogy a teret három dimenzióban lássa és eligazodjon benne.”

A humanoid robotok világa manapság ellentmondásokat hordoz: a tévében, a sci-fi filmekben látott világ messze túlszárnyalja a valóságot: a robotok szinte bármilyen munkát elvégeznek. „Tavaly az Egyesült Államokban rendezték a legnagyobb humanoid robot versenyt: az itt készült felvételeken látható, hogy csetlenek-botlanak a robotok, tehát messze nem tart ott a technika, mint azt a laikusok képzelik. Ezzel együtt rengeteg érdekes fejlesztési terület van, és nem lehetetlen, hogy ötven éven belül e robotok egészen elterjednek, mint embert segítő gépek” – fogalmazott Donát. „Számomra azért vonzó e kutatási terület, mert hozzá szeretnék tenni ehhez a tudáshoz valami újat. Először persze be szeretném fejezni a mechatronikai mérnök alapszakot, ez is eléggé nagy kihívás. Még nincs kialakult tervem a továbbiakra, de mindenképpen kreatív, fejlesztői munkát szeretnék végezni.”

HA - TJ

Fotó: Takács Ildikó

Fotók forrása: Hegyesi Donát