Évtizedek a (mű)egyetemi sport szolgálatában

A BME két munkatársa részesült elismerésben a Magyar Egyetemi–Főiskolai Sportszövetség ünnepi közgyűlésén az egyetemi sport érdekében kifejtett tevékenységéért.

Életműdíjat vehetett át Mészáros Csaba, a BME Építőmérnöki Kar Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék címzetes egyetemi docense több évtizedes sportszervezői, szakosztályvezetői és oktatói munkássága elismeréseként. A díjat Adam Roczek, az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) elnöke, Kozmann György kétszeres olimpiai bronzérmes, többszörös világ- és Európa-bajnok, Universiade-győztes, az EMMI sportért felelős helyettes-államtitkára és Kiss Ádám, a MEFS elnöke adta át.

Mészáros Csaba 1962-ben kezdett súlyemeléssel foglalkozni. Mint a bme.hu-nak elmondta: „minden fiú szeretne erős lenni, ez mindig vonzott.” A BME oktatója a TF mellett nőtt fel, gyerekként tornázott, cselgáncsozott, gimnazistaként bokszolt, majd a Pasaréti úti Vasas-pályán kezdett amatőr súlyemelésbe.1962-1966 között, harmadéves műegyetemista koráig a Fradiban versenyzett, akkor jött át a Műegyetemi Atlétikai és Football Clubba. A MAFC-ban 1971-2013 között szakosztályvezetőként, 1973-tól – edzői oklevele megszerzését követően – edzőként, majd vezetőedzőként tevékenykedett. Ma a műegyetemi sportegyesület örökös tagja (a MAFC szakosztályok közül a súlyemelők között található a legtöbb örökös tag – a szerk.).

A MEFS életműdíjasa eredményei között említette, hogy a Műegyetemen 1968 óta rendezik a súlyemelő egyetemi és főiskolai bajnokságokat, ahol az első négy évben ő maga is indult (háromszor bajnoki címet is nyert), majd edzőként, szervezőként járult hozzá a felsőoktatási súlyemelő bajnokság megrendezéséhez, sikereihez. „Több ezer ember megfordult a kezünk alatt, több mint 100 műegyetemi aranyérmet szereztek versenyzőink a MEFOB-okon. A mai legjobb magyar súlyemelő, Nagy Péter is kilencszeres főiskolai bajnok” – érzékeltette az egyetemi súlyemelő versenysorozat színvonalát (Nagy Péter az Edutus Főiskola hallgatója, most készül megszerezni riói olimpiai kvalifikációját – a szerk.).

Mészáros Csaba tájékoztató bíróként ma is közreműködik a versenyeken, sőt hetente 3-4-szer még most is edz.


Aranyplakettet kapott Boros Györgyné, a BME testnevelő tanára az egyetemi úszósport fejlesztéséért, sportszakmai munkásságáért. A díjat Matjaz Pecovnik, az EUSA főtitkára, Kozmann György, Gulyás Tibor HÖOK elnök és Margo de Lange, az Európai Egyetemi Szabadidősport Szövetség (ENAS) képviselője adta át.

Boros Györgyné, Éva gyermekkorában versenyszerűen úszott, majd kosárlabdázott, 1972-ig az NB I-ben is játszott. 1972 óta dolgozott a BME Testnevelési Tanszékén, 1975-től főállású oktatóként, az úszó szakág vezetőjeként. „A kosárlabda szakágat nagyszerű emberek irányították, de az úszás olyan alapsportág, ahol szintén nagy szükség volt szervező-irányító emberre, ezért kerültem oda” – emlékezett vissza a MEFS Aranyplakett tulajdonosa a bme.hu kérdésére. Boros Györgynének tanszékvezető-helyettesként az oktatásszervezés volt a feladata. A tanszék több évtizede szervezi az úszó MEFOB-ot, ezt a feladatot ő irányította. „Az egyik legszínvonalasabb egyetemi-főiskolai bajnokság az úszóké, ahol 8-10 olimpikon is indult: Risztov Éva, Gyurta Dániel, a Verrasztó-testvérek, illetve természetesen a műegyetemi kötődésű Cseh Laci” – nyomatékosította a BME volt testnevelő oktatója.

Boros Györgyné Éva ma már főállású nagymamaként az unokáit viszi úszni.

A Magyar Egyetemi–Főiskolai Sportszövetség tisztújító közgyűlésén a MEFS Elnökségébe választották Tompos Balázst, a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar hallgatóját, a HÖOK jelöltjét.

-BK, TJ-

Fotó: mefs.hu