Kiosztották a Jedlik Ányos-díjakat

Posztumusz tüntették ki a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar Szerves Kémia és Technológia Tanszék professzor emeritusát.

Az idén februárban elhunyt Szántay Csaba akadémikus a természetes szerves anyagok neves kutatója volt, eredményeit több mint háromszáz tudományos közleményben tette közzé és kétszázötven szabadalmát jegyezték be. A Jedlik Ányos-díjat kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenysége, valamint kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkássága elismeréseként kapta meg.

A BME néhai professzor emeritusa alkaloidkémiával és prosztaglandinokkal, valamint a természetes anyagok szintézisével foglalkozott. Gyógyszerkémiai kutatásaiban megalapozta a Cavinton agyi értágító gyógyszer ipari méretű gyártását, illetve más hatóanyagok ipari szintézisét. Fontos eredményeket ért el egyes tumorgátló alkaloidok, a morfin és különleges növényvédő szerek teljes szintézisének területén is.

Szántay Csaba oktatói munkássága mindvégig a Műegyetemhez kötődött: 1950-től a Szerves Kémiai Tanszék kutatója, majd aspiránsa volt, 1965-től címzetes docensi beosztásban dolgozott. 1967-ben kapta meg egyetemi tanári kinevezését, a tanszék vezetésével 1978-ban bízták meg, amelyet 1994-ig látott el. Professor emeritusi címet 1998-ban kapott.

1976-tól az MTA Központi Kémiai Kutatóintézet osztályvezetőjévé nevezték ki. Emellett vendégoktatókánt dolgozott a New York-i Egyetemen is. Az MTA rendes tagja 1982-ben lett. Az MTA és a BME közös alkaloidkémiai tanszéki kutatócsoportjának elnöke volt 1996 és 1998 között.

1975-ben Állami Díjat, 1993-ban Szent-Györgyi Albert-díjat, 1999-ben Széchenyi-díjat kapott számos összetett, később gyógyszerként alkalmazott vegyület szintéziséért és optikai izomerjeik szétválasztásáért. A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét 1996-ban kapta meg, 2006-ban Príma-díjjal tüntették ki, 2011-ben pedig Gábor Dénes-életműdíjat vehetett át. A Magyar Feltalálók Egyesületének alapító elnöke volt.

A Jedlik Ányos-díjat az idén 120 éves Szabadalmi Hivatal, mai nevén Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökének kezdeményezésére az ipari és kereskedelmi miniszter alapította 1996-ban, a magyar szabadalmi rendszer centenáriumi évében.

A további díjazottak 2016-ban:

Czibula László ny. osztályvezető, kutató, Richter Gedeon Gyógyszerészeti Gyár Nyrt.

Hebling János fizikus, a Pécsi Tudományegyetem Fizikai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára

Marton L. Csaba agrármérnök, az Akadémia Mezőgazdasági Intézetének osztályvezetője

Őri János magyar és európai szabadalmi ügyvivő, a Szabadalmi Ügyvivői Kamara elnökségi tagja

Honoris causa Jedlik Ányos-díjat vehetett át Major István ny. genfi WTO-nagykövet, valamint Ormos Pál biofizikus, akadémikus, a Szegedi Biológiai Központ főigazgatója

Fotó: Mohai Balázs

A díjakat Vékás Lajos, az MTA alelnöke, Nemessányi Zoltán igazságügyi helyettes államtitkár, Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója, valamint Josef Kratochvil, a Visegrádi Szabadalmi Intézet igazgatótanácsának elnöke társaságában Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke adta át.