Önvezetőjármű-fejlesztési központ, Közép-európai egyetemi szövetség

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2016. május 18 - május 25. között.

2016. május 18. Telekommunikációt segítik a BME mérései

A műholdas jelszórás minősége és az időjárási körülmények változása közötti összefüggéseket vizsgálják a BME VIK tanszékén.

http://www.muszaki-magazin.hu/cikkek/9142_telekommunikaciot_segitik_a_bme_meresei

2016. május 18. A fejlődés a legfontosabb a fiataloknak

Veszprém - Nehéz megszerezni, de még nehezebb megtartani a fiatal generációt a vállalkozóknak. Ennek a témakörében tartottak csütörtkönön előadásokat a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál. Neves. humánerőforrás-szakértők tárták fel a különbséget a babyboomerek, azaz a második világháború után, 1946 és 1964 között születettek, valamint az X, Y és Z generáció között, hogyan kell velük bánni, és mivel tudjuk őket motiválni, hogy jól érezzék magukat a cégnél, továbbra is ott dolgozzanak. - Összesen öt generáció van jelenleg a munkaerőpiacon, és elmondhatjuk, ott tartunk, hogy 74-75 év a foglalkoztatás felső határa - kezdte Gyökér Irén, a Budapesti Műszaki Egyetem docense. A szakember szerint sokat változott a világ a munkafolyamat és tanulás tekintetében.

https://veol.hu/gazdasag/nem-a-penz-szamit-1769072

2016. május 18. Női és férfi arany - a felsőoktatás legjobb kézilabdázói győri egyetemisták

A férfi csapatok hagyományosan a "Bridge" Hallgatói és Oktatói Klub kupájáért mérkőztek. A győztes széchenyisek mögött a szépen csillogó ezüstöt az egri Eszterházy Károly Főiskola csapata, a bronzot a Szegedi Tudományegyetem gárdája szerezte meg. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a negyedik, a Pannon Egyetem az ötödik, a Miskolci Egyetem a hatodik helyen végzett.

http://www.kisalfold.hu/sport/noi_es_ferfi_arany_-_a_felsooktatas_legjobb_kezilabdazoi_gyori_egyetemistak/2475108/

2016. május 19. Varga: az önvezetőjármű-fejlesztés központjává válhatunk

Meghatározó központja lehet Magyarország a közlekedési innovációnak, és ezen belül erős szerepet vállalhat az egyik legfontosabb területen, az önvezető járművek kutatás-fejlesztésében - mondta a nemzetgazdasági miniszter csütörtökön A jövő autói konferencián a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen.

http://www.hirado.hu/2016/05/19/varga-az-onvezetojarmu-fejlesztes-kozpontjava-valhatunk/

További megjelenés:

http://www.origo.hu/gazdasag/20160519-muegyetem-a-jovo-autoi-orban-viktor-varga-mihaly-negyedik-ipari-forradalom.html

http://index.hu/gazdasag/2016/05/19/orban_es_varga_szerint_az_onvezeto_autogyartas_a_magyar_ipar_jovoje/

http://24.hu/belfold/2016/05/19/orban-viktor-jarmuipari-tesztpalya-epul-zalaegerszegen/

http://inforadio.hu/gazdasag/2016/05/19/orban_viktor_jarmuipari_tesztpalya_epul_zalaegerszegen/

http://magyaridok.hu/belfold/orban-viktor-ujabb-afacsokkentesi-terv-kormany-asztalan-680026/

http://webradio.hu/hirek/belfold/orban_viktor_jarmuipari_tesztpalya_epul_zalaegerszegen-2016-05-19

http://www.vg.hu/gazdasag/adozas/orban-tovabb-csokkenhet-az-internet-afaja-470250

http://www.napi.hu/ado/fontos_bejelentest_tett_orban_viktor.614899.html

https://sg.hu/cikkek/119170/5-szazalek-lehet-2018-tol-az-internet-afaja

2016. május 19. Űridőjárás-szolgáltató nagyhatalommá válhatunk

Az MTA Energiatudományi Kutatóközpont vezetésével most induló projekt megnyithatja az utat egy minden eddiginél pontosabb űridőjárás-előrejelző rendszer kiépítése felé. A Masat-1 után újra magyar műhold készül az űrbe – írja honlapján az MTA. Magyarország 2018-ban felbocsájtja második műholdját. A projektet az Európai Űrügynökség (ESA) támogatja, és ha minden jól megy, e fejlesztés nyomán pár év múlva Budapest megkerülhetetlen adatforrás lesz minden valamire való szerkezet űrbe bocsátásánál.

http://index.hu/tudomany/2016/05/19/uridojaras-szolgaltato_nagyhatalomma_valhatunk/

2016. május 19. Római-part - Lesz gát, ha tetszik, ha nem 

„Kiderült: az akkori tervek szerint épülő védmű nem jelentene maximális  biztonságot, a dunai ár több mint 30 centivel meghaladta a tervekhez használt  mértékadó árvízszintet. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) így nem adta  ki a vízügyi engedélyt a tervekre, a fővárosnak új árvízvédelmi javaslatot  kellett készítenie, amit 2015 januárjában fogadtak el. Az OVF egyébként  elfogadhatónak tartja a part menti védmű építését, mint szakvéleményükben írták: "az öblözetet a Duna felől védő műnek a mértékadó árvízi terhelés kivédésére alkalmas szerkezetben, a szükséges biztonsággal a parton kell megépülnie". Lényegében ugyanígy foglalt állást a Magyar Tudományos Akadémia és a Műegyetem szakmai grémiuma is.

https://nepszava.hu/cikk/1094325-romai-part---lesz-gat-ha-tetszik-ha-nem

2016. május 19. Gigatesztpálya-beruházás Zalaegerszegen

szándéknyilatkozatban foglaltak szerint az aláírók együttműködésre törekszenek az autonóm járművek, az elektromobilitás, az intelligens út-jármű-rendszerek (connected-car), a valós körülmények közötti fogyasztás és emissziómérés (RDE) valamint az aktív biztonsági rendszerek területén.

A nemzetgazdasági miniszteren kívül a szándéknyilatkozatot kézjegyével ellátta Reinitz Zoltán, az Avl Autókut Mérnöki Kft. vezetője, Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora, Henning Döll és Keszte Róbert, a Continental Automotive Hungary Kft. vezetői, Mészáros Csaba, az Evopro Kft. vezérigazgatója, Monostori László, az MTA SZTAKI és Ábrahám László, a National Instruments Hungary Kft. igazgatója, Javier González Pareja, a Robert Bosch Kft., Stasztny Péter, az Smr Hungary Bt., Marc de Bastos Eckstein, a Thyssenkrupp Presta Hungary Kft., Aodh Mac Fhionnbhairr, a Tüv Rheinland Intercert Kft., valamint Nagy Tibor, a Zf Hungária Kft. képviseletében.

http://figyelo.hu/cikkek/433059-giga-tesztpalya-beruhazas-zalaegerszegen

2016. május 20. Az eleven szerepe az (építészeti) tervezésben

A BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszékének szemináriumán Kőszeghy Flóra tart művészet- és építészetelméleti kitekintésű, filozófiai szemléletű előadást.

http://epiteszforum.hu/az-eleven-szerepe-az-epiteszeti-tervezesben

2016. május 21. Középpontban a formatervezés  

Május 24-én kedden ismét Manage [it] Yourself – a MOME design- és művészetmenedzsment szakos hallgatók estje, amelynek témája ezúttal a  formatervezés. A szervezők a B-tervet, a BME-s alkotóműhelyt, a Maacraft szociális design műhelyt és a Maform Design Stúdiót hívták meg beszélgetőpartnernek.

http://hg.hu/cikkek/design/17394-kozeppontban-a-formatervezes

2016. május 23.  A múlt században ragadunk - ennek nagyon nagy ára lesz

Úgy látja, a BME-n végzett hallgatókat szinte rögtön, bárhová fölveszik, a mérnökhiány miatt különösen nagy igény van rájuk. Ám látható, hogy bár a végzett hallgatók uralnak egy technológiát, műszaki vagy tudományterületet, arról viszont nincs ismeretük, hogy ez a tudás milyen üzleti modellek mentén hasznosul a világban. Nem tudják átadni, megosztani a tudást, így nem tudnak együttműködni például egy bölcsészterületről érkezett dolgozóval.

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/a_mult_szazadban_ragadunk_ennek_nagyon_nagy_ara_lesz.614735.html

2016. május 23. "Középpont" - építész halllgatók terveiből nyílt kiállítás a Csók István Képtárban

Galériákat, kézműves házakat, kortárs művészeti épületeket, alkotóházakat, sőt fotóműtermet és fotóstúdiót is álmodtak Székesfehérvár Belvárosába a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar Középület-tervezési Tanszékének ötödéves hallgatói.

http://www.szekesfehervar.hu/index.php?pg=news_172758

2016. május 23. Közép-európai egyetemi szövetség jött létre a Semmelweis Egyetem részvételével

Hét egyetem – köztük a Semmelweis Egyetem – részvételével létrejött a Közép-Európai Leuveni Stratégiai Szövetség (CELSA). Az erről szóló megállapodást a prágai Károly Egyetemen rendezett ünnepségen írták alá az érintett intézmények képviselői. A Semmelweis Egyetemet Dr. Szél Ágoston rektor és Dr. Bagdy György tudományos rektorhelyettes képviselte. A CELSA-hoz csatlakozott még az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Prágai Műszaki Egyetem, a Ljubljanai Egyetem, a prágai Károly Egyetem, valamint a Leuveni Katolikus Egyetem.

http://semmelweis.hu/hirek/2016/05/23/kozep-europai-egyetemi-szovetseg-jott-letre-a-semmelweis-egyetem-reszvetelevel/

2016.05.24. Huawei szuperszámítógépet kap a Széchenyi István Egyetem

A Huawei különféle formákban már évek óta részt vesz a hazai felsőoktatás támogatásában, az elmúlt öt évben több mint 200 millió forintot fordított ilyen célra. Elsőként 2011-ben egy 30 millió forint keretösszegű, 2015-ig szóló ösztöndíjprogramot indított, amelybe két hazai felsőoktatási intézményt vont be. Ennek keretében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tíz, a Corvinus Egyetemen pedig öt hallgatónak biztosítottak évi 2000 dollár értékű ösztöndíjat.

http://bitport.hu/huawei-szuperszamitogepet-kap-a-szechenyi-istvan-egyetem

2016. május 24. Megcsúszott 80 éve a Vár oldala ott, ahol mélygarázst tervez a kormány
A Várhegy és az alatta húzódó barlang- és földalatti járatrendszer állapotát az évtized elején a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyik kutatócsoportja mérte fel részletesen. 2012-ben a Magyar Nemzet is beszámolt a vizsgálat eredményeiről a „Ha szétszakad a budai Várhegy, ők előre szóltak” című cikkben.
http://index.hu/belfold/2016/05/24/megcsuszott_a_budai_var_oldala_ahol_melygarazst_tervez_a_kormany/

2016. május 25.  „A lényeg, hogy a gondolatot tett kövesse” – a Masat-1 sikertörténete

„Kis lépés egy embernek, de óriási ugrás az emberiségnek.” A közhelyszótár  első mondata lehetne a Neil Armstrong által számtalanszor idézett gondolat,  amit 1969-ben mondott a Holdra szálláskor. Sokat gondolkoztam, hogy valóban  mennyire lehet helytálló ez az idézet. De végül arra jutottam, hogy a Masat-1  kisműhold sikertörténete, ahogy elindult a BME épületéből, majd ki a  világűrbe, akkora utat tett meg, hogy ez a gondolat 2016-ban is éppúgy

megállja a helyét.

http://www.vous.hu/hir/20160525-masat1-muhold-magyar-urkutatas