„Egyéni teljesítményük végül közösségi élménnyé válik”

Hét műegyetemi oktató vehetett át magas állami kitüntetést az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából a Pesti Vigadóban.

„Csak a kétségbevonhatatlan teljesítmény az, ami a nemzeti büszkeség aranyfedezetét biztosítja” – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János állami kitüntetéseket és miniszteri elismeréseket adott át augusztus 20. alkalmából.

A politikus hozzátette: „Legkiválóbb honfitársaink egyéni teljesítménye végül közösségi élménnyé válik” és a legitim nemzeti büszkeség része, forrása lesz. (…) "Az erős önazonosságtudat a szabadság velejárója, egyik megnyilvánulása.”

 

Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést kapott:

 

 

Korondi Péter villamosmérnök, az MTA doktora, a BME Gépészmérnöki Kar Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára a telemanipuláció és az etorobotika területén elért nemzetközileg is kiemelkedő kutatási eredményeiért, tudományos iskolateremtő munkásságáért, tananyagfejlesztő tevékenységéért.

 

 

Pataricza András villamosmérnök, az MTA doktora, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszékének egyetemi tanára. A hibatűrő informatikai rendszerek nemzetközileg elismert szakértője, a szakterület műegyetemi oktatásának kidolgozója kimagasló szerepet játszik a tudományos utánpótlás nevelésében is.

 

 

Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést kapott:

 

 

Bars Ruth villamosmérnök, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének címzetes egyetemi tanára.

 

 

 

Gál Tibor villamosmérnök, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének címzetes egyetemi tanára a mikroprocesszor alapú tervezés, illetve a modern szoftveres és webes technológiák területén az oktatásban és kutatás-fejlesztésben kifejtett több évtizedes eredményes tevékenységéért, a hazai mikroszámítógépes kultúra megalapozásában játszott úttörő szerepéért, a tanszék meghatározó fontosságú tárgyainak kidolgozásáért és gondozásáért, a tanszéki profil formálásáért, valamint az oktatás fejlesztésorientált központú kialakításáért.

 

 

Kovács József Gábor gépészmérnök, a BME Gépészmérnöki Kar Polimertechnika Tanszékének tanszékvezető-helyettese, egyetemi docens, a Műanyagipari Mérnökök Egyesületének elnöke a fröccsöntési technológia és a prototípusgyártás fejlesztése területén elért kutatási eredményeiért, tananyag-fejlesztő és iskolateremtő oktatási tevékenységéért.

 

 

 

 

Nagy Gergely, a BME Építészmérnöki Kar Lakóépülettervezési Tanszékének címzetes egyetemi docense.

 

 

 

(Laudációkat azon kitüntetettek neve mellé helyeztünk el, akiknél az indoklás fellelhető volt – szerk.)

BK - TJ

Kiemelt kép forrása: vigadoterasz.hu