A Műegyetemen mutatkozott be a Panther-projekt

Új, immár a déli féltekére is átnyúló távlatok nyíltak magyar, ausztrál és új-zélandi kutatók együttműködésében.

„Teljesen új világokba nyerhetünk betekintést, ha ösztöndíjasként, kutatóként tölthetünk hónapokat egy, a miénktől különböző oktatási-kutatási rendszerben” – emelte ki a PANTHER- projekt toborzó tájékoztatóján mondott köszöntőjében Kiss Rita egyetemi tanár, a BME Gépészmérnöki Kar Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék helyettes vezetője, a projekt műegyetemi koordinátora. (Az Európai Uniós, valamint ausztrál és új-zélandi egyetemeket tömörítő PANTHER-konzorcium ösztöndíj-lehetőségeiről korábbi cikkünkből tájékozódhat.)

Robert Głębocki, a varsói Műszaki Egyetem professzora, a PANTHER fő koordinátora részletesen mutatta be a projekt lehetőségeit. René Hexel, a Griffith Egyetem professzora, az ausztrál fél koordinátora ismertette az intézményének helyet adó Brisbane szűkebb és tágabb környezetét. 

A tudós megerősítette a kollégái által mondottakat: az egyetemi együttműködés közös előnyökkel jár a résztvevő intézmények számára PhD, posztdoktori és oktatói szinten egyaránt. A tájékoztatón a PANTHER-ösztöndíjas Harmati István, a Villamosmérnöki és Informatikai Kar Irányítástechnika és Informatika Tanszék docense, aki a közelmúltban tért vissza Sydneyből beszámolót tartott a PANTHER keretében szerzett tapasztalatairól. Előadásában rendkívül gyakorlatias, az étkezést, a szállást és az utazást is érintő tanácsokkal is szolgált a leendő vendéghallgatók, kutatók számára.

A projekt ösztöndíjpályázatának benyújtási határideje 2017. január 31.

Fotó: Takács Ildikó