Open Academy, Duna napok, 5 G koalíció

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről  2017. június 28. és július 02. között.

2017. június 28. Innovációs teljesítményeket ismertek el a Műegyetemen

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2016. évi legkiemelkedőbb innovációs eredményeit elismerő okleveleket adott át Józsa János rektor és a díjat alapító Pro Progressio alapítvány elnöke, Pakucs János a pályázaton nyertes két kutatócsoport vezetőjének az Együttható – Bemutatkozik a BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ konferencia keretében.

http://www.innoportal.hu/innovacios-teljesitmenyeket-ismertek-el-a-muegyetemen

 

2017. június 28. Kiberháború: magyar hekkerek a világ élvonalában

Kiberbiztonsággal, gyakorlati védelemmel, mellette oktatással és kutatással is foglalkoznak a BME Crysys Laborjának tagjai, Buttyán Levente és  Bencsáth Boldizsár vezetésével: egy évtizede azokon a biztonsági szabványokon dolgoztak, amivel ma már egymással kommunikálnak az autók, egyik külsős munkájuknál felfedezték a Duqu nevű kiberfegyvert, ami miatt a világ kiberbiztonsági szakértői azóta is előre köszönnek nekik.

https://forbes.hu/a-magazin/kiberhaboru-magyar-hekkerek-a-vilag-elvonalaban/

 

2017. június 29. A biztonságos kódokról, a virtuális valóság kihívásairól és a jövőálló IT mérnökökről is szó volt a 13. alkalommal megrendezett Open Academy-n

A BME Q épületében megtartott konferencián nagy hangsúlyt fektettek a biztonságra, mint a szoftverfejlesztés egyik legkritikusabb kérdésére.

http://ots.mti.hu/hirek/128186/a_biztonsagos_kodokrol_a_virtualis_valosag_kihivasairol_es_a_jovoallo_it_mernokokrol_is_szo_volt_a_13_alkalommal_megrendezett_open_academy-n

További megjelenés:

http://www.itextreme.hu/2017/06/30/Biztonsagos-kodok_-etikus-hackerek.htm

http://www.tozsdeforum.hu/extra/tech-tudomany/a-biztonsag-kerult-az-it-fokuszaba-83649.html

 

2017. június 29. Ha nyár, akkor ökologikus építészet

Az Öko-logikus építészet konferenciasorozaton a BME Épületszerkezettan Tanszék oktatóitól dr. Becker Gábor tanszékvezető egyetemi tanár és Bakonyi Dániel épületfizika-specialista egyetemi tanársegéd előadása a fokozott hőszigetelés kérdéskörét járta körül.

http://tervlap.hu/cikk/show/id/5444

 

2017. június 29. Duna Napok Párkányban és Esztergomban

A következő projekt találkozó június 28-án kezdődik a projekt-vezető partner intézményében, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME). A nyitó nap tárgya a kutatási célok és módszerek megvitatása és meghatározása.

http://www.bumm.sk/regio/2017/06/29/duna-napok-parkanyban-es-esztergomban

 

2017. június 30. A Duna napjai

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem által szervezett szakmai programokon sok szó esett arról is, hogy a Dunahasznosításának stratégiáját nem lehet csak az önkormányzatoktól várni. A műegyetem a Duna-partok hasznosítását kutatva egyébként egy hat országot átfogó konzorciumot vezet, uniós támogatással.

http://ujszo.com/online/velemeny-es-hatter/2017/06/30/a-duna-napjai

 

További megjelenés:

http://www.korkep.sk/cikkek/esemenyek/2017/06/30/duna-napok-hogy-a-duna-mente-telepulesei-egyutt-mutassak-fel-a-folyoparti-elet-sokszinuseget

http://www.bumm.sk/regio/2017/07/01/kultura-koncertek-es-izgalmas-programok-a-duna-napokon

 

2017. június 30. Megtartotta első ülését az 5G Koalíció

A megbeszélésen öt szakmai munkacsoport létrehozásáról és hét fős elnökség megalakításáról döntöttek a tagok. A hét fős elnökség tagjává választották Deutsch Tamást, a Digitális Jólét Program miniszterelnöki biztosát; Király Istvánt, a Vodafone Vállalati Szolgáltatások Üzletág vezérigazgató-helyettesét; Jakab Rolandot, az Ericsson Magyarország ügyvezető igazgatóját; Kaszás Zoltánt, a T-Systems vezérigazgatóját; Jakab Lászlót, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékánját; Major Gábort, az IVSZ főtitkárát és Parragh Lászlót, a Magyar Kereskedelmi és Ipari Kamara elnökét.

http://www.kormany.hu/hu/miniszterelnoki-kabinetiroda/digitalis-jolet-program/hirek/megtartotta-elso-uleset-az-5g-koalicio-5gk

 

További megjelenés:

http://www.itbusiness.hu/Fooldal/rss_3/megtartotta_elso_uleset_az_5g_koalicio.htm

http://www.hirado.hu/2017/06/30/megtartotta-elso-plenaris-uleset-az-5g-koalicio/

http://hirek.prim.hu/cikk/2017/06/30/megtartotta_elso_uleset_az_5g_koalicio_5gk

https://888.hu/article-hazank-lehet-az-5g-s-mobilinternet-fejlesztesek-egyik-europai-kozpontja

http://www.minuszos.hu/garantalt-a-siker-erosre-sikeredett-az-5g-koalicio-elnoksege/

http://gyartastrend.hu/cikk/megvalasztottak_az_5g_koalicio_elnokseget

 

2017. június 30. Startup-alapító kapott kiváló oktató címet a Műegyetemtől

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kiváló oktatói címet adományozott Kosztolányi Jánosnak, a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszék tanársegédjének.

https://autopro.hu/oktatas/Startup-alapito-kapott-kivalo-oktato-cimet-a-Muegyetemtol/22633/

 

2017. július 02. Emelik a Balaton vízszinjét, védelemre szorul a part

A Sió Zsilip 2016 konzorciummal már aláírta a kivitelezői szerződést az Országos Vízügyi Főigazgatóság. A VIZITERV Consult Kft., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint az SBS-KOMIR Kft. végzik el azokat az előkészítési, tervezési, engedélyezési feladatokat, amelyek a Balaton vízszintjének szabályozását célzó projekt előkészítéséhez szükségesek.

http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/emelik-a-balaton-vizszinjet-vedelemre-szorul-a-part-735040/

További megjelenés:

http://orientpress.hu/cikk/2017-07-02_emelik-a-balaton-vizszinjet

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/hatalmas_valtozasok_jonnek_a_balatonnal.642872.html

http://www.breuerpress.com/2017/07/02/a-breuerpress-es-a-hetitv-hirei-37/

 

2017. július 02. Amire mindenki kíváncsi: megéri használt elektromos autót venni?

“A használt villanyautók esetében nem lesz értelme a kilométeróra tekergetésének, az ugyanis, hogy mennyit futott a jármű, másodlagos szempont lesz – mondta a hvg.hu-nak Dr. Emőd István, a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Gépjárművek és Járműgyártási Tanszékének nyugalmazott egyetemi docense. A szakember szerint ezeknél a járműveknél egy másik tényező, az akkumulátorok kapacitása és állapota lesz az, ami döntően befolyásolja majd egy használt elektromos autó árát.

http://hvg.hu/cegauto/20170702_hasznalt_elektromos_auto_vasarlas_ar_e_auto_megeri_e

 

2017. július 02. Budapest közepén van egy atomreaktor

Magyarországon rengeteg, tudományhoz és technológiához kapcsolható érdekes (és drága) dolog van. Az egyik ilyen, talán kevesek által ismert hely a Budapest szívében elterülő oktatóreaktor a BME kampuszának közepén – a nukleáris létesítmény egyébként előre bejelentkezve, tízfős csoportokban szabadon látogatható. A reaktort oktatás mellett kutatásra és munkára (régészeti tárgyak helyének meghatározására) is használják, energiatermelésre viszont nem.

https://forbes.hu/a-magazin/budapest-kozepen-van-egy-atomreaktor/

 

2017. július 03. A legkeresettebb emberek, cégek, cikkek, posztok

Ki lehet képezni valakit pár hónap, egy év alatt informatikusnak? Provokatív és igencsak időszerű ez a kérdés az állandósult és egyre nagyobb gondokat okozó munkaerőhiány miatt. A válaszokra, és a pro és kontra érvekre érthető módon igen sokan voltak kíváncsiak, így Charaf Hassan, a BME docense és Gönczy Gábor, a Braining Hub alapítójának gondolatait sokan olvasták a Facebookon is.

http://www.itbusiness.hu/Fooldal/rss_3/A_legkeresettebbek_2017_junius.html

 

2017. július 03. Benkó Dixieland Band

Benkó Sándor egyedülálló jelenség volt zenei életünkben. Az Állami-, Liszt- és Kossuth- díjas művész a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett villamosmérnöki diplomát 1963-ban, de káprázatos zenei pályafutása mellett sem lett „pályaelhagyó". A Villamosgépek Tanszékén oktatott, 1972-ben doktorált, tanítványai Dixi tanár úrnak hívták. A Műegyetem villamosmérnöki kara tele volt zenebarát, zeneileg művelt, hangszeren játszó hallgatókkal, A heti rendszerességgel bemutatott „Villamoskari Lemez Est" az AudMax-ban (auditórium maximum, a legnagyobb előadóterem) zsúfolásig megtelt hallgatókkal. Klasszikus zenét és szimfonikus dzsesszt hallgathatunk, hatalmas hangszórókon át, sztereóban, magyarázatokkal. Több hallgató később hangmérnök, zenei szerkesztő, profi zenész lett.

http://euroastra.hu/node/113880

 

2017. július 03. A magyar gazdaság növekedése gyorsabb az EU átlagánál

Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke és vezető munkatársai Budapesten 2017. június 28-án tartottak sajtótájékoztatót. Részt vett egyik munkatársuk a Közgazdász Világkongresszuson. Milyen tapasztalatokat szerzett? A kérdésre a konferencián résztvevő DS.c Losonc Miklós, a BME kutató professzora, a GKI kutatásvezetője válaszolt, előadásának a címe The sources of sustainable economic growth volt. Elmondta, hogy nagy érdeklődés volt a magyar szekció iránt, ahol rajta kívül még előadást tartott Palotai Dániel, Pongrácz Ferenc és Nick Gábor András.

http://hetedhethatar.hu/hethatar/?p=46869

 

2017. július 04. A szakma csúcsa, ha uniós fordító lehetsz

Belsős tolmácsnak tehát egy darabig valószínűleg nem lehet bekerülni. Külsős, szerződéssel dolgozó tolmácsból már többre van szükség. Ezekre a külsős helyekre évente egyszer, szeptemberben tartanak felvételit, és kötelező hozzá a konferenciatolmács diploma, amit otthon az ELTE vagy a BME-n lehet megszerezni.

http://index.hu/kulfold/ep/2017/07/04/a_szakma_csucsa_hogyha_unios_fordito_lehetsz/

 

2017. július 04. Logisztika 4.0 – és ami mögötte van

A BME logisztikai tanszéke az egyik legjobb helyszín arra, hogy a Logisztika 4.0-ról, illetve a logisztikai „megatrendekről” tudjunk meg újdonságokat. Nemcsak azért, mert évtizedes felhalmozott tudásra építhetnek, nemzetközi kapcsolatokkal, saját kutatólaborral és hamarosan egy kiválósági központtal is rendelkeznek, hanem mert naponta szembesülnek azzal az égető kérdéssel: mit is tanítsanak a jövő logisztikai mérnökeinek, amit még öt, tíz vagy éppen húsz év múlva is használni tudnak.

http://www.innoteka.hu/cikk/logisztika_40_-_es_ami_mogotte_van.1536.html

 

2017. július 04. „Van az a diák, akit nem lehet leállítani” – kitálal az angoltanár

Ha mégis nyelvvizsga, akkor melyik? Sz: ECL vagy BME. A többi vagy nehezebb, vagy lényegesen drágább, vagy olyan minimális benne a kihívás, hogy nem sokat ér.

http://www.nlcafe.hu/ezvan/20170704/nyelvtanulas-angol-tanar-nev-nelkul-elmondom/