Szolgálat és védelem – hamarosan robotok segítségével is

Robotok rendészeti alkalmazásáról tartottak nemzetközi találkozót a Műegyetemen.

Június közepén két helyszínen: a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen és a BME-n rendezték meg az Application of Robotics for Enhanced Security (ARES’14) elnevezésű workshopot, amelynek első, nyilvános napjának  házigazdája Korondi Péter professzor, a BME MOGI Tanszék vezetője volt.

A résztvevők egyre bővülő nemzetközi csapata eredetileg Székely Zoltán őrnagy, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának tanársegédje kezdeményezésére jött létre. Kilenc ázsiai és európai országot, köztük Magyarországot képviselő kutató, tizenkét intézmény fejezte ki személyes elköteleződését a projekt iránt.

Korondi Péter szerint jogászok, szociológusok, pszichológusok és etológusok alapos előkészítő munkájára van szükség ahhoz, hogy egy robotrendőr idővel az utcára lépjen. Úgy vélekedett, hogy nem lehet egy ilyen gép létrehozását pusztán a műszaki kutatók belügyének tekinteni. A kb. 6-8 évre tervezett projekt első mérföldköve éppen ezért a rendőrrobotok működéséhez szükséges jogi és szociális háttér megteremtése lesz. A BME tanszékvezetője a projekt nehézségének és a kivitelezés időigényességét azzal is magyarázza, hogy egymástól nagyrészt távoli tudományterületek képviselőinek szükséges egy asztalhoz ülniük, és a közös fogalomrendszert megtalálniuk.

A rendezvény előadásait interneten keresztül is nyomon lehetett követni, sőt olyan előadó is volt, aki több száz kilométeres távolságból tartotta meg előadását a kibertér közvetítésével. A workshop második, zártkörű napján a résztvevők a kialakuló konzorcium lehetséges tagjaiként az EU által biztosított H-2020-as pályázat vonatkozó részleteire koncentráltak. Korondi Péter szerint ez által a későbbi pályázatok sikerétől függetlenül olyan folyamat indult el, amely biztonságosabb társadalomhoz vezethet. „Ennek talán 2020 körül része lesz a MOGI Cop is, amely a MOGI robotsorozat legfiatalabb tagja lehet.” (A MOGI robotokról a bme.hu legutóbb itt számolt be – a szerk.)