Snookball, bubifoci és rekeszmászás a BME Egyetemi Sportnapon

Több mint húsz sportágat próbálhattak ki a hallgatók szeptember 20-án  az Egyetemi Sport Nemzetközi Napján.

Már nyitástól óriási érdeklődés övezte a programokat, és zárásig egyenletes maradt a különféle sportágakban jeleskedők aránya – hangsúlyozták a XI. BME Egyetemi Napok keretében tartott rendezvény szervezői. Hellner Szelina, a BME Testnevelési Központ igazgató-helyettese az esemény programjairól kifejtette: több mint húsz sportágban regisztrálhatták előzetesen magukat az érdeklődők a BME Bogdánfy úti Sporttelepén és a Sportközpontban, egyebek mellett a hagyományos labdajátékokra (labdarúgás, kosárlabda, tenisz, röplabda) és strandsportokra, de kipróbálhatták a súlyemelést, részt vehettek aerobic-, spinning- és kangooedzéseken, valamint a HUNfoglalás elnevezésű akadályfutáson.

Különféle ügyességi játékok (rekeszmászás) is kerültek a repertoárba, amelyek mellett jól megfértek a fiatalnak számító sportok, így például a snookball, a teqball és a bubifoci. „Jó látni, hogy nemcsak a klasszikus sportokra, hanem az új lehetőségekre egyaránt nyitott az ifjúság” – fogalmazott az igazgatóhelyettes.

1200 előnevezés érkezett a Sportnapra, ami megfelel a korábbi évek átlagos látogatói számának – ismertette a bme.hu-nak Nagy Krisztina, a sportrendezvény szervezője. Hangsúlyozta: egyértelműen a foci volt a sportnap slágere, de ez így van már évek óta, idén például 64 csapat mérkőzött meg az egyetemi labdarúgó-bajnokságon – tette hozzá.

Az esemény fontosságát jelzi, hogy Józsa János rektor is köszöntötte a sportnapra látogató egyetemistákat, és ő adta át az elismeréseket a versenyek győzteseinek.

Az UNESCO 2015-ben nyilvánította szeptember 20-át az Egyetemi Sport Nemzetközi Napjává (International Day of University Sport). A nemzetközi szervezet célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a sportolás jelentőségére a felsőoktatásban és arra, hogy nemcsak a szellemi, hanem a fizikai felkészültség is fontos a jövő értelmisége számára. Elsősorban azokat szeretnék motiválni, akik nem mozognak eleget, azaz a rendszeres fizikai aktivitásuk nem éri el a WHO által meghatározott heti 150-300 percet.

Az idén már harmadik alkalommal megrendezett Egyetemi Sportnapon a magyar felsőoktatás legtöbb intézménye kínált sportprogramokat az ország csaknem 300 ezer hallgatójának. Az esemény a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) kezdeményezésére, a Magyar Rektori Konferencia (MRK) támogató egyetértésével valósult meg, fővédnöke Tarlós István főpolgármester, Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke és Szabó Tünde sportért felelős államtitkár voltak (a BME az UNESCO kezdeményezését megelőzően is megrendezte az Egyetemi Napok zárórendezvényeként az intézmény sportnapját - szerk.).

A BME Sporttelepén rendezett megnyitó ünnepségen az államtitkár mellett részt vett Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes, Kiss Ádám, a MEFS elnöke, Székely Mózes, a MEFS főtitkára, Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke, valamint Kincses Gábor, a BME Testnevelési Központ igazgatója és Krisztián Dávid, a BME EHK elnöke.

Tavaly országszerte több mint harmincezer, a felsőoktatásban tanuló fiatal sportolt az esemény keretében, idén pedig tovább nőtt a résztvevők száma.

GI - BK

Fotó: Takács Ildikó