Akadémiai Ifjúsági Díjat kapott a BME fiatal kutatója

 Az MTA kutatóközpontjaiban és kutatócsoportjaiban dolgozó ifjú tudósok elismerését tizennyolcan vehették át.

A tíz éven aluli gyermeket nevelő kutatónők, a gyermeknevelési támogatást igénybe vevők vagy a gyermeküket egyedül nevelők esetében egyéni döntés alapján a kitüntetés korhatára ki is tolható, „hiszen az érdekünk az, hogy aki tehetséges és bizonyítani tud, az megkapja erre a lehetőséget” – mondta köszöntőjében Török Ádám, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) főtitkára az esélyharmonizáció fontosságáról az Akadémiai Ifjúsági Díj budapesti átadó ünnepségén, amelyen idén is 18 fiatal kutatót jutalmaztak a rangos elismeréssel. A kitüntetést az intézmény vezetőinek jelenlétében adták át.

Az Akadémiai Ifjúsági Díj kitüntetettjei idén is rendkívül izgalmas témákat kutattak az Árpád-kori Magyarország történeti forrásaitól kezdve a természetvédelmi célú gyepégetésen át a kötőszöveti meszesedés terápiájáig. A matematikai és természettudományok területén Bordács Sándor, az MTA-BME Kondenzált Anyagok Fizikája Kutatócsoport tudományos főmunkatársa, a Műegyetem Természettudományi Kar Fizika tanszékének adjunktusa „Magnetoelektromos effektus vizsgálata multiferroikus anyagok spin gerjesztéseiben” című pályamunkájáért részesült az elismerésben.

Az Akadémiai Ifjúsági Díjat a tudományos élet területén dolgozó fiatal kutatók szakmai munkájának ösztönzésére és a kiemelkedő tudományos és műszaki eredmények elismerésére az MTA főtitkára alapította 1972-ben. Az elmúlt évtizedek során a kitüntetés alapításáról szóló utasítás többször módosult (a pályázók korhatára 35 évre emelkedett és az egyéni teljesítmény mellett a csoportmunka is elismerési lehetőséget kapott), de az eredeti szándék lényegében nem változott.

A pályázati kiírásai és értékelési metodikája a pályamunkák tudományos értékére helyezi a hangsúlyt, amellett, hogy az elbírálásban résztvevők figyelik a beküldött szakmai anyagok tudományelméleti, tudomány-módszertani, kulturális vagy oktatási jelentőségét és társadalmi hasznosságát.

A 2017-ben beérkezett pályázatokat a tudományterületileg illetékes szakbizottságok rangsorolták, és véleményük alapján az Akadémiai Kutatóintézetek Tanácsa alakította ki a díjazásra vonatkozó javaslatát. Ennek figyelembevételével az MTA elnöke döntött a kitüntetettek személyéről.

Az Akadémiai Ifjúsági Díj oklevéllel és pénzjutalommal jár, amelynek összege egyéni pályázat esetén 100 000 forint, együttes pályázat esetén személyenként legalább 40 000 forint.

A további díjazottak névsora elérhető az MTA honlapján.

- GI -

Fotó: Bordács Sándor