Sok ezer munkahelyi lehetőség várta a hallgatókat és a pályakezdőket a BME-n

A 46. Műegyetemi Állásbörzén és a 20. Külügyi Börzén csaknem 170 kiállító állásajánlata közül válogathattak a látogatók.

„A Tavaszi Állásbörzén 142 kiállító, valamint 6 stand nélküli cég vett részt, ez tízzel több a tavalyi számhoz képest” – hangsúlyozta a bme.hu kérdésére Kiss Gergő szervező, a 2018. március 21-22-én megrendezett esemény koordinátora. A részletekről szólva elmondta: a vállalatok bemutatták a tevékenységük során megalkotott termékeiket, egyúttal több ezer pozíciót kínáltak. Informatikusokat, villamos- és gépészmérnököket kerestek, de a közgazdasági, jogi, pénzügyi, természettudományi, bölcsész szakokon tanulók, valamint az építész-, építő-, közlekedés- és vegyészmérnöki képzésben résztvevők is találhattak megfelelő lehetőséget. „A munkáltatók sokszínűségének köszönhetően az ideérkező fiatalok végzettségtől, kartól, szakiránytól függetlenül bőven válogathattak a számukra releváns ajánlatokból” – ecsetelte a Műegyetemi Hallgatói Kft. munkatársa, aki beszélt arról is, hogy a legtöbb cég nyereményjáték és egyéb aktivitás meghirdetésével igyekezett kivívni a diákok figyelmét. Úgy vélte, „a program sikeres volt, az épület zsúfolásig megtelt látogatóval, az online kvíz- és a helyszíni pecsétgyűjtő játékon is több mint 900 fő vett részt”.

A kiállítók jelentős része a főállások mellett szakmai gyakornoki programokra és szakképzettséget nem igénylő feladatok ellátására is várta a jelentkezőket, míg egyes cégek a korábbiaktól eltérően teljesen új pozíciókat nyitottak meg a visszatérő érdeklődőkre számítva. „A munkáltatók képviselői közül többen az elmúlt években álláskeresőként jelentek meg a börzén, így pontosan tudják, hogy mennyire lényeges az első kézből, a helyszínen kapott információ” – világította meg Kiss Gergő a személyes részvétel előnyeit.

Az eseményen ebben az évben is szerveztek a munkaerőpiaci elhelyezkedésre felkészítő programokat: próbainterjút, önéletrajz- és karrier-, valamint pszichológiai és stílustanácsadást, de grafológiai elemzéssel, önismereti tréningekkel és szakmai előadásokkal egyaránt várták az érdeklődőket. A két nap alatt több mint 160-an vettek részt a foglalkozásokon.

A Műegyetemi Állásbörze honlapját  böngészők a helyszínen megtudhatták, mely standokat érdemes felkeresniük, hol érhetők el számukra a végzettségüknek vagy tanulmányaiknak megfelelő lehetőségek. Az Állásbörze mobilbarát oldalán a hallgatók és a pályakezdők idén is mindössze három kattintással kereshettek a pozíciók között. A felület az esemény után továbbra is él, azóta már több mint 6000 egyedi látogatót regisztráltak.

„A programok ősszel folytatódnak: a következő Műegyetemi Állásbörzét október 10-11-én tartjuk és bízunk benne, hogy még több kiállító, szakmai gyakorlati lehetőség és állás közül válogathatnak majd a diákok és a friss diplomások” – utalt a jövő feladataira Kiss Gergő

.

Immár 20. alkalommal tartották meg az esemény társrendezvényét, a BME Külügyi Börzét, amelyen az odaérkezők a 18 kiállító által kínált külföldi ösztöndíjakról, nyári munkákról és nyelvtanulási lehetőségekről tudhattak meg többet.

„Ebben az évben új helyszínt választottunk, átjöttünk az E épületbe” – árulta el a bme.hu-nak Számel Dorottya, a BME Hallgatói Külügyi Testület menedzsere, a program egyik főszervezője. Kifejtette: korábban a K épületben állították fel a standokat, ahol azt tapasztalták, hogy az állásbörzére ellátogató diákok rengeteg információval telítődtek, ezért gyakran már nem jutottak el hozzájuk. Úgy fogalmazott: „a BME Idegen Nyelvi Központ is az E épületben található, így ott nagy valószínűséggel több olyan hallgatót érhettünk el ajánlatainkkal, akiket ténylegesen érdekelhetnek a külföldi lehetőségek”.

A kiállítók többsége már a korábbi években is rutinos résztvevője volt e két napnak, egyesek viszont némi kihagyással jelentkeztek ismét. Mindannyian a standokkal való aktívabb ismerkedésre ösztönözték az ifjakat, ehhez a szervezőkkel közösen nyereményjátékot indítottak. A programok között is szerepelt újdonság: a Culture Care Au Pair, amely az Egyesült Államok szakmai lehetőségeit tárta fel a fiatalok számára.

„Sok munkáltató számára ez az esemény egy olyan platform, ahol a már hozzájuk jelentkezett álláskereső diákokkal találkozhatnak, és mivel számos pályázat benyújtásának határideje a közeljövőben jár le, bízunk abban, hogy a rendezvény egyéb ötletet, lehetőséget is ad majd a hallgatóknak, segítve őket döntésük meghozatalában” – hangsúlyozta Számel Dorottya.
 

HA - GI

Fotó: Philip János