„Új kikötőbe ért a BME, a műszaki képzés zászlóshajója”

Csaknem kilencven hallgató vette át oklevelét a Műegyetem angol nyelvű alap- és mesterképzésének befejeztével.

„Büszkék vagyunk arra, hogy a BME a műszaki képzés zászlóshajója: ennek első tisztjeként köszöntöm Önöket” – szólította meg a diplomaosztó ünnepség fiatal közönségét Veszprémi Károly oktatási rektorhelyettes. Hozzátette, egy sikeres révbe éréshez sok személy és eszköz összehangolt munkája szükséges: ehhez az oktatók és az egyetemi infrastruktúra biztosítja a tiszteket, valamint a járművet. „Önök nem utasok, hanem a személyzet voltak, aktív résztvevői ennek az évekig tartó utazásnak” – fogalmazott a professzor. Hangsúlyozta, „a hajó elérte a kikötőt, de az út nem ért véget: önállóan vagy szervezett háttérrel folytathatják tanulmányaikat, remélhetőleg az MSc vagy a PhD lehetőségeket kihasználva, és bízunk benne, hogy a Műegyetemen”, hozzátéve, hogy az itt megszerzett készségek a végzősöket egész életükben segíteni fogják.

A Gaudeamus Igitur dallamára bevonuló elnökség tagjai: Veszprémi Károly oktatási rektorhelyettes, Dunai László dékán (Építőmérnöki Kar), Orbulov Imre dékánhelyettes (Gépészmérnöki Kar), Nemes Gábor dékánhelyettes (Építészmérnöki Kar), Hell Zoltán egyetemi docens (Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar), Jakab László dékán (Villamosmérnöki és Informatikai Kar), Varga István dékán (Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar) Prok István dékánhelyettes (Természettudományi Kar) és Zilahy Gyula dékánhelyettes (Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar).

A Műegyetem képviseletében Nagy Balázs Vince nemzetközi kapcsolatokért felelős rektorhelyettes is megtisztelte jelenlétével az eseményt.

Az ünnepélyes diplomaosztó levezető elnöke Horváth György Ádám, a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Környezetgazdaságtan Tanszék adjunktusa volt. A rendezvényen Siménfalvy Árpád és Horváth Kristóf, a Műegyetemi Szimfonikus Zenekar művészei Hidas Frigyes oboaversenyének 2. tételét adták elő.

„A külföldi tanulmányok egyik célja, hogy komfortzónánk határait kiterjesztve új tapasztalatokat szerezzünk. Úgy gondolom, mindannyian jó munkát végeztetek e téren” – hangsúlyozta köszöntésében Anirudh Bodkhe indiai gépészmérnök hallgató, aki a BME-n maradó ifjak nevében búcsúzott. „Nagy nemzetközi közösségként számos lehetőségünk adódott, hogy egymás kultúráját megismerjük és tanuljunk belőle” – értékelte a sokszínű diákság nyújtotta előnyöket és kérte társait, hogy az életben is arra a szellemiségre – szorgalomra, eltökéltségre – támaszkodjanak, amelynek segítségével megszerezték a diplomát.

Walaa Ayyad palesztin MSc építészhallgató egyike volt a végzősök nevében búcsúzó diplomásoknak. Visszaemlékezett arra, hogy menekültként és építészként kissé bizonytalan, tétova és védekező személyiséggel érkezett a Műegyetemre, ami tervezői képességeit is negatívan befolyásolta.  Kiemelte, „mérnökként küldetésünk, hogy megváltoztassuk a világot: a BME megtanított a valós kérdések megismerésére, az egyszerűségre, és reményt adott. A munkám lassanként letisztult, a végeredmény pedig tükrözte a lelki nyugalmamat. Rájöttem, hogy az itt szerzett tudás nélkülözhetetlen kincs, ez felszabadította a pozitív energiákat és világossá tette a vágyat, hogy tapasztalataimat hazámba visszatérve megosszam másokkal is”.

„Nagyon büszkék vagyunk a kemény munkával elért eredményeinkre. Hálával mondunk köszönetet oktatóinknak: kitartó támogatásuk nélkül nem sikerült volna befejezni tanulmányainkat. Szüleink pedig hatalmas áldozatot hoztak értünk, emiatt tiszta szívből hálásak vagyunk és őket ünnepeljük ma. Ahogy most kilépünk az életbe, a szívünkben magunkkal visszük az egyetem kis részét, amelyre bárhová megyünk, az életünk során mindig úgy emlékszünk majd, mint a második otthonunkra” – e szavakkal rendhagyó módon magyarul szólt az ünneplőkhöz Linda Obedie Kimaro végzős tanzániai BSc építőmérnök hallgató, akit különleges kapcsolat fűz hazánkhoz és a BME-hez: édesapja és bátyja szintén az intézményben végzett építőmérnökként. A diáklány szülei, Solomon Obedie Kimaro, Magyarország tanzániai tiszteletbeli konzulja és felesége, Eunice is megtisztelte jelenlétével az eseményen. (A konzul munkásságáról korábban a bme.hu is beszámolt – a szerk.)

A kiváló tanulmányi eredményeik elismeréseként oklevelet átvevő hallgatók nevében a grúz Davit Sarishvili BSc építőmérnök hallgató búcsúzott. „Grúziában azt mondjuk: ’a tanulás keserű az elején, de édes a végén’. Őszintén mondhatom, hogy a BME kemény tanterve volt a leginkább keserű dolog, amit valaha is megízleltem, de a most tapasztalt édesség túl van a várakozásokon: az a tudás és önbizalom, amelyet a tananyag leküzdése során szereztem meg, a legnagyobb jutalom számomra” – hangsúlyozta a Stipendium Hungaricum állami ösztöndíjjal tanuló diák, aki köszönetet mondott a műegyetemi támogatásért és azt ígérte, mindig törekszik majd a grúz és a magyar nép határokon átívelő barátságának erősítésére.

Horváth György Ádám levezető elnök Stephen Hawking világhírű angol fizikus szavaival bocsátotta útjára a végzősöket: „a csillagokat nézd, és ne a földet! Soha ne add fel a munkát! A munka értelmet és célt ad, nélküle üres az élet. Ha szerencsés vagy, és rátalálsz a szerelemre, emlékezz rá, mid van, és ne hajítsd el!”

A BME hat karának különféle angol nyelvű szakjaira csaknem ötven országból jönnek rendszeresen diákok. 2018 júliusában csaknem 30 nemzet tagjai, összesen 89-en végeztek az intézményben, a legtöbben törökök, ecuadoriak, szíriaiak, kínaiak, jordániaiak, pakisztániak. Jelentős részük (34 fő) a Villamosmérnöki és Informatikai Kar képzésének résztvevője volt, a többi kar egyenként mintegy tucatnyi tanulónak osztott ki oklevelet. Ebben a félévben ugyan nem volt diplomázó a BME Természettudományi Karon, valamint a Gazdaság- és Társadalomtudományi Karon, de számos tantárgyat náluk hallgattak a fiatalok.

Az angol nyelvű képzés során ugyanazokat a kurzusokat látogatják az önköltséges rendszerben lévő, valamint az Erasmus és Stipendium Hungaricum magyar állami ösztöndíjas diákok. Utóbbiak száma jelentős növekedést mutat, és ez a tendencia a jövőben is megmaradhat: 2013-ban érkezett az első négy hallgató ezzel a lehetőséggel élve, azóta a felvettek létszáma megközelítette a 700-at. Ők többségükben ugyanazokból az országokból érkeznek, mint az önfinanszírozók. A júliusi végzősök közül 31-en voltak azok, akik maguk fizették tanulmányaikat, 58-an pedig – a legtöbben az ösztöndíj történetében – a Stipendium Hungaricum pályázat révén kerültek be a Műegyetemre.

Farkas György, az Építőmérnöki Kar Hidak és Szerkezetek Tanszékének egyetemi tanára, a francia nyelvű képzés koordinátora köszöntőjében elmondta, a nagy múltú oktatás az utóbbi években megújult. A BME tagja a Francia Nyelven Oktató Egyetemek Világszövetségének (Agence universitaire de la Francophonie, AUF), amely koordinálásával a diákok két egymást követő évben, két ismétlődő szemeszteren át 12 tárgyat vehetnek fel francia nyelven. Ha a négy félév alatt nyolc tárgyat sikerrel elvégeznek, akkor igazoló betétlapot állítanak ki számukra, amelyet ezúttal 11 hallgató kapott meg.

Az ünnepség hivatalos része után a végzős hallgatók és vendégeik állófogadáson emlékeztek vissza az eltelt évekre és együtt köszöntötték az új mérnököket.

HA - GI

Fotó: Takács Ildikó