Országosan egyedülálló inkubációs program kezdődik a Műegyetemen

A képzés célja, hogy a BME hallgatói és fiatal kutatói gyakorlati tudást szerezzenek startup vállalkozás alapításához és indításához.

„Kölcsönös előnyt jelent ez az összefogás annak minden résztvevője számára” – hangsúlyozta köszöntőjében Józsa János rektor a Műegyetem, a Magyar Fejlesztési Bankhoz (MFB) tartozó Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt., továbbá az Enterprise Hungary nonprofit szervezet közösen indított, Startup Campus BME Powered by Hiventures elnevezésű projektről szóló együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírásának alkalmából tartott sajtótájékoztatón. Kifejtette: a programmal a BME „szakértelmet” kap. Ennek segítségével a diákok már az intézmény falain belül gyakorlati tudást sajátíthatnak el arról, hogyan is működik a valóságban egy vállalkozás, míg a két cégnek lehetősége lesz közvetlenül megismerni a tehetséges fiatalokat és akár saját munkatársat válogatni közülük, ideális esetben megvárva a mesterképzés befejezését. Az akadémikus bízik abban, hogy a program eredményeit bemutathatják majd az európai egyetemek rektorainak következő konferenciáján, amelyet 2019. szeptember 13-14-én a Műegyetem rendezhet majd.

A rendezvényen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem képviseletében jelen volt Kotán Attila kancellár, Pakucs János, a BME Innovációs Tanács elnöke, Lengyel László, a Startup Campus BME műegyetemi kapcsolattartója, a BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (BME FIEK) igazgatója, valamint Charaf Hassan, a Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára.

„Az együttműködés lehetővé teszi, hogy a jövő nemzedéke higgyen az innovatív ötletek megvalósításában” – beszélt a program jelentőségéről Uszkay-Boiskó Sándor, a Miniszterelnöki Kormányiroda pénzügyi szolgáltatásokért felelős helyettes államtitkára, hozzáfűzve, hogy a startupötletek tőkefinanszírozása nemzetgazdasági érdek is.

A BME-program új elemként jelenik meg a startup ökoszisztémában, amely a többi egyetem számára is példaértékű lehet – hívta fel a meghívottak figyelmét Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke, megjegyezve, hogy az új innovációs környezetben fontos lesz a felsőoktatási intézmények és a kkv-k célzott támogatása.

„A Műegyetem méltó partnere a kezdeményezésnek” – nyomatékosította Bernáth Tamás, a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója, aki szerint a BME-re jellemző kreativitás támogatására érdemes forrást biztosítani.

Az együttműködés három szereplője közül a BME adja a helyszínt és a műszaki háttértudást, a Startup Campus Incubator a képzésben nyújt segítséget, a Hiventures pedig a finanszírozásért felel. Az Enterprise Hungary mindehhez az inkubációs hálózatot biztosítja – ecsetelte a részleteket Katona Bence, a Hiventures vezérigazgató-helyettese, míg Gémesi Zsolt, az Enterprise Hungary inkubációs vezetője a program két éve töretlen londoni népszerűségéről beszámolva reményét fejezte ki, hogy a siker Magyarországon is folytatódhat és további egyetemeken indulhat hasonló képzés.

Gémesi Zsolt és Katona Bence

A köszöntők után az ünnepélyes aláírás következett. Az együttműködési megállapodást Józsa János rektor, Kotán Attila kancellár, Kisgergely Kornél, a Hiventures vezérigazgatója, és Kovács Zsolt, az Enterprise Hungary ügyvezetője látták el kézjegyükkel. Az eseményt kerekasztal-beszélgetés zárta.

A Startup Campus BME programra 2018. október 10-ig jelentkezhetnek a hallgatók, ezután egy kiválasztási folyamat következik, október 13-án pedig értesítik a kiválasztott diákokat és elindul az 5 hetes (heti egy alkalmas) térítésmentes, angol nyelvű felkészítés (mentorálással és oktatással, több éves hazai és nemzetközi startupfejlesztési tapasztalattal rendelkező szakemberek részvételével). A csapatok november végén ún. Demo Day keretében mutathatják be ötleteiket befektetők és vállalati partnerek előtt, ahol a legjobbak 9 milliós forint támogatást is szerezhetnek.

További információk a projekt honlapján érhetők el.

- GI -

Fotó: Philip János