Holnap nyílik a 48. Műegyetemi Állásbörze és a 22. Külügyi Börze

A rendezvényen több ezer hazai és külföldi pozíció, szakmai gyakorlati lehetőség közül válogathatnak nemcsak a diákok és a frissen végzettek, hanem azok is, akik már munkába álltak.

A 2019. március 12-13. között zajló 48. Műegyetemi Állásbörzén az egyetemistákat 100, a friss diplomásokat 118, míg a már tapasztalt munkavállalókat 113 kiállító várja a BME Központi épületében. A tévhitekkel ellentétben nemcsak mérnöki, hanem a gazdasági, a pénzügyi, az informatikai és a természettudományi terület álláslehetőségei közül is szemezgethetnek az eseményre látogatók.

A rendezvényre ingyenes a belépés, a regisztrációkor a résztvevők kézhez kapják az állásbörze kalauzát, amely tématerület szerint mutatja be az eseményen jelenlévő cégeket. A program honlapján elektronikusan, a helyszínen pedig nyomtatott formában is elérhető tájékoztatóban az álláskeresőknek szánt gyakorlati tanácsok is szerepelnek egyebek mellett arról, hogyan érdemes „megtisztítania” a munkavállalónak közösségi profilját, mit tartalmazzon az álláspályázatokra benyújtott önéletrajz, milyen szempontok szerint érdemes a kiállítókkal felvenni a kapcsolatot, tőlük mit kérdezzen, vagy mit hangsúlyozzon egy állásinterjún.

Az állásajánlatok mellett a cégek technológiai újdonságokkal is készülnek: az egyik standnál szimulátor segítségével a virtuális valóságot tapasztalhatják meg a látogatók, egy másiknál a C++ programozási nyelvet ismerők vehetnek részt izgalmas játékban.

A BME Hallgatói Szolgáltatások Igazgatóság (HSZI) Hallgatói Tanácsadási Osztálya ismét tart felkészítést a K épület I. emelet 96. és 97-es termében, idén március 12-én és március 13-án. A karrier coaching, az önéletrajzi tanácsadás, a grafológiai elemzés, a stílustanácsadás és a próbainterjú során tapasztaltak segíthetnek az álláskeresésben és felkészítenek a nehéz munkahelyi szituációkra. Az egyes programokra előzetesen és a helyszínen 9:45-től lehet jelentkezni. Az önéletrajzi tanácsadáshoz és a próbainterjúhoz önéletrajzot kell vinniük a résztvevőknek. Új programelem a „rapid randi”, amelynek a lényege, hogy 50 perc leforgása alatt 10 cég és 10 fiatal ismerkedik meg egymással. 5 percnyi rövid beszélgetés után az érdeklődő hallgatók dönthetnek arról, hogy leadják-e az életrajzukat az adott vállalatnál. A találkozót két turnusban rendezik meg, először a gazdasági (marketing, pénzügy, logisztika, HR) területen tanuló diákoknak, majd pedig a mérnökhallgatóknak.

A Műegyetemi Állásbörze társrendezvényeként tartott 22. BME Külügyi Börze a K épület I. emeletén lesz. A program célja, hogy összegyűjtse és bemutassa a hallgatóknak a külföldi kutatói és tanulmányi ösztöndíjakat, pályázati, szakmai gyakorlati, nyári munkalehetőségeket és nyelvtanfolyamokat. A helyszínre érkeznek a nemzetközi hallgatói szervezetek (többek között ERASMUS Iroda, DAAD, CCUSA, BEST, IAESTE, Fulbright Education USA, ESTIEM, CSE Australia stb.) képviselői, akiktől az érdeklődők közvetlenül kérdezhetnek majd.

A szervezők a rendezvénnyel kapcsolatos legfrissebb információkat és a kiállítók legújabb felhívásait, álláslehetőségeit a Műegyetemi Állásbörze Facebook-oldalán osztják meg, további fontos részletek az esemény weboldalán www.muegyetemiallasborze.hu olvashatók. A tájékozódást a kalauzban található és elektronikusan is elérhető helyszíni térkép segíti.

A szakmai fejlődés és a munkaerőpiacon való elhelyezkedés megkönnyítése érdekében a rendezvény idejére, de legfeljebb négy óra időtartamra a BME hallgatói rektori engedéllyel mentesülnek a kötelezően látogatandó előadásokon való részvétel alól, amennyiben regisztrálnak az információs pultnál, 2 kiállítónál, vagy a HSZI Felkészítő Szint elnevezésű pultjánál aláíratják, végül hitelesíttetik igazolásukat az első emeleti 62-es irodában a MISZ Műegyetemi Iskolaszövetkezetnél.

TZS-GI