Húszéves a Medve Matek

A Műegyetemen tartott jubileumi Élménynapon több mint 80 iskola 350 diákja vett részt a matematika tanulását csapatmunkával és akadályversenyekkel ötvöző programokon.

„Rendszeresen hallunk a természettudományok iránti egyre csökkenő érdeklődésről, mégis a Medve Matekot önzetlenül szervezők és az érdeklődő gyerekek számossága bizakodásra ad okot” – emelte ki a bme.hu kérdésére Lángné Lázi Márta, a BME Természettudományi Kar (TTK) Matematika Intézet Analízis Tanszékének egyetemi docense, a nagyszabású és sikeres programsorozat újabb állomásának műegyetemi főszervezője, aki számos más tehetséggondozó projekt megszületésénél is bábáskodott már. Úgy fogalmazott: „reményteljes látni a kezdetek óta tartó fejlődést: a fiatalok önzetlen munkával, kis léptékekben indították ezt a rendezvényt, ma pedig már több ezer gyermeknek biztosítanak a matematika tanulásának megkönnyítése érdekében versenyeket, táborokat, élménynapokat”.

A Medve Matek Élménynap a Medve Matek rendezvénysorozat és A Matematika Összeköt Egyesület nyílt napja, ahol bárki részletes tájékoztatást kaphat a szervezett, valódi közösségi élményt nyújtó ingyenes eseményekről, valamint ki is próbálhatja az egyes programelemeket. A nagysikerű találkozókra évente több mint tízezren jönnek el.

Az élménynap egyben a modern tehetséggondozás iránt érdeklődő, ilyen munkát folytató matematikatanárok és tanárszakos hallgatók eszmecseréjének színtere is, amelyből a szervezők reményei szerint minden résztvevő profitálni tud.

Az idei, két helyszínen (a BME-n és a debreceni Agóra Tudományos Élményközpontban) tartott élménynapon a látogatók meghallgathatták neves matematikusok előadásait, részt vehettek kiscsoportos matematikai foglalkozásokon, gondolatébresztő kerekasztal-beszélgetésen, kiállításon és kipróbálhatták az élménylabirintust.

„Ezek a programok úgy képesek lekötni a gyerekeket, hogy közben nem használnak villogó képernyőjű kütyüket; kizárólag érdekes és elgondolkodtató feladatok vannak” – árulta el Lángné Lázi Márta, hangsúlyozva azt is, hogy tavaly óta kétszer is jubiláltak: 2018-ban A Matematika Összeköt Egyesület és a Műegyetem közötti tízéves együttműködést, idén pedig a húsz éve indult Medve Matek versenyeket ünneplik. (A tavalyi jubileumról a bme. hu is beszámolt – szerk.)

A nyitóelőadást Szeszlér Dávid, a Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) Számítástudományi és Információelméleti Tanszékének egyetemi docense tartotta „Minek a matek, ha van számítógép”? címmel, amelyben egyszerű feladatokon keresztül világította meg a matematikusok munkájának gyakorlati hasznát.

2019-ben sem maradhattak el a logikai, geometriai játékok, az ördöglakatok, és a különféle logikai versenyek.

A szülők és a tanárok olyan fórumokon vehettek részt, amelyek a tehetséggondozásról, a 21. századi matekórákról és a matematikatanítás mindennapjairól, a matematika megszerettetésének pszichológiájáról szóltak.

Az egyedülálló ötleten alapuló, a matematika tanulását csapatmunkával és akadályversenyek ötvözésével élményszerűséget nyújtó program műegyetemi helyszínén kb. 350 résztvevő jelent meg, közülük 250 diák, (az 5-12. osztályos korcsoportból), 50 szülő és 50 tanár, nem ritka az újra és újra visszatérő vendég. Több mint 80 iskola képviseltette magát a BME „E” és „H” épületében zajló előadásokon és foglalkozásokon nemcsak a fővárosból, hanem vidékről is: Balatonalmádi, Balatonfűzfő, Cegléd, Délegyháza, Dunaújváros, Eger, Gödöllő, Győr, Paks, Sopron, Százhalombatta, Székesfehérvár, Szigetszentmiklós, Tata, Várpalota, Veszprém, Visegrád intézményeiből.

„Lényeges a program iránti fogadókészség is. Az, hogy a tanárok diákcsoportokat hoznak, az önkéntesek pedig rengeteg munkát végeznek a zavartalan lebonyolítás érdekében. Utóbbiak jelentős része olyan egykori Medve Matek versenyző, aki nem felejtette el a vetélkedések hajdani izgalmát” – ecsetelte a műegyetemi szervező, hozzáfűzve, hogy nemcsak BME-s diákok, matematikusok, fizikusok, gépészek vagy villamosmérnökök segédkeznek, hanem rendszeresen közreműködnek más szakterülettel foglalkozók, például orvostanhallgatók egyaránt.

Lángné Lázi Márta elmondta még: a kar és a Matematika Intézet a maga eszközeivel nagymértékben segíti ezt a kezdeményezést, gazdagítva új élményekkel a jövő tudósait és mérnökeit: alkalmanként részt vesz a Medve Matekversenyek megtartásában, emellett idén negyedik alkalommal biztosított helyszínt az élménynapnak, amelyre évenként egyre több érdeklődő jelentkezik.

HA-GI
Fotó: Philip János