Remek műegyetemi sportszereplések az őszi szemeszterben

Az elmúlt félévben is kiválóan teljesítettek a BME hallgatói a hazai, regionális és nemzetközi sportmegmérettetéseken.

Számos sportág döntőjét az őszi szemeszterben tartották a Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság (MEFOB) tornáin, amelyeken egyéniben és csapatban is rajthoz álltak a Műegyetem diákjai.

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) tanévenként meghirdeti a Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságokat (MEFOB) azzal a céllal, hogy gazdára találjanak az egyetemi sportversenyek bajnoki címei, a hallgatók körében népszerűsítsék a meghirdetett sportágakat, illetve elősegítsék a sportolók kiválasztását a FISU (Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség) és az EUSA (Európai Egyetemi Sportszövetség) versenyekre (Universiade, egyetemi világbajnokságok és Európa-bajnokságok).

A bajnokságokat felsőoktatási intézmények, kisebb számban sportegyesületek rendezik pályázat alapján, együttműködve az illetékes országos és helyi sportági szakszövetségekkel. A pályázatokat a MEFS bírálja el és koordinálja. A versenyeken azok a sportolók vehetnek részt, akik a verseny időpontjában valamely felsőoktatási intézmény hallgatói.

Sportlövő MEFOB

December első napján a Közszolgálati Egyetem adott otthont az idei sportlövő MEFOB-nak, amelyen első alkalommal lézerlövészet kategóriában is várták az amatőr versenyzőket. A férfiaknál 166 ponttal Kókai Szabolcs második helyen végzett.

Az új kategória mellett nyílt irányzékú légpuska és légpisztoly 20 lövéses számot, valamint a légpisztoly és zárt irányzékú légpuska 60 lövéses női és férfi versenyszámot is indítottak.

A férfiak légpisztoly 20 lövéses kategóriájában szoros küzdelemben végül ezüstérmet szerzett Gál Zsombor.

Úszó MEFOB

210 versenyző, 16 versenyszám, 23 felsőoktatási intézmény vett részt az őszi szemeszter úszó MEFOB-ján a budapesti Tüskecsarnok Uszodában, amely a MEFOB-ok között az egyik legrangosabb megmérettetés számos olimpikon úszó fiatal versenyző részvételével. A tornát több mint 25 éve a BME Testnevelési Központja szervezi.

Amatőr férfiak 50 méteres gyorsúszásában két dobogós hely is született: Lukas Rudnevs második, Szatnik Gergő harmadik lett.

Amatőr férfiak 100 méteres gyorsúszásában aranyérmet kapott Lukas Rudnevs.

Amatőr nők 100 méteres mellúszásában Kemény Alexandra, amatőr férfiak 100 méteres hátúszásában Kendi Péter nyert.

Pillangóúszás 100 méteres számában az amatőr Szatnik Gergő lett a legjobb, míg 400 méter gyorsúszásban Vigh Zoltán.

A Műegyetem 4*100 méteres férfi vegyes váltója második helyre úszott be, míg a 10*50 méter intézményi váltó teljesítménye a harmadik helyre volt elegendő.

Az úszó MEFOB csapatversenyét végül harmadikként zárta a BME.

Csörgőlabda MEFOB

Novemberben első alkalommal rendezték meg ezt a MEFOB-számot, amelyen Orsós Zsolt paralimpikon, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) Fogyatékosságügyi Főosztályának vezetője saját történetével köszöntötte a résztvevőket, és felelevenítette a BME Építészmérnöki Karán hajdanán szervezett csörgőladba-bajnokságokat.

Hat csapat vett részt a tavalyi tornán, amelyen a Műegyetem társulata végül bronzérmet szerzett és egyben a Fair play-díjat is megkapta.

Erőemelő MEFOB

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Központi épületének I-es tornatermében rendezték meg az erőemelő MEFOB-ot. A rendezvény egyik fővédnöke Józsa János rektor volt. A nőknél 7-en, míg a férfiaknál 18-an mérték össze erejüket, összesen 11 felsőoktatási intézményből. Mindkét nem rangadóját a BME nyerte, továbbá műegyetemista a legeredményesebb nő, Juhász Anna Csilla, valamint a legjobban teljesítő férfi, P. Nagy Bálint lett, mindketten műegyetemisták.

Evezős MEFOB

A Velencei-tó adott otthont a szeptemberi evezős MEFOB-nak, amelyet a felnőtt országos bajnokság keretei között rendeztek meg. A nyári olimpiai számok között szereplő egypárevezős kategóriában 2000 métert tettek meg a versenyzők: a nőknél Krémer Eszter első lett, mögötte körülbelül 4 másodperccel másodikként ért célba Polivka Dóra. A férfiaknál Ozsváth Máté bronzérmet szerzett.

Rókaűzó MEFOB

25. alkalommal rendezték meg a Rókaűzők váltófutóversenyét, amelyen 5 kategóriában álltak starthoz a versenyzők, arra vállalkozva, hogy 12 fős csapatokban teljesítik a Pécs és Kaposvár közötti 84,6 kilométeres, dupla maratoni távnak számító pályát. Hét felsőoktatási egyetem hallgatói indultak a megmérettetésen: a tavalyi nyertes BMEnők csapata újból fölényes győzelmet aratott.

A válogatott tagjai: Nagy Krisztina, Vörös Márk, Iklódi Zsolt, Dénes Ervin, Molnár Enikő, Kovács Márton, Molnár Levente, Tati Álmos, Mantunao Eszter, Vigh Zoltán, Pintér András, Szalai Enikő.

49. Műszaki Felsőoktatási Sportnapok

8 intézmény, csaknem 200, műszaki karos diákjának részvételével rendezték meg Kecskeméten a kétnapos találkozót, amelynek számos sportág szerepelt a palettáján a lehető legtöbb fiatalt mozgásra sarkallva. Női kosárlabdában első helyen végzett a BME, a gólkirály Horváth Anna hallgatónk lett. A férfiak tornáját is a Műegyetem nyerte, míg sakkban negyedik helyen zárt az intézmény.

Vízilabda Európa-bajnokság

Európa-bajnok lett a felnőtt férfi magyar vízilabda-válogatott az idén januárban tartott kontinenstornán; a győztes csapat tagja volt kapusként Vogel Soma, a BME hallgatója. A fiatal sportoló a spanyolok elleni döntőben az ötméteresekre szállt vízbe és parádés teljesítményével hozzásegítette a csapatot az aranyéremhez.

(Fotó: Czagány Balázs/MTI)

Egyetemi evezős Európa-bajnokság

5 magyar felsőoktatási intézmény 21 hallgatója vett részt a svédországi Jönköpingben megrendezett evezős kontinenstornán, amelyen 9 versenyszámban álltak rajthoz a fiatalok.

Krémer Eszter és Polivka Dóra párosa két számban is remekelt: első helyezést értek el női normál súlyú kormányos nélküli kettesben, míg második helyre futottak be a női normál súlyú kétpárevezős számban.

ICF Felnőtt Kenu Maraton Világbajnokság

2019. október 17. és 20-a között a kínai Shaoxingban rendezték meg az ICF Felnőtt Kenu Maraton Világbajnokságot (International Canoe Federation (ICF) Canoe Marathon World Championship), melyen Kisbán Zsófia, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) mérnökinformatikus hallgatója is rajthoz állt: a 4 km-es távon ezüstérmet, míg 16 km-en bronzérmet szerzett.

(A Kisbán Zsófiával készített interjú rövidesen olvasható lesz a bme.hu-n – szerk.)

4. University Sports Festival

A negyedik alkalommal megrendezett eseményen a világ minden tájáról érkeztek a sport iránt elkötelezett fiatalok: 11 felsőoktatási intézményből és 65 országot képviselve. A torna célja, hogy a magyar fővárosba érkező versenyzőknek betekintést nyújtson a hazai egyetemi sportéletbe, továbbá Magyarországot és Budapestet vonzó célponttá tegye a külföldi hallgatók számára. Az érdeklődők több sportágat is kipróbálhattak, így a futsalt, több küzdősportot, az aerobikot, az airflow jógát, a ballansz tréninget, a polefitnesst, a funkcionális köredzést, a spinniget és a sakkot is.

A fesztiválon rendezett futsal-bajnokságon bronzérmes lett a műegyetemi csapat.

A találkozó egyben verseny volt a hazai egyetemek között is: a BME a második legsportosabb felsőoktatási intézmény lett idén.

TZS-GI
Fotó: Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség