Támogatott szakmai gyakorlati lehetőség a müncheni Európai Szabadalmi Hivatalnál

Immáron a BME hallgatói is jelentkezhetnek az intézmény és az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala közös felhívására a 2020/2021-es tanévre.

2020-tól a Műegyetem is részt vesz az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) és az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) programjában, a Pan-European seal professional traineeship programme-ban. Ennek köszönhetően a kiemelkedő teljesítményt nyújtó hallgatók számára mód nyílik arra, hogy pályázzanak a két intézmény által kínált egyéves szakmai gyakorlati lehetőségekre.

Az Európai Szabadalmi Hivatal Münchenben található székhelyén mintegy 90 gyakornoki pozíció kerül most meghirdetésre, felkínálva a Hivatal osztályainak széles választékát szakmai gyakorlati helyként. A dedikált, mentor által kísért képzés részét képezik a karrier-tanácsadás és szaknyelvi tanfolyamok is.

Pályázók köre: pályázhatnak végzős MSc vagy az előző két évben végzett mesterszakos hallgatók, vagy PhD tanulmányaikat folytató hallgatók, akik az Európai Szabadalmi Szervezet 38 részes állama valamelyikének (vagy Montenegrónak, illetve Bosznia-Hercegovinának) állampolgárai.

A pályázókat a következő tudományterületekről várják:

  1. Természet- és műszaki tudományok (különösen vegyészmérnöki tudományok, szerves kémia, gyógyszerészet, biotechnológia, gépész- és elektromérnöki tudományok, telekommunikáció és informatika)
  2. Humánerőforrás és üzleti tudományok
  3. Gazdaság és pénzügy
  4. Nemzetközi kapcsolatok és kommunikáció

Fontos pályázati kritérium, hogy csak azok a legalább B1 szintű angol, francia vagy német nyelvtudással rendelkező hallgatók jelentkezhetnek az online felületen, akik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, mint anyaintézmény ajánlásával bírnak.

A BME a jelentkezők között előszűrést végez, kiválasztja a legkiválóbb jelentkezőket saját kritériumai alapján a különféle tudományos területekről.
A programmal kapcsolatos további kérdéseket az ip@mail.bme.hu-n lehet feltenni.

Az egyetemi és – sikeres pályázat esetén – az online jelentkezéskor csatolandó dokumentumok:

  1. motivációs levél angol nyelven, a választott terület és a kutatási szakterület megjelölésével,
  2. önéletrajz (Europass vagy más formátumban, ami megjeleníti a nyelvtudások szintjét a Common European Framework of Reference for Languages rendszernek megfelelően),
  3. diploma másolat vagy tanúsítvány arról, hogy a hallgató ebben az évben befejezi tanulmányait.

A megjelölt anyagokat 2020. május 13-án éjfélig lehet benyújtani az ip@mail.bme.hu címen.

A kiválasztott hallgatók külön értesítést kapnak az egyetemtől, amelynek alapján 2020. május 18-ig fel kell tölteniük az online portálra a jelentkezésüket.

A kiválasztott jelöltekkel az európai intézmények telefonos/skype interjút készítenek, amelynek várható időpontja:  2020. május – június.

A szakmai program megkezdése előtt a sikeres jelöltektől elvárás a következő online tanfolyamok elvégzése is:

A gyakorlati program kezdete és helyszíne: 2020. szeptember 14., München EPO

Az ösztöndíj havi mértéke: 2,000 EUR

További információk:

Pan-European Seal Professional Traineeship Programme:
https://www.epo.org/learning-events/materials/pan-european-seal.html
https://euipo.europa.eu/knowledge/course/view.php?id=1851

Fotó: European Union Intellectual Property Office
Bélyegkép forrása: European Patent Office