Újból műegyetemi hallgató nyerte a rangos nemzetközi designer versenyt

A tavalyi év után ismét BME-s diák innovatív és kreatív termékinstallációja bizonyult a világ legjobb hallgatói popai pályázatának.

 

„Hihetetlen érzés volt azt hallani, hogy az ötletemet egy prominens nemzetközi mezőny legjobbjának találták. A magyar forduló megnyerése után egy jó helyezés elérése volt a célom a világversenyen is, ami eleinte nagyon távolinak tűnt, később viszont valósággá vált. Amikor megtudtam az eredményt, boldogságot, büszkeséget éreztem, és azt, hogy szeretnék még ilyen alkotásokat létrehozni” – vallotta a bme.hu-nak Rajkai Boldizsár, a BME Gépészmérnöki Kar (GPK) ipari termék- és formatervező mérnök BSc-szakos hallgatója, miután a POPAI (a vásárláshelyi marketing nemzetközi és helyi iparági platformja) nemzetközi display versenyén meghirdetett 18 kategória közül a legfiatalabbaknak szóló „Student Design Award” szám első helyét szerezte meg. A tehetséges diákot és a „Zewa Szélkerék” elnevezésű pályamunkáját a hazai megmérettetés egyik első helyezettjeként nevezte be a nemzetközi fináléra a kiíró. (A magyarországi forduló műegyetemi sikereiről a bme.hu egy korábbi írásában tudósított – szerk.) Az egészségügyi veszélyhelyzetre tekintettel a Chicagóban megtartott ünnepélyes díjkiosztót online közvetítették.

A szakma Oscar-díjának számító Global Award fordulóit 2010 óta rendezik meg a nemzeti, országos vagy országcsoportos (DACH, német, osztrák és svájci régió) megmérettetéseken kizárólag a legjobb helyezést elért versenyzők részvételével. Idén csaknem 70 alkotást neveztek be a meghirdetett 18 kategóriára 17 államból.

Az országok között idén Ausztrália volt a legeredményesebb: a 18-ból 6 világbajnoki címet szerzett, kettővel többet, mint tavaly. Kína 4, Brazília 3 díjjal büszkélkedhet. Az USA, Spanyolország, Nagy-Britannia, Csehország és Magyarország 1-1 világbajnokot köszönthet. A bírálóbizottság a világ első számú kereskedelmi, márkagyártó és piackutató vállalatainak vezetőiből, valamint egyetemi szaktekintélyekből állt. 2020-ban a 4 legsikeresebb magyar hallgatói pályázatot nevezték be a nemzetközi döntőre, mindegyikőjük a BME GPK ipari termék- és formatervező mérnök szakán tanul.

Rajkai Boldizsár installációjának mozgó eleme a nemzetközi szakértői zsűrit is meggyőzte: a fiatal innovátor egy szélkerékhez hasonló, vízszintes tengelyen szakaszosan forgó (staccato) lapáton illusztrálta az üzletekben fellelhető Zewa Quickpack konyhai törlőkendő hatféle mintájú kiszereléseit, egy-egy szóval utalva a felhasználás lehetséges helyszínére. A nyertes hallgató a mozgó alkatrésszel a periférikus látásra alapozva szeretné minél több potenciális vevő figyelmét felhívni az árucikkre. Elképzelése illik a hazai felhívást kiíró Zewa vállalati arculatához: szórakoztató és interaktív, amely már a magyarországi fordulón is a legjobbnak bizonyult. Terveit előzetes piackutatási kérdőívvel alapozta meg; ötletével igyekezett a lehető legjobban megjeleníteni a termék előnyeit, tudatossá és még emlékezetesebbé tenni a vásárlást, továbbá az azt megelőző döntéshozatal folyamatát, elsősorban a nők körében.

Rajkai Boldizsár a készülő installációval (Forrás:Rajkai Boldizsár)

„Terméktervező hallgatóként e pályamű volt az első nagyszabású alkotói munkám, amelyben túlnyúlva az egyetem falain igazi vállalati elvárásoknak kellett megfelelnem. Számomra ez óriási motivációt adott. Mindvégig komolyan vettem a feladatot, átgondoltan, részletekbe menően terveztem, és az első hely a legjobb bizonyíték arra, hogy megérte a fáradtság, valamint a számos befektetett munkaóra” – fogalmazott a világverseny fiatal győztese.

Rajkai Boldizsár nyertes installációja (Forrás: Trademagazin)

A műegyetemi diák hálás oktatóinak, többek között Varga Andrásnak, a GPK Gép- és Terméktervezés Tanszék mesteroktatójának: „szakmai pályám során meghatározó tervezői szemléletet kaptam tanáromtól, aki a felhívás feladatai során végig tanácsokkal és a különböző nehézségek felmerülésekor pontos útmutatásokkal látott el. Megmutatta a mérnöki munka szépségeit és kihívásait, segített a kutatásban, miközben mentálisan is erősített. Bízom benne, hogy lesz alkalmam még vele dolgozni”. Rajkai Boldizsár háláját fejezte ki Piros Attilának, a tanszék egyetemi docensének a prototípus megvalósításában nyújtott támogatásáért, de részben neki köszönhető az is, hogy a verseny végső műegyetemi prezentációjában a displaykorong a nézők szeme láttára és a zsűri meggyőzésére egy forgó funkciót kapott.

(Forrás: POPAI)

„Igazi meglepetés volt mindannyiunk számára, hogy újból műegyetemi fiatal nyert aranyérmet egy ilyen előkelő nemzetközi designer pályázaton” – értékelte büszkén az eredményeket Varga András mesteroktató, aki szerint egy ilyen eredmény meghatározó lehet a BME-n végzett ifjú mérnök előremenetelében. „A hallgatói sikerek záloga a széles látókör és a kiemelkedő kreativitás. Ezt a szemléletet és hozzáállást oktatjuk elméleti és gyakorlati kurzusainkon”.

Rajkai Boldizsár a bme.hu-nak adott interjúban elárulta: a jövőben is terméktervezéssel szeretne foglalkozni, miközben továbbtanul mesterszakon. A diploma megszerzése után olyan eszközök, tárgyak, berendezések megalkotását fontolgatja, amelyekkel megkönnyítheti társai munkáját, mindennapi tevékenységét, és elősegítheti egy boldogabb és könnyebb élet feltételeinek megteremtését, hiszen úgy véli, „ez a mérnökök küldetése”.

Az új koronavírus-járvány miatt a felhívást kiíró hazai vállalat a hallgatói installációkat egyelőre még nem állította ki a nagyobb élelmiszerüzletekben, ám a remények szerint a display-ek hamarosan láthatók lesznek a boltokban. A korlátozások miatt Rajkai Boldizsár az elismerést is csak várhatóan szeptemberben kaphatja meg a magyarországi ceremónia keretében.

TZS-GI
Bélyegkép forrása: Trademagazin