A hazai egyetemek között első a BME az ipari együttműködésekben a THE világranglistán

A BME idén is bekerült a Times Higher Education 2021-es felsőoktatási globális rangsorába.

A Times Higher Education (THE) világranglista készítői 2004 óta évente vizsgálják a felsőoktatási intézményeket 13 mutató alapján az oktatás, kutatás, idézettség, a nemzetköziesítés és az ipari bevételek kategóriákban. Az értékelés szerint csak kutatásban aktív egyetemek szerepelhetnek a táblázatban, a felkerülés feltétele minimum 1000 publikáció évente.

Az idei globális rangsorban 1527 egyetem szerepel, az élen az Oxfordi Egyetem (Egyesült Királyság), a Stanford Egyetem (USA), és a Harvard Egyetem (USA) található. Az elmúlt évek feltűnő tendenciája, hogy Ázsia egyre erősebben képviselteti magát a világ legjobb felsőoktatási intézményei között, leginkább a Kína javított sokat a helyezésein, ahol sokat fektetnek az ágazat fejlesztésébe.

A listán ebben az évben 9 magyar egyetem (Semmelweis Egyetem, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Pécsi Tudományegyetem, Debreceni Egyetem, Szegedi Tudományegyetem, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Budapesti Corvinus Egyetem, Miskolci Egyetem, Szent István Egyetem) található, a BME megtartotta tavalyi helyezését, ugyanakkor a BME kapta a legmagasabb pontszámot az ipari bevételek területén, és a második legmagasabbat a kutatási tevékenységre vonatkozóan.

Magyar egyetemek helyezései és pontszámai a THE 2021-es egyetemi világranglistán (Forrás: Times Higher Education)

A környező országokból a Bécsi Egyetem a 164. lett. A cseh egyetemek közül 18 került be a listába, Romániából 13, Szlovákiából 6, Szlovéniából 2, az ukrán felsőoktatási intézmények közül pedig 9-en foglalták el a legjobbakat összegző rangsor valamelyik helyét.

Bélyegkép forrása: Times Higher Education