Életre szóló inspiráció a pályaválasztás előtt álló lányoknak

A Műegyetem idén is izgalmas és innovatív programokkal várja a műszaki és mérnöki életpálya iránt érdeklődő ifjú hölgyeket.

A Nők a Tudományban Egyesület 2020. október 1-jén immáron 9. alkalommal rendezi meg a Lányok Napját, amelyen az ország legkiválóbb egyetemei, köztük a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, mint Magyarország vezető műszaki felsőoktatási intézménye, valamint a legjobb hazai vállalatok és kutatóintézetek engednek bepillantást közvetlen módon szakmai tevékenységükbe.

A felső tagozatos általános és középiskolás diáklányoknak szervezett pályaorientációs napon az érdeklődők interaktív programokon betekintést nyerhetnek a tudomány, a technológia és az informatika színes és kihívásokkal teli világába gyakorló szakemberek tolmácsolásában, emellett megismerkedhetnek a műszaki és a természettudományos karrier nyújtotta lehetőségekkel, sőt kipróbálhatják magukat a különféle szakmákban.

A műegyetemi programokra olyan, legalább 14-16 éves lányokat várnak, akik még nem biztosak a továbbtanulásukat illetően, de szívesen belesnének egy tekintélyes egyetem műhelytitkaiba, meghallgatnának kutatókat, mérnököket, informatikusokat a munkájukról, mindennapjaikról és arról, hogy mire lehet számítani a munkaerőpiacon.

Az ország legnagyobb, lányoknak szóló, pályaválasztási döntésüket támogató rendezvény programoldala már elérhető, amelyen a műegyetemi eseményekre is lehet jelentkezni. Változás, hogy a járványveszély miatt az idei rendezvény az online térbe költözött.

(Forrás: Nők a Tudományban Egyesület)

 

A BME programjai a Lányok Napján:

Válaszd a Műegyetemet! – Lányok Napja Online karriertörténetekről

Az élőben közvetített kerekasztal-beszélgetés a BME hivatalos Youtube-csatornáján követhető a Lányok Napját megelőzően: 2020. szeptember 29-én 17 órától.   A vendégektől megtudhatod, miért válaszd a műszaki vagy a természettudományos pályát és a Műegyetemet: 

Kis Enikő, Semilab Zrt. optikai tervező munkatársa, a BME Természettudományi Kar korábbi hallgatója 

Kisbán Zsófia, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar BSc hallgatója, felnőtt maraton világbajnoki ezüst- és bronzérmes, tizenkétszeres magyar bajnok kenus

Kiss Rita egyetemi tanár, a BME Gépészmérnöki Kar Mechatronika, Optika és Gépészet Informatika Tanszékének vezetője 

Kőnig Erika, a Morgan Stanley kockázatkezelő matematikusa

Szagri Dóra, a BME Építőmérnöki Kar doktori hallgatója 

 

Új utakon – Lányok a Műegyetemen 

A BME Építőmérnöki Kar programja

Kezdési időpont: 2020.10.01. 15:00

Várható befejezés: 2020.10.01. 18:00

Egy egész délelőttöt tölthetsz el az Építőmérnöki Kar (ÉMK) életéről szóló filmek, tájékoztatók megtekintésével, délután pedig bekapcsolódhatsz online programunkba. Csak bátran! Kérdezhetsz is az előadóktól, beszélgethetsz velük, és estére sok-sok információval leszel gazdagabb.

15.00 Mire jó (még) az okostelefon?   

Vinkó Ákos (ÉMK, Út- és Vasútépítési Tanszék) beszél az ötlete alapján készült, 2018 tavasza óta a BKV Zrt. által alkalmazott mérővillamosról. Találmánya a villamospálya egyenetlenségeit egy kerékre szerelhető szerkezettel méri. A fiatal kutató elgondolásáért Doktori Innovációs Díjban részesült, ez alkalommal e kis készülék mérnöki alkalmazásáról oszt meg érdekességeket a közönséggel.

16.00 Új utakon…

Csortos Gabriella (ÉMK, Út- és Vasútépítési Tanszék) fiatal PhD-hallgató már igen sok szakterületen bizonyította, hogy a lányok a műszaki életben is nagyszerűen megállják helyüket! Gabi oktat és kutat, és egy vasúti tanúsító cégnél is dolgozik, hogy kerek legyen a világ. 

17.00 Miénk a Vár!

Farkas-Karay Gyöngyi (ÉMK, Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék) fiatal adjunktusként több tantárgyat oktat, és a vizes területek szakértője. Most egy különleges kutatási témába avatja be az érdeklődőket: egy virtuális sétára vár mindenkit, ahol sok izgalmas dolgot árul el a budai vár felszín alatti és felszín feletti mérnöki feladatairól.

 

Mi folyik a GPK-n? – Lányok a Műegyetemen

A BME Gépészmérnöki Kar programja

Kezdési időpont: 2020.10.01. 12:30

Várható befejezés: 2020.10.01. 14:30

12:30 Mi folyik itt a GPK-n? – interaktív előadás

13:00 Hogyan készül? – a kompozit hajóktól a LEGO-kockákig

13:30 Zenélő lángok – avagy a zene és a tüzeléstechnika kapcsolata

14:00 Női rezgések – mechanikára hangolva

 

„A ma lányai, a holnap építészei” – Építész workshop középiskolás lányoknak

A BME Építészmérnöki kar programja

Kezdési időpont: 2020.10.01. 10:00

Várható befejezés: 2020.10.01. 11:30

A BME Építészmérnöki Kara építészeti workshopjára elsősorban olyan középiskolás lányokat várnak, akik érdeklődnek az építészet iránt, és akik izgalmas, élményközpontú, kreatív és játékos feladatok segítségével szívesen megismerkednének az építészet sokszínűségével.

A feladatok mellett a kar oktatóinak rövid prezentációi segítik a pályaválasztás előtt álló lányok orientációját. A kar a Lányok napja alkalmából kifejezetten „csajos” tematikával gazdagította a programkínálatot.

 

Segítség, bedrótoztak! - Lányok a Műegyetemen

A BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar programja

Kezdési időpont: 2020.10.01. 14:00

Várható befejezés: 2020.10.01. 17:00

14:00 Bioérzékelők – mérnöki innovációk – Sántha Hunor

14:45 Segítség, bedrótoztak! – Forstner Bertalan

15:30 Lányok a Villamosmérnöki és Informatikai Karon – Tevesz Gábor

16:30 KáVé – Kérdések és Válaszok - Beszélgetés hallgatókkal

Érdemes előre letölteni a BME VIK mobilapplikációt, hiszen a program során nyereményjátékban is részt vehetnek a felhasználók. 

 

Mi leszek, ha nagy leszek? - Lányok a Műegyetemen

A BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar programja

Kezdési időpont: 2020.10.01. 09:00

Várható befejezés: 2020.10.01. 14:00

Mi leszek, ha nagy leszek?

Diplomázz közlekedésmérnökként, járműmérnökként vagy akár logisztikai mérnökként, számtalan szakmai lehetőség áll előtted. Most egykori hallgatóink mesélnek arról, hogyan is jutottak el jelenlegi szakmájukba, mit tanultak, mivel is foglalkoznak, hogyan tudtak elhelyezkedni a diploma megszerzése után, és persze arról is, mit adott nekik a Közlekkar.

 

A ma tudománya, a jövő technológiája – Lányok a Műegyetemen

A BME Természettudományi Kar programja

Kezdési időpont: 2020.10.01. 14:00

Várható befejezés: 2020.10.01. 17:00

Algebrai egyenletekkel a természettudományos, műszaki és mérnöki alkalmazásokban szinte mindenhol találkozhatunk, ezért ezen egyenletek megoldása hosszú évek óta foglalkoztatja az embereket. Az első és másodfokú egyenletek megoldási módszerét mindenki megtanulja, így felmerül a kérdés, mi a helyzet a harmad- és magasabb fokú egyenletek esetén. Lóczi Lajos matematikus előadásában a magasabb fokú algebrai egyenletek megoldóképletét tekintjük át. Látni fogjuk, hogy e tisztán algebrai jellegű kérdésfelvetés meglepő módon sok egyéb matematikai részterülettel (például komplex számok, geometria, klasszikus és numerikus analízis) áll szoros kapcsolatban.

Neurális hálókról sokszor, sok témával összefüggésben lehet hallani. Szinte a csapból is az folyik, hogy ezek a hálók beszőtték az online teret. Mi fán terem a neurális háló, mire jó? Borbély Gábor matematikus és Kovács Zsanett kognitív tanulmányokat végző hallgató beszélgetéséből választ kaphatsz ezekre és talán a saját kérdéseidre.

Kísérletek ridikülből – Bemutatkozik a Wigner Jenő Szakkollégium Kísérleti Köre

Mi a pálya? – Interjúk a BME TTK-n végzett fizikus nőkkel

(Forrás: Lányok Napja)

Az összes kari program esetén a csatlakozási linkeket a regisztráció során megadott e-mail címre legkésőbb 2020. szeptember 29-ig elküldik a műegyetemi szervezők.

 

TZS-GI

Bélyegkép forrása: Lányok Napja
Kiemelt kép forrása: Lányok Napja