Az ÉPK Urbanisztika Tanszéke teszteli a Digital Blue Foam forradalmi tervezőprogramot

A szoftver segítségével a mesterképzésben részt vevő hallgatók megtanulják digitálisan összekapcsolni a térbeli információkat a városépítészeti tervezéssel.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Építészmérnöki Kar (ÉPK) Urbanisztika Tanszéke és a Digital Blue Foam (DBF) néhány napja bejelentett partnerségi megállapodása lehetőséget nyújt az MSc-szakos építészmérnök hallgatók számára, hogy az órákon megismerjék és kipróbálják a forradalmian új Digital Blue Foam tervezőszoftvert.

A fél éves együttműködés részeként az Urbanisztika Tanszék lehetőséget kínál az építész mesterképzésben – a Várostervező és Főépítész Specializáción – részt vevő hallgatóknak, hogy lépést tartsanak a Computer Aided Urban Design legfrissebb technológiai újításával: használhassák a Digital Blue Foamot és továbbfejlesszék terveiket a szoftver segítségével. Lehetőséget kapnak arra is, hogy közvetlenül a környezeti elemzések térbeli modelljébe skicceljenek, ez által épületterveiket humánusabbá és fenntarthatóbbá tegyék.

A megállapodás szerint minden hallgató hozzáférhet a DBF online oktatóanyagaihoz, részt vehet a DBF alapítóival a gépi tanulás és a program funkcionalitásával összefüggő vendégelőadásokon, valamint a DBF képviselőivel tartott csoportos konzultációkon, a készülő tervek és a szoftverhasználathoz kapcsolódó tapasztalatok megbeszélésein.

A Digital Blue Foam egy építészek által alapított, szingapúri székhelyű építészeti technológiai vállalkozás az építészek és várostervezők számára könnyen használható programot fejlesztett, amely magas szintű felhasználói élményt biztosít, hatékony tervezési motorral működik, és projektelemzési eszközök használ – mindezt egy teljes egészében online felületen. A szoftver a megfelelő épületkonfiguráció megtalálása érdekében olyan térbeli információkat keres, gyűjt össze és vesz figyelembe, mint a helyszín klimatikus viszonyai, a tervezési program és a közvetlen városi hálózatok rendszere. Az újítást már néhány olyan vezető építész tervező vállalkozás is használja, mint a japán Takenaka Corporation.

„Hiszem, hogy a Digital Blue Foam egy nagyszerű oktatási eszköz a várostervezés számos olyan tényezőjének bemutatására, mint a különböző települési adatok, a klimatikus viszonyok és az övezeti paraméterek. Azok a hallgatók, akik megismerik a programot, mint generatív tervezési eszközt, gyorsabban tanulnak majd, és felkészültebbek lesznek a tervezést segítő technológiák terén”hangsúlyozta Kádár Bálint, a BME Építészmérnöki Kar (ÉPK) Urbanisztika Tanszékének egyetemi docense, az együttműködés vezetője, aki tanszéki munkatársaival Amir Sirjanival és Szabó Árpáddal már alig várják, hogy a mesterképzésben használják a programot, és tanuljanak vele.

„Örömünkre szolgál, hogy együttműködhetünk Magyarország legnagyobb, és a hazai építészképzés legfontosabb egyetemével, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel. Hisszük, hogy ha az építészek következő generációját a legújabb technológiai eszközökkel oktatjuk, azzal – hatékonyan, intelligensen és fenntarthatóan – formáljuk a tervezés módját, és hozzájárulunk az ipar fejlődéséhez” – hívták fel a figyelmet a Digital Blue Foam társalapítói, Camiel Weijenberg és Sayjel V. Patel.

Az Urbanisztika Tanszék Várostervező és Főépítész Specializációjának célja, hogy a jelentkező hallgatóknak betekintést nyújtson, és szakmai ismeretekkel szolgáljon a várostervezésről, valamint a városi tevékenységek egyéb területeiről. A komplex oktatási program integrálja a magyar és a nemzetközi tapasztalatokat, sikere a tanszék kompetens és sokszínű hátterén alapul. Ahogyan ez az együttműködés is mutatja, a cél, hogy a hallgatók az oktatási modulon belül a legmagasabb szintű technológiai eszközökkel is megismerkedhessenek, miközben magas szintű tervezői képességeket szerezhetnek. További információk a tanszék honlapján érhetők el.

 

– GI –