Környezettudományi témákban is kiemelkedően szerepeltek a BME ifjú kutatói az OFKD-n

Több műegyetemi fiatal is dobogós helyen, valamint különdíjasként végzett a közelmúltban megtartott nívós diákkonferencián.

„Örömmel fogadtam a díjat, nem is gondoltam volna, hogy ez a téma ilyen elismertségre tehet szert szakmai berkekben” – árulta el a bme.hu-nak Lükő Gabriella, a BME Építőmérnöki Kar (ÉMK) Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszékének PhD-hallgatója, miután a Meteorológia és víztudományok szekcióban a megszerezhető maximális pontszámmal az első helyen végzett, valamint dékáni különdíjat is kapott a XVII. Országos Felsőoktatási Környezettudományi Diákkonferencián (OFKD). A doktoranda a sekély tavi légkör-víz határfelületen kialakuló impulzus- és hőáramok mérésével, becslésével foglalkozott díjnyertes pályamunkájában. Kifejtette: az említett hidrodinamikai cserefolyamatok közvetlen befolyással vannak a tavak vízminőségére és ökológiai állapotára. Emellett a kapott eredmények a meteorológiai előrejelző modellekben közvetlenül hasznosíthatók, azok pontosságát javíthatják. A fiatal kutatónő tudományos munkájához a tanszék Keszthelyi-öbölben üzemelő összetett, nagyfrekvenciájú hullámzás- és áramlásmérővel kiegészített hidrometeorológiai mérőállomásának az elmúlt 2 évben rögzített terepi adatait használta fel, emellett különböző becslő módszereket vett górcső alá a hidro- és termodinamikai modellekhez szükséges peremfeltételek, a turbulens áramok meglehetősen költséges elemzéseinek alternatíváját vizsgálva. A díjazott rájött: az irodalomban elérhető eljárások csak óceáni körülmények között érvényesek, ezért új paraméterek megadását javasolta a cserefolyamatok leírására Balaton méretű tavak esetére.

A Szent István Egyetem szervezésében megvalósuló XVII. Országos Felsőoktatási Környezettudományi Diákkonferencián (OFKD) Magyarország egyik legjelentősebb környezettudományi megmérettetésére a természet- és környezettudományok, a környezet- és természetvédelem, valamint a környezetünk fenntarthatósága és klímavédelem iránt érdeklődő fiatalok tudományos munkáját várták. A jelentkezők lehetőséget kaptak arra, hogy szélesebb publikum előtt mutassák be választott kutatási területüket, amelyekkel előzőleg már legalább egy középiskolai tudományos versenyre is neveztek. A témájukban rendkívül sokszínű pályaműveket 11 szekcióba sorolták. A koronavírus-járvány miatt idén rendhagyó módon kizárólag az írásban érkezett dokumentumokat értékelte a zsűri, szóbeli diskurzusra és prezentációra nem volt lehetőség. Az értékelési szempontok között szerepelt a dolgozatok nyelvezetének szakszerűsége, a szakirodalom feldolgozottsága, a téma szakmai színvonala, a kutatási módszertan helyessége, a tudományos munka egyedisége, önállósága és újszerűsége.

Az őszi díjátadót a járványügyi óvintézkedések betartása mellett, szűk résztvevői létszámmal tartották meg a gödöllői Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeumban.

A XVII. OFKD műegyetemi díjazottjai:

Meteorológia és víztudományok szekció

I. hely Lükő Gabriella (ÉMK)

Környezettechnológia szekció

I.hely Batha Bálint (VBK)

II.hely Petrovai Noémi (VBK)

Környezet-egészségügy és környezeti nevelés szekció

III. hely Dömők Adrienn Manna, Huszár Ivett (GTK)

Lükő Gabriella következtetései két tudományos publikációban jelentek meg, most egy harmadik kidolgozásán munkálkodik. Kutatása mellett az iparban is kipróbálja magát: jelenleg egy tervezőiroda közlekedési projektjeihez vízépítési terveket készít. „Szeretném folytatni a Műegyetemen megkezdett tudományos vizsgálatot. Még több új eredmény elérése a célom, amelyhez terveim szerint külföldi kutatási ösztöndíjra pályázok majd” – zárta gondolatait Lükő Gabriella, aki bízik abban, hogy a következő évek nyarait megint izgalmassá teszik majd az újabb balatoni terepi mérések.

„Természettudósok között méltó módon megállta a helyét” – nyilatkozott elismerően tanítványáról Torma Péter, az ÉMK Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszékének docense, hozzátéve, hogy a doktoranda választott témája, a légköri határréteg-folyamatok inkább a meteorológia területéhez tartoznak. „A siker Gabriella innovatív témaválasztásán túl szorgalmának, kitartásának, rugalmasságának és e terület iránt tanúsított alázatának is köszönhető. Fontosak a rangos kitüntetések a fiatal kutatók életében, akikben részben ezek az elismerések erősítik meg a szándékot, hogy akadémiai pályán maradjanak, és lendületet, inspirációt szerezzenek további munkáikhoz.”

A Környezettechnológia szekcióban szintén maximális pontszámmal teljesítő, így kategóriájának legjobbja, egyúttal rektori különdíjas lett Batha Bálint műegyetemi vegyészmérnök mesterszakos hallgató is, aki a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar (VBK) Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszékének Katalitikus Eljárások Kutatócsoportjában végez tudományos tevékenységet: különböző alternatív oldószerek tulajdonságait és katalitikus eljárásokban történő alkalmazhatóságát vizsgálja. Legutóbb egy növényi eredetű új oldószer, az eukaliptusz fa illóolaját, az eukaliptol átmenetifém-katalizált reakciókba történő bevezetését elemezte. „A vegyiparban használt oldószerek nyersanyagainak jelentős része fosszilis forrásokból (kőolaj, földgáz, kőszén stb.) származik, amelyek egyike sem felel meg a fenntartható, körforgásos technológiai és gazdasági fejlődés szempontjainak. Mi a karon hosszú ideje arra fókuszálunk, hogy ezek alternatíváit a finomkémiai iparban (pl. gyógyszeripar) megtaláljuk” – osztotta meg az elismert diák, kiegészítve: TDK-munkájában elsőként foglalkozott ezzel a témával, később BSc-szakdolgozatában bővített ki. Tudományos eredményeit a közeljövőben nemzetközi színtéren is szeretné publikálni. „Leendő mérnökként jó érzéssel tölt el, hogy kutatási elképzeléseim, törekvéseim pozitív visszajelzést kaptak egy neves szakmai grémium előtt” – árulta el a jelenleg stockholmi Erasmus-ösztöndíját töltő díjazott, aki tervei szerint tavasszal tovább folytatja megkezdett kutatásait a Műegyetemen és a BME Szent-Györgyi Albert Szakkollégium tagjaként.

„A kutatás iránt elhivatottságot érző fiatalok kiváló munkájának elismerése meghatározó lehet egy hallgató életpályájának következő szakaszában, legyen szó MSc-szakválasztásról vagy a PhD-képzés melletti elköteleződésről. Egy ilyen szakmai versenyen történt kiváló szereplés sokat nyom a latba, akár a munkaerőpiac, akár a kutatói karrier mellett dönt egy pályakezdő mérnök. Bálint egy olyan céltudatos fiatal, aki bárhol megállja helyét: célirányos és logikusan felépített pályaművet állított össze, törekvéseit kitartó és precíz személyisége, kiváló problémamegoldó képessége és elhivatottsága még inkább megerősítették” – méltatta tanítványát Mika László Tamás, a VBK Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára.

Legközelebb két év múlva szervezik meg a XVIII. Országos Felsőoktatási Környezettudományi Diákkonferenciát. A rendezés jogát a Pécsi Tudományegyetem nyerte el.

 

TZS-GI

Fotó: Takács Ildikó

Bélyegkép forrása: Országos Felsőoktatási Környezettudományi Diákkonferencia