„Séta az indukció körül” – Újabb látványos fizikai bemutató a TTK mesteroktatójától

Az online térbe átkerült népszerű műegyetemi kísérletsorozat újabb izgalmas epizódjának részesei lehettek a természettudomány iránt érdeklődő fiatalok.

„A fizika területének egy érdekes és absztrakt, a fiatalok számára interaktív formában könnyebben befogadható része az elektromágneses indukció” – indokolta legutóbbi rendezvényének témaválasztását a BME Természettudományi Kar (TTK) Fizikai Intézetének „Kísérletek, amelyeket látni kell!” című programsorozatának 10. jubileumi eseménye alkalmából az előadó, Härtlein Károly mesteroktató.

A TTK Fizikai Intézet középiskolásoknak szóló programjai részeként Tehetséggondozási mérési szakkört indított, amelyhez Härtlein Károly 1998-ban csatlakozott előadóként. A bemutatók résztvevői kezdetben a szakkör tagjai voltak, az első nyilvános, nagyobb érdeklődésre számot tevő előadást 2011-ben tartotta a BME mesteroktatója. Az eddigi 11 előadás videóját, azaz több mint 20 órányi fizikai kísérlet felvételét Härtlein Károly YouTube-csatornáján tekinthetik meg az érdeklődők.

A műegyetemi mesteroktató tavasz óta a járványügyi korlátozások miatt már többször tartott online előadást. Ezúttal serleges motorbemutatóval kezdte a rendhagyó fizikaórát, majd Dominique Francois Arago francia csillagász 1800-as évek elején elvégzett első, indukcióhoz vezető kísérletét szemléltette: egy torziós szálon felfüggesztett és réztömb felett elhelyezett erős mágnes iránytűhöz hasonló észak-déli irányú beállását illusztrálta. A mágneses indukció jelenségének megértését azonban máshogy is segítette, például mérőzsinór alakváltoztatással, emellett további látványos eszközök sorát vonultatta föl: vezetőkeretet és galvanométert, lapos tekercset, Faraday-eszközt, kivetítős műszert, oszcilloszkópot, alumínium karikákat és Waltenhofen-ingákat.

Härtlein Károly az előadás végére tartogatta a leglátványosabb attrakciót, ami ez alkalommal egy univerzális demonstrációs eszköz, Lenz ágyúja volt. Áram hatására a kísérlethez használt tekercsben, „ágyúban” hirtelen kialakuló mágneses tér a rúdra felfűzött alumíniumgyűrűben elektromos áramot kelt: iránya ellentétes lesz a rúdban kialakult mágneses tér irányával, azaz a gyűrű és a rúd az elektromosság miatt hirtelen két egymást taszító mágnessé válik. Az elektromágnesesség lökést ad a felfűzött gyűrűnek, amely az indukciós jelenség hatására puskapor nélkül is nagy távolságra repül. „Nehéz ma olyan elektromos berendezést találni, akár otthon, akár az iparban, amelyben az elektromágneses indukciót ne alkalmaznák. Erőműveknél, az elektromos energia szállításában és a távközlésben is alapvető fizikai jelenség” – hangsúlyozta a téma alkalmazási területének sokszínűségét Härtlein Károly.

A Műegyetem Fizika Intézete Tehetséggondozó mérési szakkörének programzáró eseményén az ún. élőnek látszó bemutatót próbák nélkül, egyetlen végrehajtás közben rögzítette a BME Kármán Stúdió. A felvételkészítést ifjabb Härtlein Károly segítette, az utómunkákban a stúdió hallgatói vettek részt. „Közönség hiányában nagyon nehéz helyzetben van egy interaktív kísérleteket bemutató oktató, aki a fiatalok csillogó tekintetéből merít erőt, inspirációt, ebből látja, hogy a diákok értik-e, amit a tanár magyaráz, és adott esetben a felmerülő kérdésekre is azonnal választ adhat. Ilyenkor az segít, hogy megpróbálom elképzelni: mintha az ifjúság is itt ülne velem a teremben” – vallotta Härtlein Károly, hozzátéve, tudja, ezek az ismeretterjesztő programok még online formában is hiánypótlóak, „ezért igyekszünk olyan látványos és interaktív előadásokat tartani, amelyek közelebb hozzák az elméletben tanultakat a gyakorlattal, segítenek megérteni a jelenségek mögött rejlő fizikai törvényeket, remélve, hogy minél többeket terelhetünk továbbtanuláskor a műszaki és a  természettudományi pálya felé”.

A téma iránt érdeklődőknek ajánljuk a fizika érettségire való felkészülést segítő „Természetesen BME”  című, 23 részből álló, fizikai jelenségeket bemutató előadássorozatot, amely szintén elérhető a YouTube-on.

 

TZS-GI

Fotó: Härtlein Károly YouTube-csatornája