Mit várhatunk a jövő intelligens technológiáitól?

Új részekkel jelentkezik az Inno Sapiens, a BME jövőformáló podcastsorozata. A legújabb, ötödik epizód a mesterséges intelligencia gyakorlati alkalmazásának trendjeit mutatja be.

Érdekli, hogyan változtatják majd meg mindennapjainkat az önvezető autók? Vagy, hogy mit gondolnak a kutatók a jövő intelligens technológiájáról? A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Inno Sapiens tudományos podcast-sorozata ezekre a kérdésekre is választ ad.

Az Inno Sapiens, a Műegyetem jövőformáló podcastje az innovációról, az üzleti élet és a felsőoktatás együttműködési lehetőségeiről szól. A sorozat első évada összesen nyolc epizódból áll és az első részek 2020 novemberétől hallgathatók.  A 2021-es részekben szó lesz a mesterséges intelligencián kívül a jövő építményeiről, a jövő gyáráról és a jövő otthonáról is. A négy epizód február 17-től hetente jelenik meg podcast-lejátszókon és a sorozat weboldalán.

A február 17-én megjelenő epizódban Levendovszky János, a BME tudományos és innovációs rektorhelyettese és a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Labor (MILAB) koordinátora, Jakab Roland, az Ericsson regionális igazgatója és a Mesterséges Intelligencia Koalíció elnöke, Ekler Péter, a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék docense, valamint Kiss Domokos tanársegéd a napjainkban is használatos mesterséges intelligenciával kapcsolatos megoldásokról beszélgetnek, majd az aktuális projektek is fókuszba kerülnek. Megismerhetjük a MILAB legfőbb irányelveit, amelynek célja hazánk szerepének erősítése a mesterséges intelligencia területén. Ezt követően a Mesterséges Intelligencia Koalíció és a Műegyetemen szerveződő RobonAUT rendezvény is szóba kerül. A robotversenyen a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának mesterképzéses hallgatói mérettetnek meg, akik olyan kisméretű, önvezető modellautókat építenek, amelyekkel külső irányítás és emberi beavatkozás nélkül ügyességi és gyorsasági feladatokat teljesítenek.

A Műegyetemen a mesterséges intelligencia kutatásának minden főbb területéhez kapcsolódnak projektek. „Foglalkozunk gépi látással, nyelvtechnológiával, egészségügyi alkalmazásokkal, szenzorokkal, okos eszközök hálózatokba kapcsolásával és biztonság-technológiával is" - meséli Levendovszky János, aki a kutatások eredményeire is hoz példákat a Betone Studio közreműködésével készült podcastban.

Az Inno Sapiens első évadjának ötödik része már elérhető a legnépszerűbb podcast lejátszókon és sorozat weboldalán. Az Inno Sapiens sorozat műegyetemi szervezője a Rektori Kabinet Kommunikációs, Marketing és PR Csoportja, valamint a BME FIEK.