A videokonferenciák kora számos érdekes műszaki kihívást tartogat

A PARIPA Szakmai Esten a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. mutatta be tevékenységét.

 

„Mi vagyunk az egyik legtöbb ügyféllel rendelkező szolgáltató Magyarországon, hiszen a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ Zrt.) tevékenységével a legtöbb állampolgár a szó szoros értelmében a születésétől az elmúlásig találkozhat” – foglalta össze a vállalat működésének alapvető jellemzőjét Tóth Csaba, a NISZ Zrt. Infokommunikációs és technológiai támogató ágazati igazgatója, aki a cég munkáját mutatta be a kilencedik – a pandémia miatt online szervezett – PARIPA Szakmai Esten.

A PARIPA Program célja a BME VIK Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék stratégiájában megfogalmazott törekvésekhez illeszkedően olyan egyetemi-ipari együttműködés kialakítása, amelynek eredményeképpen a tanszék hallgatói versenyképes, az ipar által is igényelt kompetenciával (tudás-képesség-hozzáállás-tapasztalat) rendelkeznek a tanulmányaik befejezésekor. Az összefogás számos előnnyel jár a kezdeményezésben résztvevő hallgatók, az egyetem, a tanszék és a vállalatok számára is.

A programot úgy alakították ki, hogy az egyetem által megkövetelt tanulmányi rendszerhez csatlakozzon. A PARIPA az előírt képzési tervbe illeszkedik, ugyanis szeptemberben indulnak a BSc-szakon a témalaborok, ez az első olyan félév ahol be lehet kapcsolódni a program képzéseibe (BSc 5. félév). A témához a partnercégnek és a tanszéknek is megfelelő szakmai felkészültségű és hozzáállású témavezetőt kell kiállítania, így a hallgatót két témavezető mentorálja, segíti a munkában a 3 félév alatt. Az MSc-képzés keretében további három félév során lehet folytatni a részvételt a PARIPA programban. A résztvevő hallgatók közösséggé szervezése már egy hatékonyan működő PARIPA Alumnit eredményezett, amelyhez a jövőben végző hallgatók is csatlakozhatnak. A program keretében a foglalkozások során a szakmai K+F munka mellett olyan képességek kifejlesztése a cél, amelyek a munkaerőpiacon és a mindennapi életben is kiemelkedően fontosak: kreativitás, kommunikáció, együttműködés, stratégiai gondolkodás, valamint olyan attitűdök, mint az eredményorientáltság és az ügyfélközpontúság.

A program nyilvános eseményei a rendszeresen jelentkező PARIPA Szakmai Estek, amelynek kilencedik állomására április 28-án kerül sor. Tóth Csaba, a NISZ Zrt. Infokommunikációs és technológiai támogató ágazati igazgatója és Abonyi Zoltán, a NISZ Zrt. Videokonferencia rendszerek osztályvezetője mutatta be a szolgáltató tevékenységét.

Tóth Csaba előadásában visszatekintett a Zrt. múltjára: 2010-ben a 346/2010. kormányrendelet alapján létrejött a kormányzati szolgáltató, munkatársainak létszáma az évek során több mint nyolcszorosára nőtt, ezzel elérte az 1600 főt. A teljes körű ICT szolgáltatást és alkalmazásüzemeltetést (laptoptól a hálózaton keresztül az adatközpontig) végző vállalat tevékenységének legfontosabb célja a hazai közszféra kiszolgálása a legmodernebb infokommunikációs technológiák alkalmazásával. Eloszlatta ugyanakkor azt a tévhitet, hogy kizárólag kormányzati ügyfeleik vannak: az anyakönyvi nyilvántartásoktól a mentésirányítási rendszeren át az okmánylogisztikáig az átlagember is nap, mint nap találkozhat tevékenységükkel.

 

A működtetés számos, mérnöki szemmel izgalmas kihívásáról Abonyi Zoltán, a NISZ Zrt. Videokonferencia rendszerek osztályvezetője számolt be. A szakember 2014 óta dolgozik a vállalatnál, ahol a VIKI rendszer (központosított videokonferencia-platform) műszaki bevezetéséért, az architektúra kialakításáért, majd a kiépült rendszerüzemeltetés- és továbbfejlesztésért volt felelős. Csapatával 32 minisztériumnak dolgoznak, megközelítőleg 150 szervert/alkalmazást és 900 végpontot üzemeltetnek a VIKI rendszeren belül. Abonyi Zoltánnak kiemelkedő szerepe volt abban, hogy a 2019-es járványhelyzet következtében robbanásszerűen alkalmazni kezdték az államigazgatás intézményei a videokonferencia valamint a távmeghallgatás szolgáltatásokat.

 

Abonyi Zoltán kiemelte, a videokonferenciák szervezéséhez mindössze az infrastruktúrát biztosítják: nem tulajdonosai a megszületett információknak, védett módon kell átadniuk a létrejött felvételeket. A biztonság garantálása egyébként is az egyik leglényegesebb eleme munkájuknak, ami részben adatvédelmi, részben technológiai természetű tevékenységre épül: ezt a piacon szereplő cégek sok esetben nem képesek kellő minőségben biztosítani. Egy online szavazás esetében például a felhasználók gyakran nem tudják, hogy a felhőben tárolt adatokat nem fogják-e illetéktelenek tovább elemezni. A VIKI-n bonyolított események során azonban a saját rendszerében maradnak az adatok.

A NISZ Zrt. az állami szektornak két videokonferencia szolgáltatás nyújt: a saját fejlesztésű VIKI-t és a távmeghallgatást a bírósági, büntetés-végrehajtási ügyekben. Utóbbi rendszer nagyobb biztonságot és költséghatékony megoldást jelent.

A nemzetközi kormányzati tárgyalások az online térben is számos kihívást támasztanak a szervezők felé. Ekkor sok esetben a tárgyaló felek speciális kommunikációs igénye, hogy a hívás ne csak biztonságos legyen, hanem a tárgyaló fél jelképei – például címer vagy zászló – is látszódjanak.

„Amikor egy konferencián mi biztosítjuk a hálózatot valamint a hozzá kapcsolódó szerverinfrastruktúrát, egyes szolgáltatásokra garanciát tudunk vállalni: például a hangot vagy a videót tartalmazó információcsomagokat a rendszerünk előre engedi. A gördülékeny kommunikáció a hazai és a nemzetközi konferenciákon különösen lényeges” – emelte ki a szakember.

A pandémia a videokonferenciák elterjedésére drámai hatással volt: a hívásmennyiség megtízszereződött. Napjainkban a VIKI rendszeren délelőttönként átlagosan 70 konferencia fut párhuzamosan. Bár ezek eszközei – pl. mikrofon, szavazórendszerek, szinkrontolmács – már a járvány előtt ismertek voltak, viszonylag kevesen használták őket rendszeresen. A méretnövekedés szintén megoldandó feladatnak bizonyult: míg a járvány előtt egy-egy vállalati megbeszélést 4-5 személy tartott, a pandémia eredményeként akár több száz résztvevő egyidejű virtuális jelenlétét is kezelni kellett. A NISZ Zrt. közvetítés-szolgáltatással is foglalkozik, mivel a tapasztalat azt mutatta, hogy az eszközök használatát a konferenciák résztvevői nem ismerik kellően, ami sokszor a kommunikáció megszakadását vagy zavarokat eredményezett.

A PARIPA szakmai estje stílszerűen a VIKI rendszeren bonyolódott le, ahol az érdeklődök a rendszer egyes funkcióit kipróbálhatták és kérdéseket tehettek fel az előadóknak.

 

HA-TZS