Két műegyetemi kutatás nyert támogatást a CELSA programból

Idén is két kutatáshoz nyújt támogatást a program, amely az Európai Unió kutatási és innovációs keretprogramjainak pályázatain eredményes részvételt ösztönzi.

A Central Europe Leuven Strategic Alliance  (CELSA) ötödik (5th call) pályázati fordulójának nyertesei között két műegyetemi kutató szerepel, akik jelentős összegű támogatást nyertek a nemzetközi felhíváson. A Gépészmérnöki Karról Paál György, a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karról Balogh György Tibor kutatói munkáját 2021. október 1. és 2023. szeptember 30. között támogatja a BME a CELSA program keretében. A 2021-es pályázatának ötödik fordulójára 29 pályamunka érkezett be, ebből 16 kaphatott támogatást.

A CELSA rövidítés révén közismert Közép-Európai Leuveni Stratégiai Együttműködés program a partneregyetemek részvételét ösztönzi közös kutatásokban együttműködő kutatócsoportok támogatása révén. A cél, hogy a nyertes pályázók a támogatott projekt lezárulta után eséllyel pályázzanak az Európai Unió kutatási és innovációs keretprogramjai, a Horizon 2020, a Horizon Europe, illetve más rangos európai kutatásfejlesztési programok felhívásaira.

A CELSA Board Meeting 2016-ban hozta létre a CELSA Research Fund virtuális közös kutatás-finanszírozási alapot. Ennek keretében a Leuveni Katolikus Egyetem és a BME, valamint további 6 európai egyetem (Charles University, Czech Technical University in Prague, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Semmelweis Egyetem, University of Ljubljana, University of Tartu) kezdett együttműködést. A programhoz később két további lengyelországi intézmény csatlakozott (Jagellonian University, University of Warsaw).

A következő CELSA felhívás várhatóan még 2021 nyarán megjelenik és a pályázatok benyújtására novemberi határidővel lesz lehetőség. Az újabb meghirdetésről és a pontos dátumokról a BME CELSA oldalán adunk tájékoztatást.

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Csoport