Elrugaszkodsz? Forbes Legyél Jobb! Napon a BME GTK

A kar oktatói a pszichológiai tőkéről tartottak interaktív előadást a rendezvény egyedüli felsőoktatási partnereként.

Az idei „Forbes Legyél Jobb! Nap” bővelkedett inspiráló történetekben, amik arról szóltak, hogy a bátorság igenis kifizetődő, a mentális jóllét elhanyagolhatatlan, és az önismeret nem is olyan egyszerű, mint gondolnánk. A BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara (BME GTK) az országban egyedüli felsőoktatási partnerként működött együtt a Forbes Magyarországgal: a kar oktatói a pszichológiai tőkéről tartottak interaktív előadást.

2022. május 27-én, pénteken rendezték meg a „Forbes Legyél Jobb! Napot”, ahol a fókusz a mentális egészségen és pszichológiai jólléten volt, ám szó esett életcélokról, feltöltődésről és tudatosságról is.  A nap mottója az Elrugaszkodsz? kérdés volt, nem véletlenül: Magyarország vezető szakemberei meséltek saját önismereti útjukról, tapasztalataikról, és megosztották, nekik mi kellett ahhoz, hogy otthagyják a kitaposott ösvényt és merjenek változtatni, merjenek belevágni az ismeretlenbe.

A MOM Kulturális Központban tartott egész napos rendezvény ünnepi megnyitóján Galambos Márton, a Forbes főszerkesztője köszöntötte a résztvevőket. „Úgy gondolom, hogy – ha már a hétvégén lesz a Gourmet Fesztivál – akkor a mai nap egy Lelki Gourmet Fesztivál, ugyanis elhoztuk nektek a lélektan legokosabb gondolkodóit és Magyarország leginspirálóbb embereit.” A Forbes főszerkesztője arra buzdította a közönséget, hogy formáljanak meg egy kérdést, ami a leginkább foglalkoztatja őket saját kihívásaikkal kapcsolatban, és keressék meg rá a választ a következő számtalan inspiráló beszélgetés sorai között.

A délelőtt első programjaként Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus beszélgetett D. Tóth Krisztával, a WMN alapítójával és Galambos Mártonnal a traumák tudatos megéléséről és stresszkezelésről. Ezek után Galavits Patrik, Forbes újságíró kérdezte Hortobágyi T. Cirill bencés szerzetest, pannonhalmi főapátot, a Minek coach, ha van pap? előadás keretei között, majd a Bátor Tábor Alapítvány elnöke, Küllői Péter mesélte el, milyen rögös utat járt be, hogy végre békében legyen önmagával.

Ezzel párhuzamosan indult a BME GTK HERO: Hogyan bánj jól a pszichológiai tőkével? című workshopja. Lógó Emma, a kar oktatási dékánhelyettese köszöntötte az érkező érdeklődőket. „A Műegyetem oktatóiként igazán gyakorlottak vagyunk a 45 perces előadások megtartásában, de miközben elkezdtünk készülni a mai eseményre, és formálódtak a gondolatok, arra jutottunk, hogy elhagyjuk a pódiumot és megpróbálunk gyakorlati tudást átadni nektek. Szeretnénk veletek aktívan kapcsolódni, közösen dolgozni, így különböző feladatokkal, valamint egy munkafüzettel is készültünk, ami a pszichológiai jóllétet helyezi a központba.”

Miután Lógó Emma felvezette a foglalkozást, egyetlen kérdéssel átadta a szót Kun Ágota munka- és szervezet-szakpszichológusnak, egyetemi adjunktusnak, és Salamon János szervezetpszichológusnak, egyetemi tanársegédnek, a BME GTK Ergonómia és Pszichológia Tanszék oktatóinak: „Miért fontos a pszichológiai tőkével foglalkoznunk?”

 

Kun Ágota főként pozitív pszichológiával dolgozik, a téma fontosságáról a következőket mondta: „Az utóbbi két évben szinte teljesen kiapadtak az ismert és felszín alatti erőforrásaink, amik eddig segítették az alkalmazkodást és a túlélést ebben a nehezített környezetben. Ezeket az erőforrásokat most újra fel kell építeni, meg kell erősíteni – ebben szeretnénk ma segíteni nektek!” Ezután Salamon Jánossal együtt bevezették a pszichológiai tőke fogalmát: „Olyan pszichológiai képességekből áll, amelyek nem csak a motiváció, de a teljesítmény, az elégedettség, az elköteleződés és az egyéni fejlődés iránti igény alapjai is.”

 

 

A workshop célja az volt, hogy segítséget nyújtson a közönségnek a belső pszichológiai erőforrások menedzselésében, ugyanis a genetika és a környezet befolyásolhatja a személyes jóllétünket, de a lényeg főként rajtunk múlik. Oktatóink könnyen végezhető feladatokkal készültek, amelyek jól beilleszthetőek a mindennapokba és rendszeres gyakorlásuk pozitívan hat az egyén jóllétére.

Az interaktív előadás vázát a HERO (Hope, self-Efficacy, Resilience, Optimism) modell adta – erre épültek az előzetesen kiosztott munkafüzet és a workshop feladatai is. A modell a pszichológiai tőke legfőbb tényezőit tartalmazza (remény, énhatékonyság, reziliencia, optimizmus), amelyek mind fejleszthetőek különböző feladatokkal. Az idő szűkössége miatt az előadóknak csak az énhatékonysággal volt alkalmuk nagyvonalakban foglalkozni, ám a workshop végén Kun Ágota és Salamon János további támpontokat nyújtott a többi tőketényező fejlesztésére is.

 

A workshop témája sok érdeklődőt vonzott, a GTK oktatói könnyedén aktivitásra bírták a résztvevőket, a vendégeket valóban inspirálta a lendületes előadás. A munkafüzet, amelyet Kun Ágota állított össze, a remények szerint arra ösztönözte a résztvevőket, hogy a workshopon megtanult pozitív pszichológiai feladatokat vigyék magukkal és építsék be mindennapjaikba.

A Legyél Jobb! Nap második felében a krízisek és traumák megélésén, pozitív átformálásán volt a hangsúly: Pál Ferenc, vagy ahogy ő utal magára: Pálferi, katolikus pap, a mentálhigiéné egyik bátor gondolkodójának előadása a kiégés megelőzéséről és mentális feltöltődésről szólt. Illés Fanni paralimpiai bajnok, magyar paraúszó arról beszélt, hogyan érdemes segíteni és segítséget fogadni. Temesvári Orsolya reziliencia-kutató a trauma-tudatosságról tartott előadást, és fellépett Szabó Győző színész is Az önismeret mindent visz című beszélgetés keretében.

A BME GTK workshopja a gyakorlatiassága és interaktivitása miatt változatos lehetőséget kínált az előadások mellett. A kar oktatói a résztvevők mentális jóllétét segítették a program keretében – így az idén kezdődött egyedülálló együttműködés az egyetem és a Forbes Magyarország között sikerrel indult.

 

 

Homlok Anna – GTK Magazin

Fotók forrása: Forbes