Elhunyt Török Imre

Elhunyt Török Imre a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem nyugalmazott gazdasági és műszaki főigazgatója.

 

1940-ben Hajdúnánáson született. A Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem elvégzését követően, 1964-től az Építőipari és Közlekedési Műszaki Egyetemen, majd az ÉKME és a BME egyesülése után a Budapesti Műszaki Egyetemen – 2000 óta Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – tanársegéd, aspiráns, adjunktus 1984-ig. 1984-ben címzetes egyetemi docensi címet kap. 1984 és 1988 között a Művelődési Minisztérium Egyetemi és Főiskolai Főosztály vezetője.

1988-ban a BME műszaki és gazdasági főigazgatójának nevezik ki, mely tisztséget 2004-ig – nyugállományba vonulásáig – tölti be.

Főigazgatói munkássága idején, az Egyetemen jelentős felújítások valósultak meg. Korszerűsödött az egyetemi kutatás-fejlesztési és ipari megbízási feladatokkal kapcsolatos gazdálkodási szabályzat, szakmai irányításával megvalósult az egyetemi pénzügyi, gazdálkodási tevékenységet támogató egységes informatikai gazdálkodási rendszer. Kiemelkedő szerepe volt abban, hogy – a Világkiállítás meghiúsulását követően – a BME jelentős szerephez jutott a lágymányosi Infopark megvalósításában, melynek eredményeként – egyebek mellett - 1998-ban átadásra került a teljesen felszerelt, informatikai eszközökkel ellátott, korszerű BME Informatikai épület.

Mindennapi főigazgatói feladatai mellett, a felsőoktatás működtetési és finanszírozási kérdéseivel is behatóan foglalkozott, melynek eredményeként több szakmai publikációja is megjelent: A költségvetési szervek gazdálkodása; Ki fizessen a diplomáért; Finanszírozás a felsőoktatásban; A felsőoktatás fejlesztése.

A felsőoktatási intézmények működtetése, gazdálkodása korszerűsítésében kifejtett, eredményes tevékenysége országos elismerése is szerepet játszott abban, hogy 1991-től hosszú éveken keresztül az Egyetemi Gazdasági Főigazgatói Kollégium elnöke volt.

Munkája elismeréseként számos állami kitüntetésben részesült: Munkaérdemrend ezüst fokozat (1970, 1981), Oktatásügy Kiváló Dolgozója (1970, 1977), A Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztje (1994), Trefort Ágoston-Díj (2002), Gábor Dénes Díj (2003).

Akik együttműködhettek vele megőrzik emlékezetükben következetességét, őszinteségét, munkabírását, segítőkészségét és kiemelkedő egyetemi munkásságát.

 

A család által rendelkezésre bocsátott gyászjelentés ITT tekinthető meg.

 

Kancellária